Grillen sütött, házi pizza: elképesztően finom lesz, ha így készíted
Grillszezonban a kertedben is süthetsz tökéletes pizzát!
Sokkal finomabb a házi pizza, ha nem a sütődben, hanem grillen készíted. A pizzának finom füstös ízt ad a faszenes sütő.
A forróság ne legyen túl nagy, mert akkor az alja könnyen megég. Akkor rakd csak rá a tésztát, ha a faszén szürke. A grillen készült pizzának egy nagy titka van, mindkét felét meg kell sütni.
Grillen sütött pizza
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 3 dl víz
- 2 dkg élesztő
- 1 evőkanál olaj
- 1 teáskanál só
Paradicsomszószhoz:
- 50 dkg paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 teáskanál oregánó
- bors
- só
Feltét:
- 20 dkg sajt
- 10 dkg szalámi
- 1 padlizsán
- 1 csokor petrezselyem
- 1 doboz konzerv kukorica
Elkészítés ideje: 2 óra 30 perc
Morzsold az élesztőt egy deci langyos vízbe, és várj tíz percig. Közben a lisztet szitáld egy tálba, a közepébe csinálj egy mélyedést, öntsd bele az élesztős keveréket, majd add hozzá a sót, a maradék vizet és az olajat. Dagaszd addig, amíg a tészta fényes és rugalmas nem lesz. Ezt a műveletet kézzel és géppel is végezheted. Ha túl ragacsos, rakj még hozzá egy-két evőkanál lisztet. Tedd át a tésztát egy kevés olajjal kikent tálba, takard le, és meleg helyen keleszd a kétszeresére körülbelül egy óra alatt.
Közben készítsd elő a grillt, és főzd meg a szószt. A paradicsomok alját vágd be, majd mártsd egy percre forró vízbe, húzd le a héjukat, és darabold fel őket. Olívaolajon kezdd el párolni, add hozzá a fűszereket és a zúzott fokhagymát, majd 15-20 percig főzd.
A tésztát gyúrd át, készíts belőle cipót, és pihentesd még 20 percig. Ezt követően végy el belőle egy darabot, és formázd kör alakúra. Tedd az olajjal megkent grillrácsra, ha van a sütőnek teteje, zárd le, és süsd három-négy percig. Amikor az alsó rész barnás és foltos, vedd le a rácsról. Kend meg paradicsomszósszal a megsült oldalát, pakold meg jól feltéttel, és tedd vissza a grillre a nyers oldalával lefelé. Amire a sajt elolvad, a pizza is elkészül. Gáz- és elektromos grillen is hasonló módon süsd meg. A pizzát hagyd néhány percig pihenni, utána szeleteld csak fel.