Tényleg lehet zsírral fogyni? Tudományosan alátámasztott érvek következnek
A zsír fontos makrotápanyag, egyes fajtái között azonban óriási különbségek vannak.

kokuszolaj kanal
beauty and style
Top olvasott cikkek

A zsír éveken keresztül tiltólistás volt minden formájában. A diétás étrendek, ahol csak lehetett, igyekeztek kiiktatni, divatosak voltak az alacsony zsírtartalmú és zsírmentes ételek. Ezzel azonban nemcsak az egészségkárosító, a hízással is szorosan összefüggő, rossz zsírok tűntek el az étrendből, de legtöbbször a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához és számos szerv megfelelő működéséhez elengedhetetlen jó zsírok is. 

A zsír egyike az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen makrotápanyagoknak - a másik kettő a fehérje és a szénhidrát. Nem mindegyik zsírtípus hat azonban egyformán. A pozitív hatással rendelkező, jó zsírok közé tartoznak az egyszeresen és többszörösen szaturálatlan zsírok, míg a rosszak az iparilag előállított transzzsírok. A szaturált zsírok valahová a kettő közé esnek. Elmondjuk, mi pontosan a különbség köztük, ha a fogyásról és az egészségről van szó!

Rossz zsírok

Minden zsírfélének hasonló a kémiai felépítése: szén- és hidrogénatomok kapcsolódnak egymáshoz. Ami fontos különbség, az a láncok hossza és formája. Már a struktúra apró különbségei is elegendőek ahhoz, hogy két zsír hatása erősen eltérjen. 

margarin

Az élelmiszerekkel bevitt legrosszabb zsiradékok a transzzsírok. Ezek a hidrogénezési eljárás melléktermékeiként jönnek létre. Ezt a gyártási folyamatot arra használják, hogy megszilárdítsák a zsírokat, és megelőzzék az avasodást. Ilyenkor a növényi olajokat hidrogén és egy nehézfém-katalizátor - például palladium - jelenlétében hevítik, míg extra hidrogénatomok kapcsolódnak a szerkezetükhöz. Ez az élelmiszer címkéjén hidrogénezett növényi olajként jelenik meg.

A transzzsírokban gazdag étrend emeli a szívbetegségek kockázatával összefüggő LDL-koleszterinszintet. Mindössze azzal, ha a kalóriák 2%-át ezekből viszed be, 23%-kal nő a szívproblémák kockázata, derült ki egy pakisztáni kutatásból. A transzzsíroknak nincs ismert egészségügyi előnyük, nincs biztonságos fogyasztási mennyiségük, érdemes őket 100%-ig száműzni az étrendből.

A cikk az ajánló után folytatódik

Semleges zsírok

A szaturált zsírok szobahőmérsékleten szilárdak, és leggyakrabban állati eredetűek. Előfordulnak a vörös húsokban, a tejben, de a kókuszzsír is közéjük tartozik. Telítettségük abból származik, hogy szénatomjaikat annyi hidrogén veszi körül, hogy többet már nem tudnának megkötni.

szalonna

A szaturált zsírok túlzott fogyasztása növeli a káros LDL-koleszterinszintet, ezért az American Heart Association ajánlja, hogy maximálisan a napi bevitt kalóriák 10%-a származzon csak ebből a zsírtípusból.

Az AHA azt javasolja, hogy a kókuszolajat is csak limitáltan fogyaszd. Fontos azonban, hogy a hosszú láncokból álló zsírhoz képest a kókuszolaj közepes láncokból áll. Fogyasztása megkönnyítheti a zsírvesztést, sőt, láncszerkezete stabil magas hőmérsékleten is, ezért egészséges választás sütéshez, főzéshez. Az állati zsírokhoz képest mindenképpen érdemes előnyben részesíteni, sőt, a főzésben akár a növényi zsírokat is kiválthatja.

Jó zsírok

A legtöbb egészségügyi előny a növényi, magvakból, zöldségekből származó olajokhoz, illetve a halak zsírjához kapcsolódik. Az egyszeresen és többszörösen szaturálatlan zsírok abban különböznek telített társaiktól, hogy kevesebb hidrogént kötnek meg, így üres helyeik is maradnak. Emiatt szobahőmérsékleten folyékonyak, és számos különleges hatásuk van.

olivaolaj

Az egyszeresen szaturált zsírok az olíva-, a mogyoró-, a repceolaj és az avokádó. Pozitív hatásukat az 1960-as években született Hét ország tanulmány mutatta be először. Ez a mediterrán régió olajokban gazdag táplálkozását vizsgálta, és kiderült, ez szorosan összefügg azzal, hogy ugyanitt ritkák a szívbetegségek. A kutatás később olyan egészséges étrendek alapja lett, mint a mediterrán diéta, mely nagy hangsúlyt helyez az egészséges olajok fogyasztására. Egyszeresen szaturálatlan zsírokkal az Institute of Medicine ajánlása szerint korlátlanul lehet helyettesíteni a szaturált és transzzsírokat.

Többszörösen szaturálatlan zsír például a kukorica-, a napraforgóolaj, a halak húsában található zsír, de az olajos magvakban, dióban, szójában és az avokádóban is előfordul. Ezek esszenciális zsírok, ugyanis a test nem képes őket gyártani, a normális működéshez azonban szükség van rájuk. Omega-3 és omega-6 zsírsavvakként is hallhatsz róluk, általában számos egészségügyi előnyük kapcsán, ugyanis csökkentik a rossz koleszterinszintet és a trigliceridek számát. Jótékony tulajdonságaikat az Agency for Healthcare Research and Quality tudományos kutatásokat összefoglaló munkája számos ponton alátámasztja.

Amikor étrendet állítasz össze, törekedj a transzzsírok teljes kiiktatására. Szaturált zsírforrások szerepelhetnek az ételek közt, ám az állati eredetűeket érdemes minimumra szorítani. A kókuszzsír nem fogyókúrás csodaszer, de az állati zsíroknál jobb a főzéshez, fontos azonban, hogy ne ez legyen az étrend egyetlen, kontroll nélkül fogyasztott zsírforrása. Az egyszeres és többszörösen szaturálatlan zsírok nélkülözhetetlenek, ezért minden kiegyensúlyozott étrendbe, így egy fogyókúrás menüsorba is mindennap be kell, hogy kerüljenek. Létfontosságú funkciójuk miatt nem szabad a kalóriák számát a zsírforrások kiiktatásával csökkenteni, helyette ezt az adagok kontrollálásával és kalóriaszegényebb ételek fogyasztásával kell elérni.

Szuper köretek a diétádhoz

Ha szeretnéd az étrendedet csupa egészséges, finom étellel feltölteni, akkor ne csak a zsírok kiválasztására figyelj oda, de a köretekre is. Mutatjuk, miket lehet érdemes kipróbálnod rizs helyett!

Ezt is szeretjük