Az osztrák gőzgombóc receptje
Hagyományos fogás a szomszédból
A germknödel, vagyis a gőzgombóc idehaza kevésbé elterjedt, ám annál finomabb édesség.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az omlós kelt tésztába rejtett szilvalekvár vaníliasodóval nyakon öntve elképesztően finom élmény, és megéri a vele töltött munka minden egyes percét.

A szilvalekvár mellett töltheted csokoládéval, barackbefőttel vagy bármivel, amit csak megkívánsz.

Gőzgombóc

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg szilvalekvár
  • 3 dkg vaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dkg cukor
  • 2,5 dl langyos tej
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • 1 citrom
  • mák a szóráshoz

Elkészítés ideje:

Két óra.

Elkészítés menete:

A gőzgombóc kelt tésztából készül, így az élesztőt fel kell futtatnod a langyos tejben, a cukorral együtt elkeverve. Ehhez érdemes 50 fokra állított sütőbe helyezned a keverékkel megtöltött edényt vagy bögrét. Amíg felfut, addig mérd ki a többi hozzávalót. A lisztet készítsd egy tálba, a közepébe vájj egy lyukat, és ha felfutott az élesztő, abba töltsd.

Add hozzá a tojást, a vajat és a sót, reszeld hozzájuk a citrom héját, majd dolgozd homogén masszává az egészet. Akkor jó, ha elengedi az edény falát a tészta. Amikor ez megtörténik, egy laza szövetű konyharuhával fedd le - esetleg előtte szórj egy kis lisztet a tetejére -, majd meleg helyen keleszd a duplájára, ehhez nagyjából egy órára lesz szükséged. Amikor ez letelt- és a tészta szépen megnőtt, lisztezett felületen tekerd hengerré, majd vágj belőle egységes méretű szeleteket. Ezek mindegyikét töltsd meg szilvalekvárral, majd készítsd belőlük gombócot. A gombócok, ahogy a nevük is elárulja, gőzben főnek készre.

Hogy ezt megoldd, kell egy erre alkalmas edény, vagy ha az nincs, akkor szükséged lesz egy mélyebb lábasra, abba tölts forró vizet, tedd a tűzhelyre, és a víz szintje fölé egy leheletnyivel tegyél egy szűrőt, vagy tortaforma alját, vagy bármit. Ahhoz, hogy ott is maradjon, érdemes valamivel alátámasztani, ez a konyhád bármely eszköze lehet, a lényeg, hogy stabil maradjon az instrumentum akkor is, amikor ráhelyezed a gombócokat. Ezután tégy erre a lapra egy sütőpapírt, helyezd rá a gombócok egy részét - amennyi ráfér -, majd fedd le őket, és fedő alatt főzd 15 percig. Amikor ez letelt, vedd ki a gombócokat, és jöhet a következő adag. Az egyik ilyen 15 perc alatt pedig elkészítheted a vaníliasodót, amelynek receptjét itt találod. A végén ne felejtsd el mákkal jó alaposan megszórni.

Torták házilag készítve

Ha szeretsz a konyhában pepecselni, akkor ezek a finomságok épp neked valók,

Ezt is szeretjük