A 3 legjobb vírusgyilkos táplálék influenzaszezonra
Erősítsd meg immunrendszered, illetve győzd le a már kialakult fertőzést a leghatékonyabb ételekkel.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hathatós kúra a náthát hét nap alatt megszünteti, míg ha semmit sem teszel ellene, egy egész hétig is elhúzódhat - tartja viccesen a mondás. Bármilyen furcsán hangzik is, sem az orvos, sem a patikus nem sokat segíthet megfázás esetén. A baktériumok ellen hatékony antibiotikumok fabatkát sem érnek a vírusok okozta meghűléssel és influenzával szemben.

A náthára nincs gyógyszer. A piruláknál, szirupoknál és kapszuláknál legalábbis sokkal többre mész a jól bevált étrendi megoldásokkal, köztük az ilyenkor elmaradhatatlan húslevessel.

Húsleves - gyógymód a nagyitól

A nátha ellen alkalmazott ételek legfontosabbika, a forró húsleves nem tárta még fel minden titkát, de a kutatók már sejtik miért tesz olyan jót. Először is a hőfoka miatt: felmelegíti az orr és a torok belsejét, miáltal mostoha körülményeket teremt a hűvös, száraz klímát kedvelő vírusok számára. Azután azért, mert akárcsak egy forró gőzfürdő, fellazítja a letapadt, sűrű nyálkát, amit így könnyebb kifújni.

Végül pedig egy vizsgálat szerint, amit a Nebraskai Klinika egyetemi kutatóintézetében végeztek, mind a házi készítésű, mind az instant húslevesek semlegesítik a neutrofil fehérvérsejteket, amelyek nátha esetén óriási számban termelődnek. Ezeknek a sejteknek a felgyülemlése gyulladást okoz, ami fokozza a nyákképződést.

Nélkülözhetetlen gyümölcslé

A meghűlést és az influenzát okozó vírusok a torok és az orr kiszáradt nyálkahártyáján tenyésznek. Ha egész nap sok folyadékot iszol, serkented a váladék termelődését, amellyel együtt az orrodon át kifújhatod a kórokozókat, mielőtt még azok megbetegíthetnének. Ez nemcsak a megelőzésben, hanem akkor is segít, ha már kialakult a fertőzés. Vágj fel néhány narancsot vagy grépfrútlevet és tedd egy kancsó vízbe ízesítőnek. A frissen facsart gyümölcslében több a C-vitamin, mint a készen kapható, tartósított változatokban. Ennek oka, hogy ez utóbbiakban a C-vitamin nagy része oxidált állapotban van jelen, s ebben a formában a szervezet rossz hatásfokkal tudja felvenni.

Fokhagyma - aromás mikrobaölő

Az átható illatú fokhagyma gerezdek allicint tartalmaznak. Ez az igen hatékony mikrobaölő vegyület a baktériumokat, vírusokat és gombákat egyaránt távol tartja, illetve ha már megtelepedtek, kiirtja őket. Fertőzés esetén három-négy óránként rágj el egy-egy gerezdet. Karikákra is vághatod, és mint a pirulákat, lenyelheted egészben. Ha képtelen vagy nyers fokhagymát enni, ne aggódj: a hatóanyagait tartalmazó étrend-kiegészítők éppoly hatékonyak.

Náthás tévhitek

A meghűléses megbetegedésekkel, náthával kapcsolatban még napjainkban is számos tévhit kering. Nézd meg videónkat, és szabadulj meg tőlük!

Hasznos tanácsok

Cukrozott ételek nélkül

A cukros táplálékok olyanok, mintha egy nagy adag nyugtatót kapna az immunrendszer. A cukortól a fehérvérsejtek ellustulnak, így rosszabb hatásfokkal tudják felderíteni és elpusztítani a vírusokat. A kaliforniai Loma Linda Egyetemen megfigyelték, hogy 100 g cukor - két doboz nem cukormentes üdítőben van nagyjából ennyi - hatására a fehérvérsejtek aktivitása a felére zuhan vissza, és egyes esetekben csak öt óra elteltével áll helyre ismét. Az édességtilalom alól kivételek a 100%-os gyümölcslevek, mert tele vannak immunerősítő és fertőzésgátló fitovegyületekkel.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Kerüld a koffeint!

Meghűlés vagy influenza idején fogyassz sok folyadékot, mert ezáltal felhígul, és könnyebben ürül az orrdugulást okozó váladék. Kávét, valamint koffeintartalmú teát és üdítőket azonban ne igyál, ezek ugyanis dehidráló - vízelvonó - hatásúak. Egyes szakemberek ugyanezen oknál fogva az alkohol fogyasztását sem javasolják. Ugyanakkor fertőzés esetén egy kupica jó minőségű pálinka alkoholtartalmával segíthet a kórokozók elpusztításában.

Cikkünk a Reader’s Digest Terítéken az egészség című könyv alapján készült.

Ezt is szeretjük