A bulgur - vagy más néven török rizs - a közel-keleti gasztronómia meghatározó alapanyaga, ami az utóbbi években hazánkban is nagy népszerűségre tett szert, nem véletlenül. A tört búzaszemek számtalan módon támogatják a szervezet megfelelő működését, magas rosttartalmuk révén pedig a fogyást is segítik, hiszen rendbe rakják az emésztést, valamint sokáig eltelítenek, ezáltal a napi kalóriabevitel is csökken. A Healthline cikke szerint egy csészényi főtt bulgur fedezi a napi rosttartalom 30%-át.
Feldolgozás során a búzaszemek csak minimálisan sérülnek, így a szemek jobban megőrzik vitamin- és ásványianyag-tartalmukat is. A bulgur A-, D- vitaminban gazdag, valamint kalcium, vas, mangán és kálium van benne. Felhasználását tekintve kalóriaszegényebb, mint a kuszusz vagy a quinoa, 100 grammja csupán 83 kcal-t tartalmaz, így ideális alapanyag a fogyókúrázók számára.
Bulgurból készült ételek
A gabona külsőre nagyon hasonlít a barna rizsre, ám sokkal egyszerűbb az elkészítése, mivel a búzaszemeket elég forró vízzel leönteni, és hagyni kell, hogy megduzzadjanak. Készülhet belőle saláta, ínycsiklandó köret vagy akár főétel és desszert is, mindegyikre mutatunk egy-egy alternatívát.

A tabulé az egyik legismertebb közel-keleti étel, ami tulajdonképpen petrezselyemsalátát jelent, melybe bulgur, uborka és paradicsom is kerül. Míg a bulgur rosttartalma révén segíti az emésztést, a petrezselyem levele erőteljes vízhajtó, fokozza az emésztést és gyorsítja az anyagcserét.
Kattints ide a receptért.

A bulgurból könnyen főételt is varázsolhatsz: keverd össze az ugyancsak egészséges tökmaggal és céklával, így még a színe is csábító lesz. A cékla a máj méregtelenítését segíti, betaintartalma révén pedig gyulladáscsökkentő és tumorellenes hatású.
Mutatjuk a receptet!

Töltsd meg a paprikákat fűszeres, bulguros töltelékkel, ráadásként reszelj zsírszegény sajtot a tetejükre. Remek
diétás egytálétel varázsolható belőle, hisz nincs benne túl sok kalória, mégis elláthatod a szervezetedet elegendő jó fehérjével, szénhidráttal és rosttal.

A csirkés, zöldséges bulgur remek alternatívája lehet a rizses húsnak, ezt azonban diétázók is bátran ehetik.
Mutatjuk hozzá a receptet!
A bulgurhoz remekül passzol a fehérjében gazdag lencse, valamint a feta sajt, de utóbbiból magas kalóriatartalma miatt csak keveset fogyassz. Citromlével, sóval, borssal ízesítheted.

A bulgurban az a jó, hogy bármilyen zöldséggel passzol. Áztasd be a szemeket, majd amikor megduzzadtak, keverd őket össze kukoricával, petrezselyemmel, apróra vágott kaliforniai paprikával, önts rá egy pici citromlevet, és fűszerezd sóval, borssal, mentával.

Mivel a bulgurnak semleges az íze, könnyen variálható édesebb ízekkel is. A
gránátalmás bulgursalátába paradicsom és petrezselyem is kerül. Kiváló köret húsok mellé.

Remek desszert is készíthető belőle, szórd meg a tetejét aszalványokkal és kókuszchipsszel, de remekül illik hozzá a dió és a szőlő is. Egy kis mézzel vagy eritrittel édesítsd.

Az alacsony kalóriatartalmú padlizsán remek kiegészítője lehet a bulguros rizottónak, amelybe bab, petrezselyem és lila hagyma került. Főételnek is tökéletes.
Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary