Egy köret rizs helyett: miért jobb a szénhidrátdús kuszkusz?

A kuszkusz szelén- és fehérjetartalmával járulhat hozzá a fogyáshoz.

kuszkusz

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kuszkusz afrikai eredetű tésztaféle, melyet durumbúzadarából, olajból és sóból készítenek. Gyakran vetik össze a jellemzőit a rizzsel, hiszen az ételekben nagyon hasonló a felhasználási módja. 

A kuszkusz azonban - szemben a fehér rizzsel - gyakorta jelenik meg a különböző fogyókúrás fogásokban is. De vajon valóban annyival jobb választás?

Kuszkusz rizs helyett?

Ezt a két köretet általában azért hasonlítják össze, mert hasonlóan használhatóak az ételekben. A kuszkusz semleges íze miatt felveszi a főzőleve aromáját akárcsak a rizs, de elkészítése lényegesen könnyebb, hiszen csak forró vízre, vagy szószra, és 10-15 perc állásidőre van hozzá szükség.

kuszkusz-tal
Fotó: jeangill / Getty Images Hungary

Bár szénhidrátból nincs benne lényegesen kevesebb, így is a rizs egy adagra jutó, vagyis 150 gramm főtt termékben található 42 grammja helyett a kuszkusznál csak 32 grammal kell számolni. A GI-je is valamivel alacsonyabb: míg a fehér rizsé 87, a barna rizsé 76, a kuszkuszé 65, ami természetesen még jóindulattal is legfeljebb közepes, de inkább magas érték. A kalóriával sem áll sokkal jobban: 376 kcal energia van 100 grammjában, 16-tal több, mint a rizsben.

A kuszkusz egyik nagy előnye a rizzsel szemben azonban a szeléntartalma. Egy adagjában megtalálható az ember napi szelénszükségletének 60%-a, ez pedig segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. A szelén ezenkívül hatásos antioxidáns is, amely támogatja a sejtregenerálódást, és a pajzsmirigy egészségében is fontos szerepet játszik, ezáltal közvetve hozzájárulhat a súlyvesztéshez.

A kuszkusz jó növényi proteinforrás is, mert egy adagjában nagyjából 6 gramm fehérje található, ez kifejezetten jó választássá teszi a vegetáriánusok számára. Ráadásul kutatások azt mutatják, hogy azok, akik nagyobb mennyiségű növényi fehérjét fogyasztanak, kisebb stroke- és rákkockázattal számolhatnak az életük során.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kuszkusz tehát - magasabb szelén- és fehérjetartalmán kívül - nagyjából hasonló jellemzőkkel bír, mint a fehér rizs, ezért nem mindenkinek jó választás. Gluténérzékenyek a gabonatartalma miatt nem fogyaszthatják, és a diabéteszben szenvedőknek is ajánlott óvatosan és mértékkel bánni vele, mert megdobhatja a vércukorszintet - bár kisebb mértékben, mint a rizs.

Fogyókúrázók számára sok zöldséget és sovány fehérjét tartalmazó fogások mellé ajánlott köretként, mert a fehérje és a növényekben található rostok segítenek, hogy az étel még tovább eltelítsen. Érdemes az edzésnapokon fogyasztani, amikor a szervezetnek több energiára van igénye - így segíthet a legtöbbet a fogyásban.

Alacsony szénhidráttartalmú tésztahelyettesítők

Ha a diétádhoz vagy speciális étrendedhez szeretnéd a minimális szintre szorítani a szénhidrát fogyasztást, próbáld ki az alábbi tésztahelyettesítőket, melyek alig tartalmaznak szénhidrátot.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük