Cukor helyett fruktóz: van értelme? A szakértő válasza
Lehet, hogy rosszul teszed, ha fruktózzal édesíted a lekvárokat vagy a süteményeket?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mind fogyókúrázók, mind inzulinproblémákkal küzdők számára sok táplálkozási szakember ajánlotta korábban a cukor fruktózzal való helyettesítését. A közelmúltban azonban felmerült, hogy talán mégsem olyan jó ötlet ez a csere.

Megkérdeztük a témában dr. Kuklis Esztert, a Budai Egészségközpont életmód-tanácsadóját, orvos-természetgyógyászát.

Cukor vagy fruktóz: mi a különbség?

A szacharóz vagy más néven étkezési cukor - nádcukor, répacukor, juharcukor - egy diszacharid, melyet egy glükóz- és egy fruktóz-molekularész alkot. A fruktóz vagy gyümölcscukor a legédesebb cukorféleség, a gyümölcsökben és a mézben található meg természetes formájában, és egyik komponense a szacharóznak - magyarázza dr. Kuklis Eszter.

Milyen hatást gyakorolnak a szervezetre?

A fruktóz lebontása: inzulin nélkül

A szervezetben a gyümölcscukornak - fruktóznak - a szőlőcukorrá - glükózzá - való átalakulása enzimes hatásra megy végbe. Így a gyümölcscukor is felhasználódik, de elfogyasztása után lassabban emeli meg a vércukorszintet, mint a szőlőcukor.

A fruktózt az inzulintól függetlenül használja fel a szervezet: a fruktóz szelektíven a máj glikogénraktárait tölti fel, ha ezek beteltek, akkor a szervezet triglicerideket állít elő belőle, azaz zsírrá alakul. A túlzott fruktózbevitel hatására tehát fokozódik a zsírraktározás, hízáshoz vezet.

Szőlőcukor: lökésszerűen emeli a vércukrot

Tekintve, hogy a szénhidrátok lebontási folyamata a szervezetben utolsó lépésként jut el a szőlőcukorig - glükózig -, ezért maga a szőlőcukor a legegyszerűbb szénhidrát, melynek felszívódása roppant gyors, szinte azonnal megtörténik. Hirtelen energiaforrás a szervezet számára - ezért is kedvelt sportolás vagy vizsga közben. Tisztán fogyasztáskor azonnal, lökésszerűen megemeli a vércukorszintet.

Mivel a szacharóz - étkezési cukor - egy glükóz- és egy fruktózmolekulából áll, így feldolgozása az előbb említett két hasznosulási folyamat közé esik.

Érdemes fruktózzal édesíteni, ha fogyni szeretnél?

Újabb vizsgálatok sorozatosan igazolják a fruktózfogyasztás kedvezőtlen hatásait: emeli a trigliceridszintet, fokozhatja az elhízást, növelheti a húgysavszintet és vesekövességet okozhat. Mindezen hatások összegzéseként gyorsíthatja az érelmeszesedés kifejlődését, melyet önmagában a cukorbetegség fennállása is felgyorsíthat - mondja dr. Kuklis Eszter.

James Rosenzweig, a Bostoni Egyetem kutatója foglalta össze legutóbb a fruktóz mindezen káros hatásait, aminek nyomán az Amerikai Diabétesz Társaság - ADA - nem javasolja a fruktóz bármely diétában történő alkalmazását, ugyanakkor hangsúlyozza a gyümölcscukrot tartalmazó gyümölcsök rendszeres fogyasztásának jelentőségét a diabéteszdiéta keretében. Édesítésre - ha mindenképpen igény van rá - leginkább a sztívia javasolható, ami a cukornál két-háromszázszor édesebb. Ami a fogyókúrázók és a cukorbetegeknek számára fontos lehet, hogy kalóriamentes, és nem emeli a vércukorszintet. Korábbi cikkünkből többet is megtudhatsz róla!

Mennyi a napi cukorlimit?

Az irányadó napi beviteli érték felnőttek részére az összes cukorra nézve nem több mint 90 gramm. Az Amerikai Szív Szövetség - AHA - ajánlásai szerint a nők naponta legfeljebb 25 gramm - vagy hat teáskanálnyi - cukrot fogyaszthatnak élelmiszerekben és italokban, a férfiak esetében a megengedett határ napi kilenc teáskanál vagy 37,5 gramm cukor.

Az egészségesen összeállított étrenden belül érdemes arra törekedned, hogy minél kevesebb cukrot használj édesítésre, hiszen egyébként is fogyasztasz cukrokat a gyümölcsökben gyümölcscukor formájában, a tejben tejcukor formájában.

Az étrendi ajánlások szerint napi energiabeviteled legfeljebb 10%-a legyen finomított cukor, és érdemes figyelned arra, hogy csak heti két-három alkalommal fogyassz édességet.

Helyettesítsd a cukrot!

Kattints az alábbi videóra, és hallgasd meg, milyen természetes alternatívákat ajánl a dietetikus cukor helyett!

Napi fél kiló gyümölcs

Gyümölcsből naponta legalább fél kilogrammot fogyassz, és lehetőleg többfajta gyümölcsből válogass. A gyümölcsök cukortartalmuk mellett rostot, sok értékes vitamint és ásványi anyagot, antioxidánst és flavonoidokat is tartalmaznak, melyek nélkülözhetetlenek az egészség megőrzéséhez. Cukorbetegek számára napi 50 grammnyi fruktóz ajánlott, amiből legfeljebb 15 gramm használható édesítésre, a többi gyümölcs formájában javasolt.

Ezt is szeretjük