10 húsféle, amitől csak hízni fogsz: brutális mennyiségű bennük a kalória

A rossz minőségű termékekkel és a zsírosabb falatokkal is vigyázni kell.

Hizlaló húsételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha fogyni szeretnél, az a cél, hogy az étrendedet úgy állítsd össze, hogy a kalóriamennyiséget csökkentve is minél inkább kielégítőnek érezd a táplálkozásodat. 

Ehhez arra van szükség, hogy olyan ételeket fogyassz túlnyomó többségében, melyek kalóriaszegények, így nagyobb adagokat ehetsz meg anélkül, hogy ezzel felesleget vinnél be. A fehérjében gazdag húsok általában jó választást jelentenek a diétázók számára, hiszen kalóriatartalmuk csak közepes, ám proteinjük ellát energiával, segíti az izmok épülését, és laktató. Mégsem minden húsféle egyformán ajánlott.

Hizlaló húsételek

A húsok nemcsak fehérjékből állnak, de különböző mennyiségű állati zsírt is tartalmaznak. Míg 1 gramm fehérje 4 kalória, addig ugyanennyi zsír 9, így a magasabb zsírtartalommal automatikusan több kalória is jár. Ezzel párhuzamosan azonban nem minden esetben növekszik a kalóriatartalomnak megfelelő mértékben az, hogy a húsféle mennyire laktató, így a zsíros termékeket jobb elkerülni. 

Mutatunk néhány olyan húsételt, mely brutálisan magas kalóriatartalma miatt vagy más okból nem illeszkedik jól a diétás étrendbe, így, ha állandóan ezeket választod a szárazabb, kevésbé feldolgozott húsok helyett, akkor az a mérlegen is látszik majd.

Ha minden kalória számít, érdemes megnyúzni a csirkét. A bőr 100 grammjában 362 kalória származik zsírból, melynek jó része ráadásul telített zsír.
A disznózsír 100 grammja 544 kalória, míg a színhúsé 240 körüli érték, így, ha diétázol, érdemes a szárazabb falatokat választani, melyekben több a fehérje, és kevesebb a zsír.
A parizerek többsége nem tartozik a minőségi feldolgozott húsok közé. Mivel gyakran zsíros szalonna hozzáadásával készülnek, kalóriatartalmuk 300 fölötti, azaz több, mint a tiszta húsé. Emellett tartósítószerekkel, aromákkal és színezékkel terhelhetik az anyagcserét.
Fotó: Detry26 / Getty Images Hungary
A virslikbe is sűrítő anyag, szalonna kerülhet. Noha minimum 50%-uk hús, érdemes a magas hústartalmú - 80% körüli - termékeket keresni. Ezekben kevesebb a zsír, és több a fehérje, ám még ez is erősen feldolgozott hústerméknek számít.
A szalámikban is általában 330-350 kalória található, ám nemcsak a töltelékbe darált zsíros hús jelent problémát. Az erős fűszerezés, az ízfokozók és a magas sótartalom miatt a szalámik növelhetik a test vízvisszatartását, amitől nagynak tűnik a has.
A pirítós mellé tálalt csontvelő 100 grammja 786 kalória, ebből is jól látszik, hogy ez 84 grammos tartalommal csaknem tömény zsír.
A sült bacon 550, a friss szalonna 420, míg a tepertő 820 kalória, ami rengeteg. Ezek ráadásul a koleszterinszintre sincsenek jó hatással magas szaturáltzsír-tartalmuknak köszönhetően, így még szinten tartó táplálkozás során is jobb a fogyasztásukat minimalizálni.
A zsíros húsú halak hozzájárulhatnak az omega-3-ban gazdag táplálkozáshoz és az egészséges zsírbevitelhez, így számos étrendben helyet kapnak. A számolásnál és az adagolásnál azonban jól oda kell rájuk figyelni, mert kicsi zsírfelesleg is sok kalória.
A legtöbb májkrém fehérjetartalma alacsonyabb a húsokéhoz képest, ám zsír és kalória - 300-350 - bőven van bennük. A magasabb sótartalmú változatok ráadásul a vízvisszatartást is fokozzák.
Míg a csirke- és a pulykahús átlagosan nagyjából 240-270 kalóriát tartalmaz, addig a kacsánál ez 340. Noha egy fehérjegazdag étrendben egyáltalán nem tilos a kacsa, nem árt észben tartani a különbséget.

Prémium vitaminok szerves forrásából

Fedezd fel a BioTechUSA új, prémium étrendkiegészítőit, melyeket a természet által inspirált hatóanyagok gondos válogatásával alkottunk meg a szervezetünk optimális működésének támogatására. A funkcionális termékek tökéletesen kiegészítik egymást, így teljeskörű megoldást nyújtanak a legmagasabb szintű napi rutinhoz.   

Promóció

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük