Ezeket a hagyományos, magyaros ételeket mindannyian szeretjük. Gyermekkorunk óta időről időre a tányérunkra kerülnek otthon, menzán, de akár menő éttermekben is. Szánkban érezzük az ízüket, és garantáltan nem tudunk ilyet enni, sőt, készíteni sem külföldön. Az is biztos, hogy a más országból érkezett vendégek néhány ételünkre először furcsán néznek, de, amint megkóstolják, rögtön megszeretik.
A magyaros ételek jellegzetessége a sok hagyma és a pirospaprika. Ezek nélkül elképzelhetetlenek a pörköltek, a különféle gulyások, a töltött káposzta, sőt, még a krumplis tészta is. Csupa régi, bevált receptet mutatunk.

A gazdag gulyásleves nemzeti ételünknek számít, a külföldiek többsége is ezt kóstolja meg először Magyarországon. Három összetevő nélkül elképzelhetetlen: a hús, a hagyma és krumpli nem hiányozhat belőle. Akár bográcsban is megfőzheted.

Az ízletes marhapörkölt is igazán magyaros, sok paprikával, gyakran szalonnával készül. Szánj rá néhány órát, mert nagyon lassan puhul meg. Vörösborral megbolondítva még zamatosabb. Ezt is elkészítheted szabad tűzön is.

A tejfölös paprikás csirkének a sok hagymától lesz igazán sűrű, tunkolni való a szaftja. Mindegy, miből készíted, mellből, combból, szárnyból is kitűnő lesz. Még jobb, ha mindenből raksz a fazékba. Tálald galuskával!

Mi, magyarok még a palacsintába is pörköltet teszünk. Bár
a hortobágyi húsos palacsinta vendéglőkben általában előételként szerepel az étlapon, főételként is megállja a helyét. Sok szafttal, tejfölös szósszal leöntve kínáld.

A
jóféle töltött káposzta, nem véletlen, hogy ünnepeken is oly gyakran kerül az asztalra. Ötvözi a magyar konyha jellemzőit, nagyon ízletes és kiadós. Füstölt hússal, tejföllel minden igényt kielégít. Minél többször melegíted, annál finomabb.

A házias paprikás krumpli akkor az igazi, ha szinte megáll benne a kanál. Tökéletes választás akkor is, ha sok embert látsz vendégül. Virslivel vagy csípős kolbásszal is főzheted.

Különféle zöldséges raguk minden nemzet konyhájában megtalálhatók. Pirospaprikát azonban talán csak mi teszünk bele. Bár
a lecsó sokféleképpen készülhet, mindegyik változatban szerepel hagyma, paprika és paradicsom. Rakhatsz még bele kolbászt, cukkinit, de tojást is üthetsz rá.

Ami az olaszoknak a bolognai spagetti, az nekünk
a krumplis tészta, vagyis a gránátos kocka. Az ország különböző pontjain máshogy készítik. Van, ahol teljesen megtörik a krumplit, máshol együtt főzik a tésztával. Ebbe is kerül paprika, vöröshagyma, sőt, kolbásszal is kínálhatod.
Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre
Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. június 5. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció