A tökéletes húsleves receptje

Így készítsd el lépésről lépésre!

A forrón gőzölgő húsleves nélkül talán nincs is igazi vasárnapi ebéd. Készítsd te is tökéletesre!

A tökéletes húsleves pontosan annyi helyen jelent mást és mást, ahány helyen készítik és fogyasztják, van, akinek fácánból, libából, másnak csirkéből, de talán a legtöbbeknek a marhából készült, gazdag, zöldségekkel alaposan megpakolt leves jelenti a tökéletest. Egy azonban biztos: náthára, másnaposságra vagy bármilyen betegségre ez az egyik legjobb megoldás, ahogyan vasárnapi ebédnek is, persze szigorúan a rántott hús előtt.

A hús kiválasztása

Az első és legfontosabb feladat, ha húslevest akarsz készíteni, a hús kiválasztása. A teljesen hétköznapi megoldásoktól egészen a különlegesebb alkatrészekig rengeteg lehetőséged van, a csontosabb-zsírosabb darabokból készül a legfinomabb leves, emellett a legjobb húslevesek jellemzően ugyanazon állat több különböző részéből készülnek.

Zöldségek

Ahogyan a húsnál, úgy a zöldségeknél is bőven van választási lehetőséged - persze répa, hagyma, zeller nélkül nem érdemes nekivágni - , a lényeg az, hogy lehetőleg friss, ízletes darabokat válogass: piacról, ne pedig a hipermarketek előrecsomagolt, jellemzően íztelen zöldségeiből főzz!

Fűszerek

A jó húsleves zamatát elsősorban a hús és a zöldségek adják, így a fűszerezést már nem kell túlvariálnod, egyszerűen csak só és némi egész bors kell bele, más nem nagyon - persze ez is az ahány ház, annyi szokás elv mentén változik -, a mesterséges ízfokozókat azonban mindenképp ki kell hagynod az igazán jó levesből.

Zöldségek tisztítása és darabolása

Ha van egy jó krumplihámozó eszközöd, akkor a zöldségek tisztítása gyerekjáték, pik-pakk lehúzhatod a répa, fehérrépa, zeller külső rétegét, aztán jöhet a több generációs dilemma, hogy vajon a karika, a hasáb, netán a kockaforma hozza-e ki a zöldségből a legjobbat, de ez inkább látvány szempontjából érdekes.

Levesbetétek

A hazai konyha erősen levesorientált, valószínűleg ennek köszönhető, hogy temérdek különböző levesbetét merül fel lehetőségként egy-egy leves készítésekor, a legalapvetőbb tésztás megoldásokon túl a finom, fűszeres máj- és grízgaluskán át a maceszgombócig vagy akár a palacsintából készült metéltig.

A tészta

Az, hogy a kész ételtől külön főzöd, avagy benne készíted el, szintén egyéni ízlés kérdése, a külön főzött verzió nagy előnye azonban, hogy, ha későbbre marad a levesből, akkor nem ázik szét benne, hanem bármikor külön bele lehet tenni, vagy esetleg frissen új adagot főzni.

A kész leves

Körülbelül három órányi lassú főzés után - ha marhából készítetted - elkészül az ellenállhatatlan leves, amit hangulatodnak megfelelően vagy átszűrsz egy másik tálba, vagy nem, és utána már tálalhatod is, forrón, gőzölögve, frissen. Vagy el is teheted, másnapra még jobban összeérnek az ízek, és talán - ha lehet - még egy kicsivel finomabb lesz.

A vasárnapi ebédek másik nagy sztárja

Valószínűleg sosem hirdetnek majd győztest abban a tekintetben, hogy melyik fogás népszerűbb vasárnapi ebéd: a rántott hús vagy pedig a húsleves, de talán nem is baj, mindenesetre most, hogy tudod, hogy készíts húslevesből tökéletest, nézd meg, hogy a rántott hús hogyan lesz az!

Így lesz tökéletes a rántott hús

Nézegess képeket!

Elolvasom

OLVASD EL EZT IS!

leves lead
  • fokhagyma
  • hagyomány

Köményes rántott leves

legenyfogo lead
  • gomba
  • sárgarépa

Legényfogó leves

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük