Az osztrák gőzgombóc receptje
A germknödel, vagyis a gőzgombóc idehaza kevésbé elterjedt, ám annál finomabb édesség.
Az omlós kelt tésztába rejtett szilvalekvár vaníliasodóval nyakon öntve elképesztően finom élmény, és megéri a vele töltött munka minden egyes percét.
A szilvalekvár mellett töltheted csokoládéval, barackbefőttel vagy bármivel, amit csak megkívánsz.
Gőzgombóc
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg szilvalekvár
- 3 dkg vaj
- 2,5 dkg élesztő
- 2,5 dkg cukor
- 2,5 dl langyos tej
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 1 citrom
- mák a szóráshoz
Elkészítés ideje:
Két óra.
Elkészítés menete:
A gőzgombóc kelt tésztából készül, így az élesztőt fel kell futtatnod a langyos tejben, a cukorral együtt elkeverve. Ehhez érdemes 50 fokra állított sütőbe helyezned a keverékkel megtöltött edényt vagy bögrét. Amíg felfut, addig mérd ki a többi hozzávalót. A lisztet készítsd egy tálba, a közepébe vájj egy lyukat, és ha felfutott az élesztő, abba töltsd.
Add hozzá a tojást, a vajat és a sót, reszeld hozzájuk a citrom héját, majd dolgozd homogén masszává az egészet. Akkor jó, ha elengedi az edény falát a tészta. Amikor ez megtörténik, egy laza szövetű konyharuhával fedd le - esetleg előtte szórj egy kis lisztet a tetejére -, majd meleg helyen keleszd a duplájára, ehhez nagyjából egy órára lesz szükséged. Amikor ez letelt- és a tészta szépen megnőtt, lisztezett felületen tekerd hengerré, majd vágj belőle egységes méretű szeleteket. Ezek mindegyikét töltsd meg szilvalekvárral, majd készítsd belőlük gombócot. A gombócok, ahogy a nevük is elárulja, gőzben főnek készre.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Hogy ezt megoldd, kell egy erre alkalmas edény, vagy ha az nincs, akkor szükséged lesz egy mélyebb lábasra, abba tölts forró vizet, tedd a tűzhelyre, és a víz szintje fölé egy leheletnyivel tegyél egy szűrőt, vagy tortaforma alját, vagy bármit. Ahhoz, hogy ott is maradjon, érdemes valamivel alátámasztani, ez a konyhád bármely eszköze lehet, a lényeg, hogy stabil maradjon az instrumentum akkor is, amikor ráhelyezed a gombócokat. Ezután tégy erre a lapra egy sütőpapírt, helyezd rá a gombócok egy részét - amennyi ráfér -, majd fedd le őket, és fedő alatt főzd 15 percig. Amikor ez letelt, vedd ki a gombócokat, és jöhet a következő adag. Az egyik ilyen 15 perc alatt pedig elkészítheted a vaníliasodót, amelynek receptjét itt találod. A végén ne felejtsd el mákkal jó alaposan megszórni.
Torták házilag készítve
Ha szeretsz a konyhában pepecselni, akkor ezek a finomságok épp neked valók,
OLVASD EL EZT IS!
- tojás
- liszt
Tavaszi piskótatekercs habkönnyű krémmel
- csokoládé
- kókusz
Bounty szelet otthon készítve
- vanília
- túró