Építi a hasizmot, megszünteti a hátfájást, és csak napi 10 perc: így variáld a plankot 5-féleképpen

A deszkatartással az egész testedet formálhatod. Öt különböző gyakorlatot mutatunk.

GettyImages-519837716

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A plank egy izometrikus, hosszan kitartott, azaz mozdulatlanságot megőrző, statikus gyakorlat. Amellett, hogy megdolgoztatja a test minden porcikáját, növeli az állóképességet, az erőnlétet és egyensúlyérzéket is, valamint kíméli az ízületeket és a keringést, így túlsúllyal küzdők is bátran végezhetik.

A deszkatartást és különböző változatait egyre többen emelik bele a napi edzésükbe, nem véletlenül. Az egy percig kitartott pózok megdolgoztatják a törzs megtartását végző core izmokat, a haránt, az egyenes, a külső és belső ferde hasizmot, a farizmot, a gerincfeszítő izmokat, ezáltal csökkentik a hátfájást. A gyakorlatok az anyagcserét is felgyorsítják.

Napi 10 perc, és olvadnak a pluszkilók

Az első gyakorlat a klasszikus plankalapállásból indul: a teljes törzs legyen egyenes, ne essen be a derék, a fej és a nyak a gerinc meghosszabbítása legyen. Helytelen kivitelezésnél nemcsak nem épül a hasizom, hanem derék- és gerincfájdalom is felléphet, így a gyakorlatokat kellő elővigyázatossággal végezd.

GettyImages-852401546

Tartsd ki a pózokat 30 másodpercig, majd lassan emeld az időt 60 másodpercre, és érezd, ahogy dolgoznak a hátizmok, a hasizom, a végtagok izmai és a fenék. A statikus gyakorlatok között tarts egyperces szünetet. 

Plank 1

Helyezkedj el úgy a talajon, mintha fekvőtámaszozni készülnél, a törzsed legyen egyenes, a fejed és a nyakad ennek meghosszabbítása legyen. A könyök igazodjon a vállhoz, a lábakat pedig egy vonalban kell tartani a gerinccel. Maradj így mozdulatlanul egy percig.

GettyImages-1150246541

Plank 2

Tovább erősítheted a fenék- és combizmokat, ha az egyik, majd másik lábadat váltva felemeled, és úgy tartod meg. Közben a talajon tartott lábfejeddel spiccelj.

21322318 3270657fa326a61cb7e298ef47accc7a wm

Plank 3

Az oldalt kitartott verzióban támaszd meg a könyököd kinyújtva úgy, hogy pontosan a váll alatt helyezkedjen el, az egyik lábad legyen enyhén behajlítva, a törzsed pedig maradjon egyenes, ne essen be a csípőd. A jobb kezed nyújtsd a fejed fölé.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mivel ez egy nagyon nehéz kitartott póz, előbb végezd 30 másodpercig, majd pár nap múlva megpróbálkozhatsz az egyperces kitartással is.

GettyImages-519651742

Plank 4

Csavarj egy kicsit a deszkaálláson: állj alappozícióba, nyújtsd magad elé az egyik kezed, miközben a másikon támaszkodsz, a lábfejed legyen spiccben, majd az egyiket emeld fel olyan magasra, hogy az a törzs meghosszabbítása legyen.

GettyImages-914613342

Plank 5

Hátsó támaszban is kivitelezhető a plank. Ehhez támaszd meg a kinyújtott karokat egyenesen, nyújtsd ki mindkét lábad, a lábfejeddel spiccelj, a nyakad és a fejed ne essen be, ahogy a törzsed sem. 

plank-hatso-tamaszban

Ez - többek közt - a lábizmokat, a feneket, a hasizmot és a lapocka közötti területet erősíti, jobb tartást biztosítva a testnek. 

Hasizomgyakorlatok a személyi edzőtől

Az alábbi gyakorlatok nagy része a haránt hasizmokat és a mély hasizmokat veszi igénybe, ezáltal segítenek a stabil testtartás kialakításában és a helyes légzés előteremtésében is.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük