Karácsonykor többnyire elengedik magukat az emberek. Ez az az időszak, amikor jól esik egy kicsit félretenni az odafigyelést, és lelkiismeretfurdalás nélkül fogyasztani a finomabbnál finomabb falatokat.
Sokan szeretik a zsíros, magyaros ételeket, és el sem tudják képzelni az ünnepi menüsort töltött káposzta, kocsonya, rántott hal vagy mákos, diós bejgli nélkül. Ezek a finomságok roppant sok kalóriát tartalmaznak, a túl zsíros, túl fűszeres ételek és a mértéktelen evés a pluszkalóriák mellett emésztőrendszeri zavarokat is kiválthatnak.
Isteni, egészséges köretek hús vagy hal mellé
Persze nem kell lemondani karácsonykor sem a finom falatokról, csak gondosan meg kell válogatni a megfelelő alapanyagokat. Ha már unod a rizs és krumpli kombót, készíts olyan változatos köreteket, amelyek amellett, hogy laktatnak, rendkívül egészségesek, mi több, arról is gondoskodnak, hogy az ünnepek végére ne mozduljon felfelé a mérleg nyelve.

Az árpagyöngy, vagy más néven gersli töltött káposztába remek alternatíva a fehér rizs helyett, mivel alacsony a glikémiás indexe, sok fehérjét és rostot tartalmaz. Külön köretként is megállja a helyét. Lábasban, fedő alatt, lassú forrásban minimum 40 perc kell neki, hogy megpuhuljon. Turbózd fel különböző zöldségekkel és intenzív ízű fűszerekkel, ehhez receptet
ide kattintva találsz.

A gyömbéres, kurkumás vagy korianderes alaplében készült
kuszkuszt is bármilyen zöldséggel lehet variálni, de ha egy kis extra ízvilágra vágysz, dobd fel gránátalmával és egy kis mentával.
Fotó: vaaseenaa / Getty Images Hungary

Püré szinte bármilyen zöldségből készíthető, borsóból, cukkiniből, édesburgonyából, brokkoliból, céklából vagy akár
sütőtökből is. Amellett, hogy egészséges textúrákról van szó, egyaránt remekül illenek halak és húsok mellé színes köretként.

A tészta helyettesítője lehet a
cukkiniből készült spagetti, amelyet bazsalikommal, fokhagymával ízesíthetsz. Egy könnyed köret a hal mellé, amiből bátran fogyaszthatsz repetát.

A quinoa egy igazi szuperélelmiszer, remek fehérjeforrás, finom és diétás, remek helyettesítője lehet a rizsnek. Készülhet belőle babos-kukoricás quinoasaláta, de különleges köretet alkothatsz
áfonya és fodros kel felhasználásával is.

Húsok és halak mellé egyaránt passzolnak a
zöldséges nyársak, amelyeket alufóliában is megsüthetsz. Használj hozzá kaliforniai paprikát, lila hagymát, gombát, koktélparadicsomokat, padlizsánt, cukkinit. Fokhagymával, sóval fűszerezd, és csepegtess rá egy kis olívaolajat.
Fotó: LauriPatterson / Getty Images Hungary

A sült karfiolrózsák fokhagymával és egy kis vajjal megbolondítva lesznek igazán ízletesek. Fűszerezésként babérlevelet és kakukkfüvet használj,
mutatjuk a receptet.
A sültkrumplit helyettesítsd
sült zellerhasábokkal, sült zellerhasábokkal, oregánóval, pirospaprikával és fokhagymával ízesítve ínycsiklandó köretet kapsz.
Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary