Fűszeres húspogácsa
Darált húsból temérdek finom ételt készíthetsz, húspogácsaként pedig sok mindenhez felhasználhatod.
A fűszeres, szaftos, ínycsiklandó húspogácsát némi salátával és majonézzel, mustárral vagy ketchuppal kiegészítve fogyaszthatod hamburgerként, vagy bármilyen kenyérféle nélkül, salátával is.
Ha még egy kicsit különlegesebbé szeretnéd tenni, sütés közben tekerj köré egy szál bacont, és pirítsd rá.
Fűszeres húspogácsa
Hozzávalók:
- 50 dkg darált sertéshús - vagy vegyesen marha- és sertéshús
- 10 dkg trappista sajt
- 2-3 szál friss petrezselyem
- 1 száraz zsemle, tejbe áztatva
- 1 teáskanálnyi őrölt kömény
- 1 evőkanálnyi édesnemes pirospaprika
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 1 evőkanálnyi majoránna
- só
- frissen őrölt bors
- olaj a sütéshez
Elkészítés ideje:
40 perc.
Elkészítés menete:
A darált húst helyezd egy mélyebb tálba. A hagymát kockázd fel, és szórd hozzá. Üsd rá a tojást, szórd rá a fűszereket, tépkedd rá a tejes zsemlét, őrölj rá borsot. A sajtot kockázd fel, majd azt is szórd hozzájuk. Törd rá az egészre a fokhagymát, sózd meg, majd add hozzá a lehetőleg minél apróbbra vágott petrezselymet. Ha mindezzel kész vagy, ne légy finnyás és kézzel dolgozd össze jó alaposan. Ezután forrósíts egy serpenyőben némi olajat - nem kell, hogy ellepje a húst, csak pirul majd rajta, tehát elég pár csepp.
A masszából vizes kézzel formálj közepes méretű pogácsákat, majd közepes lángon pirítsd át mindkét oldalát. A sajtot lehetőleg a pogácsák közepébe próbáld meg benyomkodni, akkor nem fog kifolyni. Ha mégis kifolyik, akkor se ijedj meg, ha nem nyúlsz hozzá, szépen rápirul, esetleg egy fakanállal rásegítheted a húsra. Sajtból választhatsz jellegzetesebb ízűt is, úgy még zamatosabb lesz a végeredmény.
A legjobb grillezős fogások
Az indián nyárral érkező utolsó napos délutánokat használd ki, és hozz össze egy grillezést a barátokkal, adunk néhány ötletet, hogy mit is készíts.
OLVASD EL EZT IS!
- paprika
- paradicsom
A hagyományos zúzapörkölt receptje
- sajt
- fokhagyma
Az igazi mátrai borzaska receptje
- paprika
- fokhagyma