
3 isteni diétás desszert 250 kalória alatt: a sütőt sem kell bekapcsolni hozzájuk
A finom desszertekről a fogyókúra alatt sem kell lemondanod, csak válogasd meg az alapanyagokat.


Ha az ember diétázik, még nem kell feltétlenül lemondania az édes finomságokról, hiszen számos olyan, kifejezetten ínycsiklandó sütemény létezik, amit cukor vagy fehér liszt nélkül is el lehet ízletesre készíteni. Elfogyasztásuk után a család minden tagja megnyalja a tíz ujját.
A sütés nélküli desszertek nem véletlenül örvendenek nagy népszerűségnek: könnyen és gyorsan elkészíthetőek, amihez még a sütőt sem kell bekapcsolni. Földi Rita szakács, táplálkozási tanácsadó és életmódblogger Fitnesz Édességek című könyvében olyan egészséges desszerteket mutat be, amelyek amellett, hogy isteni finomak, a diétába is könnyen beépíthetőek, hiszen egy adagot tekintve mindegyik 250 kalória alatt van.
3 isteni desszert 250 kalória alatt, sütés és fehér liszt nélkül
Ha kerülnéd a hosszadalmas kavarást, dagasztást, akkor válogass a legjobb sütés nélküli, cukormentes és fehér liszt nélküli desszertek közül.

Meggyes álom (Csokis-meggyes pohárkrém)
A meggyzseléhez:
- 1 bögre (200 g) fagyasztott meggy
- 2 lapzselatin
A csokis réteghez:
- 200 ml habtejszín (30%-os, cukor nélküli), hidegen
- 2 evőkanál (14 g) kakaópor (zsírszegény, cukrozatlan, magas kakaótartalommal)
- 2 lapos evőkanál (20 g) xilit.
A tetejére:
- Egy evőkanál (5 g) bio pirított kókuszcsipsz
Elkészítés
1. A zselatinlapokat áztasd hideg vízbe, legalább 5 percig.
2. A fagyasztott meggyet tedd egy nyeles lábosba, és olvaszd fel. Ha már kiengedte a levét, és kissé összeesett, akkor vedd le a tűzről, és keverd bele a lecsöpögtetett és kinyomkodott zselatinlapokat. Az így kapott szószt kanalazd négyfelé, a kiválasztott poharak aljába. Majd tedd be a hűtőbe 30-40 percre, hogy megdermedjen, és zselé legyen belőle.
3. Egy keverőedénybe öntsd bele a hideg tejszínt, add hozzá a kakaóport és a xilitet. Elektromos habverővel verj belőle kemény habot.
4. Vedd ki a hűtőből a meggyzselét, kanalazd rá a csokihabot, és szórd meg a tetejét pirított kókuszcsipsszel. Azonnal fogyaszthatod.
Hűtőben tárolva 2-3 napig is eláll.

Rafael kedvence (Mandulás-kókuszos golyó)
Hozzávalók (21 golyóhoz):
- 200 ml mandulatej
- 5 evőkanál (50 g) nagy szemű zabpehely
- 3 evőkanál (30 g) kókuszreszelék
- 3 evőkanál (40 g) xilit
- 250 g zsírszegény túró
- 3 evőkanál (30 g) vaníliás fehérjepor
A közepébe:
- 21 szem egész mandula
A forgatáshoz:
- 4 evőkanál (40g) kókuszreszelék
A cikk az ajánló után folytatódik
-
Fehér Swarovski® kristályos dupla ékszerszett17 490 Ft
-
Ezüst angyalszárny medál cirkónia kristályokkal8 900 Ft
-
Swarovski® kristályos Eiffel tornyos nyaklánc7 990 Ft
-
Krémfehér édesvízi igazgyöngy ezüst fülbevaló13 990 Ft
-
Ezüst nyaklánc cirkónia kövekkel díszített medállal9 150 Ft
-
Ezüst nyaklánc cirkónia kövekkel díszített pillangó medállal8 890 Ft
-
Vasmacska cirkóniával ezüst nyaklánc6 490 Ft
-
Fehéren ragyogó Swarovski® kristályos ékszerszett11 090 Ft
-
Arany csepp medál31 200 Ft
-
Antracitszürke Swarovski® kristálygyöngy karkötő ezüst medállal11 900 Ft
-
Rózsaszín csillogó Swarovski® kristályos szett9 190 Ft
-
Királykék Swarovski® kristályos nyaklánc pillangókkal11 090 Ft
-
Swarovski® kristályokkal és gyöngyökkel díszített karkötő9 990 Ft
-
Cirkónia kristállyal díszített édesvízi igazgyöngy nyaklánc négyszög foglalattal14 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy nyaklánc különlges cirkónia dísszel12 900 Ft
Elkészítés
1. Aprítógépben vagy turmixgépben őröld lisztszerű állagúra a nagy szemű zabpelyhet. Add hozzá a kókuszreszeléket és azzal is őröld át. Az egészet öntsd egy keverőtálba, és add hozzá a xilitet is. Tedd félre.
2. Egy nyeles lábosban melegítsd fel a mandulatejet, és add hozzá a zabpelyhes-kókuszos-xilites keveréket. Főzd sűrű krémmé, alacsony hőfokon, gyakran kevergetve. Akkor van kész, ha már megáll benne a kanál. Hagyd teljesen kihűlni.
3. Amikor teljesen kihűlt, akkor add hozzá az áttört túrót és a vaníliás fehérjeport. Keverd össze alaposan, majd tedd 30 percre a hűtőbe, hogy könnyebb legyen golyókat formázni belőle.
4. Formázz diónyi méretű golyókat a masszából úgy, hogy a közepébe teszel egy-egy darab mandulaszemet. 21 kisebb golyó lesz belőle.
5. A golyókat hempergesd meg kókuszreszelékben.
Azonnal fogyaszthatod, de jobb íze van, ha hagyod 1-2 órát pihenni a hűtőben. Hűtőben tárolva 2-3 napig is eláll.

Gábriel kedvence: kókuszos-csokis pite
Hozzávalók (16 szelethez):
Az alaphoz (25 cm átmérőjű piteformához):
- 200 g egész mandulabél
- 100 g nagy szemű zabpehely
- 3 evőkanál (30 g) kókuszreszelék
- 3 evőkanál (30 g) xilit
- 3 evőkanál (30 g) kakaópor (zsírszegény, cukrozatlan, magas kakaótartalommal)
- 2 evőkanál mandulatej (vagy más növényi tej)
- 9 evőkanál (80 g) kókuszolaj felolvasztva
A töltelékhez:
- 200 ml kókuszkrém (hidegen)
- 2 púpozott evőkanál (20 g) kakaópor (zsírszegény, cukrozatlan, magas kakaótartalommal)
- 3 evőkanál (30 g) xilit
A tetejére:
- 2 evőkanál (15 g) bio-, pirított kókuszcsipsz
Elkészítés
1. Vedd elő a piteformádat. A legjobb az a fajta, amelynek az alja kivehető, mert így a végén gond nélkül ki tudod majd emelni a megdermedt csokis réteget is.
2. A zabpelyhet és a mandulát külön-külön őröld lisztszerű állagúra turmixgépben vagy aprítógépben, majd öntsd bele ezeket egy keverőtálba.
3. Add hozzá a xilitet, a kókuszreszeléket, a kakaóport, és keverd össze ezeket a száraz hozzávalókat.
4. Add hozzá a felolvasztott kókuszolajat, a mandulatejet, és kézzel alaposan dolgozd össze.
5. Az így kapott masszát egyenletesen terítsd el a piteforma aljában. Egy kanál hátoldalának a segítségével simítsd el, majd tedd be a hűtőbe 15 percre, hogy megdermedjen.
6. Addig készítsd el a krémet. A hideg kókuszkrémet elektromos habverővel verd habosra. Utána keverd hozzá a kakaóport és a xilitet. Az így kapott krémet öntsd rá a pitealapra és simítsd el rajta. Amíg nem dermed meg, szórd meg kókuszreszelékkel a tetejét, de tehetsz rá akár gyümölcsöket, mandulát is.
7. A pite felszeleteléséhez meg kell várnod, amíg megdermed a csokoládé. Tedd be ismét a hűtőbe 10 percre. Utána csak emeld ki a formából, és már szeletelheted is.
8. 16 szeletre vágd, így jön ki egy szeletre alacsony kalóriatartalom. Természetesen vastagabb szeleteket is vághatsz, de vigyázz, nagyon laktató!
Hűtőben tárolva 4-5 napig is eláll.

Tippek
Tehetsz a tetejére szezonnak megfelelő gyümölcsöt is (például eper, málna, áfonya, ribizli, sárgabarack) vagy marék durvára aprított mogyorót vagy mandulát. A gyümölcsöt mosd meg és szárítsd meg, mielőtt rátennéd.
Cikkünk Földi Rita Fitnesz Édességek című könyve alapján készült.

Földi Rita szakács, táplálkozási tanácsadó, életmódblogger. Első könyvében olyan édes recepteket gyűjt egy csokorba, melyek beilleszthetőek a diétás étrendekbe is. Ki mondta, hogy a fogyókúrás ételek unalmasak és íztelenek? A szerző bebizonyítja, hogy alacsony kalóriatartalommal is lehet ínycsiklandó desszerteket készíteni. További diétás receptek találhatóak a szerző blogján: Rita Fitnesz Receptjei.
Ára 4990 forint.
A cikkben megjelenő receptek és képek Földi Rita szellemi tulajdonát képezik. A cikk a szerző beleegyezésével született.
Borító-és ajánlóképek: Kántor Mia/miakantorphotography.com
10 laktató ebéd, ami segíti a fogyást - 500 kalóriásak
Az 500 kalória alatti, tápláló ebédekből készített összeállításunkból bátran szemezgethetsz.