Isteni kovászos uborka leves
A hagyományos lengyel recept
A nagy melegben ez a fura, savanykás, hűsítő leves igazi életmentő fogás.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nincs ember, aki ne szeretné a kovászos uborkát, nyáron húsok mellé elengedhetetlen kísérő és szerencsére levesként is isteni.

Egy kis friss kaporral is feldobhatod, nagyon jól áll majd neki.

Kovászos uborka leves

Hozzávalók:

  • 7-8 nagyobb kovászos uborka
  • 3 közepes krumpli
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 kanál liszt
  • 2 kanál vaj
  • 1,5 dl tejföl
  • 0,5 kg leveshús, vagy csont
  • 0,5 kg leveszöldség - répa, petrezselyem, zeller, fehérrépa
  • másfél közepes méretű hagyma
  • pár levél friss bazsalikom
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítés ideje:

90 perc

Elkészítés menete:

Elsőként készíts egy húsleves, a leveshúst/csontokat tisztítsd meg, hat bögre vízzel tedd fel őket nagy lángon főni, majd ha már habzik, szedd le a habot, add hozzá a leveszöldséget a fél hagymával, sózd, borsozd hangulatod szerint és kis lángon nagyjából egy óra alatt főzd készre, a főzés végefelé add hozzá a bazsalikomot is. Ezt az egész folyamatot leegyszerűsítheted leveskocka használatával is, de így finomabb lesz.

Amikor már nemsokára kész a leves, forrósítsd fel a vajat egy serpenyőben és vágd kockára az egész hagymát, majd pirítsd meg rajta. Amikor már szépen megpirult, reszeld hozzá a fokhagymát is, majd vedd le a tűzről.

A kovászos uborkákat darabold egységes méretű, apró kockákra, majd add a hagymás keverékhez és pirítsd pár percig együtt őket, majd add a leveshez. A krumplikat pucold meg, kockázd fel és szintén mehetnek a levesbe. A tejfölbe keverd a lisztet, szedj bele pár kanálnyit a levesből, majd keverd ezt a leveshez. Lassú tűzön főzd még 10-15 percig a levest, kóstold meg, ha szükséges sózd és borsozd utólag és már kész is van.

Rakott zöldségek bármikorra

Egy nagy tál rakott zöldség nemcsak finom és egészséges, de gyakorlatilag bármikor könnyedén összedobható fogás

Ezt is szeretjük