A 4 leghatásosabb immunerősítő őszi zöldség és gyümölcs

Előzd meg a betegségeket olyan növényekkel, melyek nemcsak finomak, de igazán magyarosak is!

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tél közeledtével mindinkább előtérbe kerülnek a citrusfélék és más déligyümölcsök. Ám ne hagyd figyelmen kívül, hogy vannak a piacon olyan hazai zöldségek és gyümölcsök, melyek kis szerencsével nem utazták át az óceánt. A szőlőt, az almát, a céklát vagy a káposztát nem kell Dél-Amerikából vagy Dél-Afrikából szállítani, immunrendszered erősítésére pedig tökéletesen alkalmasak.

Szőlő - kéken

A természet őszi gyöngyszemei rendkívül hatékonyan védik az egészségedet. Különösen a kékszőlő rendelkezik erős immunerősítő hatással.

A színét adó antocianin nevű festékvegyületek ugyanis antioxidáns tulajdonságúak - így védelmet nyújtanak a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségekkel szemben.

A gyümölcsből készült vörösbor fogyasztása szintén ajánlott, ha immunrendszered hibátlan működése a cél. A benne található polifenolok már a gyomorba jutva kifejtik szabadgyök-semlegesítő, gyulladásgátló hatásukat - védelmet nyújtva így például az artériák számára.

Így fogyaszd!

Húsételek mellé készíthetsz ízletes fűszerkrémet szőlőből. Vágj össze kékszőlőszemeket, lilahagymát és zöldpetrezselymet, majd keverd őket össze egy kevés mézzel.

Alma – héjastól

Az alma egész évben kapható gyümölcs, épp ezért mész el könnyen mellette - hiszen nincs újdonságértéke. Ha azonban tudatosítod magadban egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságait, talán nagyobb kedvet érzel majd hozzá.

A gyümölcsben lévő kvercetin nevű flavonoid antioxidáns tulajdonságú. A vegyület akkor fejti ki igazán hatását, ha C-vitamin is társul hozzá - mivel ez szintén megtalálható a gyümölcsben, már napi egy alma fogyasztásával is sokat tehetsz az immunrendszered egészségéért. A benne lévő pektin egy oldható rost, mely nem csupán emésztésedet segít kiegyensúlyozni, de a káros LDL koleszterin szintjét is csökkenti a szervezetben.

15 hatékony szívvédő táplálék

Nézegess képeket!

Elolvasom

Így fogyaszd!

Ne hámozd meg az almát. A gyümölcs héjában értékes oldható rostok és antocianinok találhatók. Ha tartasz a növényvédőszerektől, vásárolj inkább bioterméket!

Cékla – vörösen

Végre eljött a cékla szezonja! A rubinvörös zöldség az őszi-téli ebédek kedvelt savanyúsága. A benne lévő betain nevű növényi festékanyagnak köszönhetően védi szervezetedet a rákkeltő anyagokkal szemben, kiváló immunerősítő hatású. Ferenczy Sándor már a hatvanas években felfigyelt a cékla előnyös antioxidáns tulajdonságára - állatkísérleteit később orvosi vizsgálatokkal is alátámasztották.

Magas folsavtartalma miatt a cékla fogyasztása különösen ajánlott a várandós anyukák számára. Mivel a folsav részt vesz az idegrendszer, illetve az agy fejlődéséhez nélkülözhetetlen anyagok termelésében, segítségével megelőzhetők az olyan fejlődési rendellenességek, mint például a nyitott gerinc.

Így fogyaszd!

Hámozd meg a nyers céklát, majd reszeld le. Adj hozzá egy kevés balzsamecetet, kaprot, mustárt. Húsételek mellé kiváló immunerősítő a céklasaláta.

Táplálkozz egészségesebben!

Az immunrendszer megerősítése a vitaminban gazdag táplálkozással kezdődik. Kattints videónkra és hallgasd meg, dietetikus szakértőnk még milyen tanácsokkal lát el.

Káposzta - savanyítva

A savanyú káposzta kétségkívül az egyik legjobb - és legkönnyebben hozzáférhető - őszi-téli vitaminbomba. Magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően is erősíti az immunrendszert, és mivel a C-vitamin megőrzéséhez savanyú közeg szükséges, a zöldség remek forrása a nélkülözhetetlen vitaminnak.

A bélflóra egyensúlya fontos alapja a megfelelően működő immunrendszernek. A káposzta ebben is segít: emésztésserkentő hatású, méregtelenítő, ráadásul segít az emésztőrendszerben kialakuló gyulladásos folyamatok megszüntetésében. A káposzta erjedése során olyan jótékony baktériumok kerülnek a szervezetedbe, melyek megakadályozzák a bélrendszerben a káros mikrobák elszaporodását.

Így fogyaszd!

Ha a savanyú káposztát nem különösebben kedveled, fogyaszthatod párolva is. Ezzel az elkészítési móddal ugyanis szintén megőrizheted a növény magas C-vitamin-tartalmát.

Ezt is szeretjük