Építi a hasizmot, megszünteti a hátfájást, és csak napi 10 perc: így variáld a plankot 5-féleképpen
A deszkatartással az egész testedet formálhatod. Öt különböző gyakorlatot mutatunk.

GettyImages-519837716
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A plank egy izometrikus, hosszan kitartott, azaz mozdulatlanságot megőrző, statikus gyakorlat. Amellett, hogy megdolgoztatja a test minden porcikáját, növeli az állóképességet, az erőnlétet és egyensúlyérzéket is, valamint kíméli az ízületeket és a keringést, így túlsúllyal küzdők is bátran végezhetik.

A deszkatartást és különböző változatait egyre többen emelik bele a napi edzésükbe, nem véletlenül. Az egy percig kitartott pózok megdolgoztatják a törzs megtartását végző core izmokat, a haránt, az egyenes, a külső és belső ferde hasizmot, a farizmot, a gerincfeszítő izmokat, ezáltal csökkentik a hátfájást. A gyakorlatok az anyagcserét is felgyorsítják.

Napi 10 perc, és olvadnak a pluszkilók

Az első gyakorlat a klasszikus plankalapállásból indul: a teljes törzs legyen egyenes, ne essen be a derék, a fej és a nyak a gerinc meghosszabbítása legyen. Helytelen kivitelezésnél nemcsak nem épül a hasizom, hanem derék- és gerincfájdalom is felléphet, így a gyakorlatokat kellő elővigyázatossággal végezd.

GettyImages-852401546

Tartsd ki a pózokat 30 másodpercig, majd lassan emeld az időt 60 másodpercre, és érezd, ahogy dolgoznak a hátizmok, a hasizom, a végtagok izmai és a fenék. A statikus gyakorlatok között tarts egyperces szünetet. 

Plank 1

Helyezkedj el úgy a talajon, mintha fekvőtámaszozni készülnél, a törzsed legyen egyenes, a fejed és a nyakad ennek meghosszabbítása legyen. A könyök igazodjon a vállhoz, a lábakat pedig egy vonalban kell tartani a gerinccel. Maradj így mozdulatlanul egy percig.

GettyImages-1150246541

Plank 2

Tovább erősítheted a fenék- és combizmokat, ha az egyik, majd másik lábadat váltva felemeled, és úgy tartod meg. Közben a talajon tartott lábfejeddel spiccelj.

21322318 3270657fa326a61cb7e298ef47accc7a wm

Plank 3

Az oldalt kitartott verzióban támaszd meg a könyököd kinyújtva úgy, hogy pontosan a váll alatt helyezkedjen el, az egyik lábad legyen enyhén behajlítva, a törzsed pedig maradjon egyenes, ne essen be a csípőd. A jobb kezed nyújtsd a fejed fölé.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mivel ez egy nagyon nehéz kitartott póz, előbb végezd 30 másodpercig, majd pár nap múlva megpróbálkozhatsz az egyperces kitartással is.

GettyImages-519651742

Plank 4

Csavarj egy kicsit a deszkaálláson: állj alappozícióba, nyújtsd magad elé az egyik kezed, miközben a másikon támaszkodsz, a lábfejed legyen spiccben, majd az egyiket emeld fel olyan magasra, hogy az a törzs meghosszabbítása legyen.

GettyImages-914613342

Plank 5

Hátsó támaszban is kivitelezhető a plank. Ehhez támaszd meg a kinyújtott karokat egyenesen, nyújtsd ki mindkét lábad, a lábfejeddel spiccelj, a nyakad és a fejed ne essen be, ahogy a törzsed sem. 

plank-hatso-tamaszban

Ez - többek közt - a lábizmokat, a feneket, a hasizmot és a lapocka közötti területet erősíti, jobb tartást biztosítva a testnek. 

Hasizomgyakorlatok a személyi edzőtől

Az alábbi gyakorlatok nagy része a haránt hasizmokat és a mély hasizmokat veszi igénybe, ezáltal segítenek a stabil testtartás kialakításában és a helyes légzés előteremtésében is.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük