8 nagyon finom, ropogós tócsni receptje: készítsd hagymásan, kefirrel vagy sajttal a tésztájában

A krumplis lepénykéket, vagyis a tócsnit kedved szerint variálhatod: tehetsz bele zöldséget, kefirt, sajtot vagy bármit, amit épp találsz a hűtőben.

8 nagyon finom, ropogós tócsni receptje: készítsd hagymásan, kefirrel vagy sajttal a tésztájában
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahány tájegység, sőt, ahány család, annyi kedvenc tócsnirecept létezik. Zalában kefirt tesznek a tésztájába, ettől lesz enyhén savanykás. Az osztrákok is ismernek hasonló ételt, csak ők rösztinek nevezik.

A tócsni alapja általában reszelt krumpli, de mellette helyet kaphat reszelt répa, karfiol, cukkini. Vannak, akik a krumplit ki is hagyják belőle, és csak zöldségekből készítik a kis lepényeket. Krumpli helyett használj bátran édesburgonyát, így más karakterű, de ugyanolyan finom ételt kapsz. Egy kis reszelt sajt a tésztájába is jöhet.

Ropogós tócsnik

Hagyományosan olajban szokták a tócsnit sütni, de ehhez nem szükséges, hogy tocsogjon: elég lehet, ha egy tapadásmentes serpenyőt vékonyan kikensz zsiradékkal. Ha jobban szeretnéd, készítheted sütőben is, így még kevesebb olaj kell hozzá. Tálalhatod szaftos húsok, pörköltek mellé, de magában, reszelt sajttal, tejföllel vagy mártogatóssal, friss zöldségekkel is teljes értékű vacsora.

A tócsni elmaradhatatlan fűszere a fokhagyma, semmiképp ne spórold ki belőle. A krumpli egy részét helyettesítsd reszelt répával, így egészségesebb lesz, és kevésbé is hizlal.
Akkor sem kell lemondanod az isteni lepénykékről, ha gluténmentes étrendet követsz. A cukkinitócsni semleges ízű rizsliszttel készítve is ellenállhatatlan.
Jó, ha a krumpli mellett helyet adsz az étrendedben az édesburgonyának is, mivel tele van vitaminnal, és nagyon finom. A megszokott módon készíthetsz belőle édesburgonya-tócsnit egy kevés zöldhagymával fűszerezve.
A mi tócsninkhoz nagyon hasonlító étel a krémes osztrák röszti. Tejfölös mártogatóssal tálalva a legfinomabb.
Izgalmas főételt készíthetsz, ha a tócsnit ricottás krémmel töltöd meg. Használj hozzá sokféle zöldfűszert, és élvezd, ahogy a ropogós rétegek között megbújik a selymes töltelék.
Néha a legegyszerűbb receptek a legfinomabbak. Ebben a mennyei hagymás lapcsánkában semmi különleges nincs, csak a megszokott krumpli, hagyma, só és bors - és ettől lesz abbahagyhatatlan.
Kóstold meg a zalai tócsnit kefirrel a tésztájában! Kívül ropogós, belül puha kis lepényeket kapsz. Lehet, hogy ezután ez a változat lesz a kedvenced.
Ha valami igazán könnyűre és egészségesre vágysz, a sütőben sült fűszeres karfioltócsni a legjobb választás. Tele van vitaminnal, miközben csak minimális olajat tartalmaz.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük