Görögös rizses hús szőlőlevélbe csomagolva
Így készítik délen
A töltött szőlőlevél igazi nemzeti eledel Görögországban.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha görög büfében jársz, minden bizonnyal szembeötlik egy kupac zöld valami, ami elsőre talán nem a legszimpatikusabb, de ha egyszer megkóstolod, a rabja leszel.

A batyukat alaposan csomagold be, nehogy főzés közben kinyíljanak!

Töltött szőlőlevél

Hozzávalók:

  • 50 szőlőlevél
  • 25 dkg darált bárányhús
  • 25 dkg rizs
  • 5 levél menta
  • 2 citrom
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 nagy fej hagyma
  • só, bors

Elkészítés ideje:

55 perc.

Elkészítés menete:

Ha sikerült beszerezned a szőlőleveleket, a többi már gyerekjáték lesz. Elsőként tedd fel a rizst főni, és amíg készül, fogj neki a többi teendőnek. Kockázd fel a hagymát, és egy kis olajon kezdd el dinsztelni, ha már üveges, zárd el alatta a gázt. A húst sózd és borsozd, add hozzá a petrezselymet és a mentát, majd a hagymát és a közben elkészült rizst is. Idáig nem volt nehéz dolgod, de most jönnek a levelek.

Ha véletlenül frisset sikerült beszerezned, akkor azt először forró vízben érdemes kifőzni, az üvegessel nem igazán van teendőd. Hajtsd szét a leveleket, és rakj mindegyikbe a húsos keverékből egy kicsit, csak annyit, hogy jól be tudd csomagolni. Ha minden batyuval elkészültél, tedd őket egy lábasba, majd engedj rájuk annyi vizet, hogy bőven ellepje, a vízbe pedig facsard bele a két citrom levét, gyújts alájuk, és körülbelül 40 perc alatt készre főnek.

Őszi ízek

Itt van az ősz, itt van újra - és vele rengeteg ismerős, szezonális finomság is. Hogy mik ezek? Képgalériánkból megtudhatod!

Ezt is szeretjük