Hagymás lapcsánka a régi recept szerint: önmagában, tejföllel vagy szaftos húsok mellé
A lapcsánka, vagyis a reszelt krumplis kis lepény hagymával ízesítve is ellenállhatatlan.

Tócsni, lapcsánka, cicege, és még ki tudja, hányféle neve van ennek a ropogós krumplis lepénynek, amely tejföllel vagy szaftos húsok mellé egyaránt nagyon népszerű étel. Ennek a változatnak a hozzáadott hagyma adja meg a karakterét.
Hagymás lapcsánka
Hozzávalók
- 6 evőkanál liszt
- 4 krumpli
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 tojás
- 1 hagyma
- só
- bors
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A hagymát kockázd fel, és kevés olajon párold üvegesre. A krumplit hámozd meg, és nagy lyukú reszelőn reszeld le. Add hozzá a tojást, a dinsztelt hagymát, a zúzott fokhagymagerezdet, sózd, borsozd, majd kanalanként adagold hozzá a lisztet is, amíg sűrű, galuskatészta-állagú masszát kapsz. Egy serpenyőben hevíts olajat. Amikor már forró, evőkanállal halmozz bele gombócokat a tésztából, enyhén lapítsd ki, és oldalanként öt-öt perc alatt süsd őket pirosra. Tálald tejföllel, hús mellé köretnek, de akár főzelék tetejére is jól működhet.
Egy jóféle szaftos marhapörkölt mellé nem is kell finomabb köret.