Mennyit számít kilóban havonta, ha teljes kiőrlésű kenyérre váltasz? Mutatjuk a kutatási adatokat

Hitetetlen, de tényleg nagy a különbség a sima és a teljes kiőrlésű termékek közt.

Kenyerek összehasonlítása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gyakran hallhatod, hogy a fehér lisztből készült termékeknek, például a fehér kenyérnek milyen erőteljes hizlaló hatása van. Nehéz azonban elképzelni a tényleges különbséget egy teljes kiőrlésű ételhez képest.

A legfontosabb különbség a teljes kiőrlésű és a fehér liszt között az, hogy az első fajta kevesebb finomítási eljáráson megy keresztül, így benne marad a korpa és a csírák, melyek számos tápanyagot és rostot biztosítanak az emberi szervezet számára. Ez pedig komoly különbség, melyet a kutatók is alaposan megvizsgáltak.

A kenyerek összehasonlítása

Egy szelet teljes kiőrlésű kenyér nagyjából 69 kalória, míg ugyanennyi fehér kenyér 74. Csak a kalóriák számát tekintve a két típus között nincsen komoly eltérés, ám az anyagcserére, jóllakottságérzetre, vércukorszintre és más területekre gyakorolt hatásuk ennél sokkal jobban eltér. 

teljes kiorlesu kenyer

A teljes kiőrlésű kenyérben kevesebb a szénhidrát, 11,3 gramm a 13,7 grammhoz képest. Rosttartalma azonban több mint kétszerese a fehér kenyérének, melyben csak 0,8 gramm van, míg a teljes kiőrlésűben 1,9. Ez azt jelenti, hogy a szénhidrátokból kivont rostokból számolódó nettó szénhidrátmennyiségben már komoly különbség van, hiszen 9,4 gramm viszonyul 12,9-hez. A két kenyérféle zsírtartalma körülbelül egyezik, noha a teljes kiőrlésű kenyéré kicsivel magasabb, ám ez a változat valamivel jobb fehérjeforrás is.

A különbség az ásványianyag-tartalomban is nagy. A teljes kiőrlésű kenyérben több regeneráló hatású mangán és antioxidáns szelén található, míg a fehér kenyérben folsavból van több, ami a tápanyagok felszívódását javítja.

Ha szeretnéd megtudni, miről ismerheted fel biztosan a minőségi, teljes kiőrlésű kenyeret, akkor  itt többet is megtudhatsz róla .

A Journal of the American Dietetic Association lapjában megjelent egy kutatás száz nemdohányzó, nem sportoló, elhízott felnőttet vizsgált. A résztvevők több csoportra osztottan különböző diétás programokban vettek részt. Voltak, akik csak étrendet kaptak, másoknak kötelező teljes kiőrlésű termékeket és mozgást is beiktattak az orvosok. A kutatásból kiderült, hogy az anyagcseréje azoknak égetett a legtöbb kalóriát, akik nemcsak mozogtak, de teljes kiőrlésű ételeket is fogyasztottak. A különbség mintegy 0,032 volt a csak sportolókhoz képest, ami 2000 kalóriánál napi 64 extra elégetett kalóriát jelent. Ez minden harmadik hónapra nagyjából plusz egy elégetett kiló zsírt jelent a fogyókúra során.

Egészségre gyakorolt hatásuk szintén komoly különbségeket mutat. A teljes kiőrlésű termékeket preferáló felnőttek egy, a The American Journal of Clinical Nutritionben megjelent kutatás szerint például kisebb csípőbőséggel és alacsonyabb BMI-vel rendelkeztek, mint fehér lisztet fogyasztó társaik. Egy másik ugyanitt megjelent tanulmány a teljes kiőrlésű ételek inzulinérzékenységre gyakorolt pozitív hatását támasztotta alá.

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Egy harmadik, a Koppenhágai Egyetem által elvégzett kutatás arra is rámutatott, hogy noha súlyban nem különböznek általában a fehér és teljes kiőrlésű kenyeret fogyasztók, ha azonos mennyiségű kalóriát visznek be, mégis az utóbbi csoport több izmot és kevesebb zsírt halmoz fel.

Egy, a Harvard Egyetem kutatói által összeállított, 2834 résztvevővel végzett felmérés szerint a teljes kiőrlésű ételek rendszeres fogyasztása köbcentiben mintegy harmadával csökkentette a szervek körül ülő viszcerális és a bőr alatti zsírréteg vastagságát.

Kilószámra eheted őket

Ezekben az ételekben alig van kalória, mégis eltelítik a gyomrodat, hiszen tele vannak laktató rostokkal. Próbáld ki őket a diéta során!

10 étel, amiben 30 kalória sincs

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük