A hajhullás és a sikertelen fogyókúra valódi oka: PCOS

Előfordulhat, hogy nem te tehetsz a túlsúlyodról, illetve néhány más egészségügyi problémáról.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha már minden csodaszert és diétát kipróbáltál, de nem tudsz szabadulni a fölös kilóktól, lehet, hogy egészségügyi probléma áll a háttérben. A PCOS nevű betegség egyik legjellemzőbb tünete a túlsúly.

Ezenkívül a fokozott hajhullás is utalhat a hormonális problémára. Pár szál elvesztésénél nem kell a legrosszabbra gondolnod, komoly baj akkor lehet, ha ez a mennyiség meghaladja az átlagos napi 60-80 szálat.

Mi az a PCOS?

Ezt a speciális hormonzavart egyik leggyakoribb tünete után nevezték el: a PCOS mozaikszó Policisztás Ovárium - vagyis petefészek- Szindrómát jelent. A ciszták azokból a petesejtekből alakulnak ki, melyek természetes módon nem távoznak a szervezetből a havi ciklus során - mivel az elmarad. A menstruáció zavarát a felborult hormonháztartás okozza, ahogy a látványos szőrnövekedést is. A test bármelyik felületén megerősödhetnek a szálak, de a legszembetűnőbb az arcon. A férfihormon túlzott jelenlétét mutatja a kopaszodás is, ami jellemzően a fej tetején és a homlok-haj vonalában jelentkezik.

További tünetek

  • Pattanások.
  • Zsíros bőr és haj.
  • Rendszertelen menstruáció.

Mitől alakul ki a betegség?

Igaz, már 75 éve felfedezték a Policisztás Petefészek Szindrómát, de még most is sok nyitott kérdés van vele kapcsolatban. Kialakulásának konkrét okára nem derült fény, a PCOS-ra való hajlamot örökletesnek tartják.

A problémák súlyosbodása

A tünetek legtöbb esetben nem egyszerre jelentkeznek, ezért nehéz rövid időn belül felismerni a betegséget. A legsúlyosabb szövődmények kialakulásához hosszú évek kellenek. A meddőség egyik leggyakoribb okaként tartják számon a PCOS-t. A férfihormonok túltengése miatt ugyanis a petesejtek nem repednek fel, így nem jöhet létre a fogamzás.

Gyógyszeres kezeléssel azonban el lehet érni, hogy a peteérés újból beinduljon. A test külső elváltozásai miatt érzett szorongás könnyen depressziós állapotot idézhet elő. A kudarcba fulladt próbálkozások a megfelelő testsúly eléréséért, a pattanásos bőr, a zavaró szőrszálak mind hozzájárulnak a rossz közérzethez.

Az elhúzódó PCOS cukorbetegséget is okozhat. A test nem érzékeli a termelt inzulinmennyiséget, ezért még többet állít elő. A vércukorszint emiatt esik, és az agy kiadja a parancsot: azonnal édesség kell! A cukoréhség árulkodó jele a PCOS-nek, így, ha terheléses vizsgálatra küldenek, gyorsan fény derül a probléma okára.

PCOS és a terhesség

A hormonszint optimalizálása után már van lehetőség a gyermekvállalásra. Folyamatos gyógyszeres kezelés mellett teherbe tudsz esni akkor is, ha PCOS-ban szenvedsz. A kezelőorvos és a kismama állapota határozza meg, hogy meddig és milyen készítményt kell szedni. Sajnos a vetélési kockázat nagyobb a terhesség első harmadában, mint általában. Vannak olyan orvosok, akik a PCOS-diagnózis velejárójaként a beteget meddőnek tekintik. Abban az esetben, ha ezt a lesújtó hírt kapod, nem szabad feladnod. Az igazság az, hogy csak nagyon súlyos esetben alakul így. Ilyenkor tehát kérd ki más szakember véleményét is.

Kezelési lehetőségek

A PCOS egy állapot, aminek nincs gyógymódja, de körültekintő kezeléssel tünetmentessé tehető. Minden esetben hármas alapkezelést javasolnak, amihez személyre szabott kiegészítő kezelések is társulnak. A legfontosabb cél a hormonháztartás optimalizálása, az inzulinszint helyrehozása. Az alappillér a megfelelő táplálékbevitel, aminek segítségével a vércukorszint stabilizálható. A napi hat étkezésből álló diétának köszönhetően a tápanyagbevitel kiegyensúlyozottá válik. A mozgás elmaradhatatlan eleme a kezelésnek. Legalább heti három alkalommal minimum egy órás, intenzív sportra buzdítanak a szakemberek.

A hármas alapkezelést a rendszeres gyógyszerszedés teszi teljessé. A metformintartalmú tablettát kezdetben cukorbetegségben szenvedőknél alkalmazták, majd felfedezték, hogy a PCOS esetén is enyhülést hoz.

Ezt is szeretjük