Az osztrák gőzgombóc receptje
Hagyományos fogás a szomszédból
A germknödel, vagyis a gőzgombóc idehaza kevésbé elterjedt, ám annál finomabb édesség.

Ez is érdekelhet

Pikali Gerda hisz a sors erejében: mindenkinek megvan a maga feladata, amit be kell teljesítenie (x)

Házépítési kisokos: ha még nincs elképzelésed az új otthonodat illetően (x)

Zöldebb iskolát a gyermekeinknek: csatlakozz egy nagyszerű jótékonysági programhoz! (x)

Mitől olyan jók a kézműves termékek? (x)

beauty and style

Nem mindegy, milyen szögből fényképeznek: több centit lecsalhatsz így a derekadból »

8 frizurabaki, ami 10 évvel bárkit öregebbnek mutat »

Ezek a legdivatosabb állatmintás darabok az üzletekben: 10 ezer forint alatt »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Az omlós kelt tésztába rejtett szilvalekvár vaníliasodóval nyakon öntve elképesztően finom élmény, és megéri a vele töltött munka minden egyes percét.

A szilvalekvár mellett töltheted csokoládéval, barackbefőttel vagy bármivel, amit csak megkívánsz.

Gőzgombóc

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg szilvalekvár
  • 3 dkg vaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dkg cukor
  • 2,5 dl langyos tej
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • 1 citrom
  • mák a szóráshoz

Elkészítés ideje:

Két óra.

Elkészítés menete:

A gőzgombóc kelt tésztából készül, így az élesztőt fel kell futtatnod a langyos tejben, a cukorral együtt elkeverve. Ehhez érdemes 50 fokra állított sütőbe helyezned a keverékkel megtöltött edényt vagy bögrét. Amíg felfut, addig mérd ki a többi hozzávalót. A lisztet készítsd egy tálba, a közepébe vájj egy lyukat, és ha felfutott az élesztő, abba töltsd.

Add hozzá a tojást, a vajat és a sót, reszeld hozzájuk a citrom héját, majd dolgozd homogén masszává az egészet. Akkor jó, ha elengedi az edény falát a tészta. Amikor ez megtörténik, egy laza szövetű konyharuhával fedd le - esetleg előtte szórj egy kis lisztet a tetejére -, majd meleg helyen keleszd a duplájára, ehhez nagyjából egy órára lesz szükséged. Amikor ez letelt- és a tészta szépen megnőtt, lisztezett felületen tekerd hengerré, majd vágj belőle egységes méretű szeleteket. Ezek mindegyikét töltsd meg szilvalekvárral, majd készítsd belőlük gombócot. A gombócok, ahogy a nevük is elárulja, gőzben főnek készre.

Hogy ezt megoldd, kell egy erre alkalmas edény, vagy ha az nincs, akkor szükséged lesz egy mélyebb lábasra, abba tölts forró vizet, tedd a tűzhelyre, és a víz szintje fölé egy leheletnyivel tegyél egy szűrőt, vagy tortaforma alját, vagy bármit. Ahhoz, hogy ott is maradjon, érdemes valamivel alátámasztani, ez a konyhád bármely eszköze lehet, a lényeg, hogy stabil maradjon az instrumentum akkor is, amikor ráhelyezed a gombócokat. Ezután tégy erre a lapra egy sütőpapírt, helyezd rá a gombócok egy részét - amennyi ráfér -, majd fedd le őket, és fedő alatt főzd 15 percig. Amikor ez letelt, vedd ki a gombócokat, és jöhet a következő adag. Az egyik ilyen 15 perc alatt pedig elkészítheted a vaníliasodót, amelynek receptjét itt találod. A végén ne felejtsd el mákkal jó alaposan megszórni.

Torták házilag készítve

Ha szeretsz a konyhában pepecselni, akkor ezek a finomságok épp neked valók,

Ezt is szeretjük