Az osztrák gőzgombóc receptje
A germknödel, vagyis a gőzgombóc idehaza kevésbé elterjedt, ám annál finomabb édesség.
Az omlós kelt tésztába rejtett szilvalekvár vaníliasodóval nyakon öntve elképesztően finom élmény, és megéri a vele töltött munka minden egyes percét.
A szilvalekvár mellett töltheted csokoládéval, barackbefőttel vagy bármivel, amit csak megkívánsz.
Gőzgombóc
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg szilvalekvár
- 3 dkg vaj
- 2,5 dkg élesztő
- 2,5 dkg cukor
- 2,5 dl langyos tej
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 1 citrom
- mák a szóráshoz
Elkészítés ideje:
Két óra.
Elkészítés menete:
A gőzgombóc kelt tésztából készül, így az élesztőt fel kell futtatnod a langyos tejben, a cukorral együtt elkeverve. Ehhez érdemes 50 fokra állított sütőbe helyezned a keverékkel megtöltött edényt vagy bögrét. Amíg felfut, addig mérd ki a többi hozzávalót. A lisztet készítsd egy tálba, a közepébe vájj egy lyukat, és ha felfutott az élesztő, abba töltsd.
Add hozzá a tojást, a vajat és a sót, reszeld hozzájuk a citrom héját, majd dolgozd homogén masszává az egészet. Akkor jó, ha elengedi az edény falát a tészta. Amikor ez megtörténik, egy laza szövetű konyharuhával fedd le - esetleg előtte szórj egy kis lisztet a tetejére -, majd meleg helyen keleszd a duplájára, ehhez nagyjából egy órára lesz szükséged. Amikor ez letelt- és a tészta szépen megnőtt, lisztezett felületen tekerd hengerré, majd vágj belőle egységes méretű szeleteket. Ezek mindegyikét töltsd meg szilvalekvárral, majd készítsd belőlük gombócot. A gombócok, ahogy a nevük is elárulja, gőzben főnek készre.
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció
Hogy ezt megoldd, kell egy erre alkalmas edény, vagy ha az nincs, akkor szükséged lesz egy mélyebb lábasra, abba tölts forró vizet, tedd a tűzhelyre, és a víz szintje fölé egy leheletnyivel tegyél egy szűrőt, vagy tortaforma alját, vagy bármit. Ahhoz, hogy ott is maradjon, érdemes valamivel alátámasztani, ez a konyhád bármely eszköze lehet, a lényeg, hogy stabil maradjon az instrumentum akkor is, amikor ráhelyezed a gombócokat. Ezután tégy erre a lapra egy sütőpapírt, helyezd rá a gombócok egy részét - amennyi ráfér -, majd fedd le őket, és fedő alatt főzd 15 percig. Amikor ez letelt, vedd ki a gombócokat, és jöhet a következő adag. Az egyik ilyen 15 perc alatt pedig elkészítheted a vaníliasodót, amelynek receptjét itt találod. A végén ne felejtsd el mákkal jó alaposan megszórni.
Torták házilag készítve
Ha szeretsz a konyhában pepecselni, akkor ezek a finomságok épp neked valók,
OLVASD EL EZT IS!
- tojás
- liszt
Tavaszi piskótatekercs habkönnyű krémmel
- csokoládé
- kókusz
Bounty szelet otthon készítve
- vanília
- túró