Rendbe teszi a vércukorszintet, csökkenti az étvágyat: 8 étel, amiből egyél sokat

A króm az egyik legfontosabb mikrotápanyag az ember étrendjében.

Vércukorszint-stabilizáló ételek

A króm igen fontos mikrotápanyag a fogyókúrában, mert az inzulinnal együtt részt vesz a szénhidrátok felhasználásában. Bevitele segít kiegyenlíteni a vércukorszintet, csökkenti az étvágyat, a fogyás miatti izomvesztést és az inzulinrezisztenciát. 

Az emberi test nem tud krómot előállítani, így azt mindenképpen az ételeken keresztül kell a szervezetbe juttatni, de nem szükséges belőle kifejezetten sok. Sőt már egészen kevés is elég, hogy a testünk megfelelően működjön. A hiánya azonban összefüggésben áll az elhízással.

Krómban gazdag ételek

Króm sok ételben megtalálható, azonban a legtöbben kevesebb mint 2 mikrogramm mennyiségben. Attól is függ a króm mennyisége, hogyan állították elő az ételt. Azonban van néhány étel, ami annyi krómot tartalmaz, hogy könnyű belőle magadhoz venni a napi ajánlott 25-30 mikrogrammos adagot. Ezekből gyűjtöttünk össze egy listát.

Fél csészényi brokkoliban 11 mikrogramm króm van, így, ha ezen a zöldségen alapul a fogás, szinte meg is van a napi adag. A brokkoli káliumból is sokat tartalmaz, így a pangó víz elhajtásával is segíti a fogyást.
Az árpa egy adagja, ami nagyjából egy harmad csésze, 8,16 mikrogrammnyi krómot tartalmaz. Az árpa jó lehet salátákba vagy levesekbe, de gersli formájában finom köret húsok mellé is.
A szőlőlé és a bor is jó krómforrás. Előbbinek egy poharában 8 mikrogramm található. Egy liter bor 12-22 mikrogramm krómot tartalmaz, de természetesen nem ebből kell fedezni a szükségletet.
Fotó: igorr1 / Getty Images Hungary
A reggeliddel is fedezheted a napi krómigényed javát. Egy adag zabpehelyben átlagosan 5,38 mikrogramm a króm mennyisége.
A krumpli kétes hírnek örvend a diétázók körében, de jelentős krómmennyiséget juttathatsz be vele a szervezetedbe. Egy csésze tört krumpliban 3 mikrogramm van.
85 gramm marhahúsban 2 mikrogrammnyi króm található, ami kevésnek tűnhet, de más ételekkel kombinálva krómgazdag fogást adhat.
Ugyanez mondható el a zöldbabról is, melynek egy csészényi adagja tartalmaz ugyanennyi krómot.
Fotó: ThaiThu / Getty Images Hungary
A narancslében poharanként ugyancsak 2 mikrogramm a króm mennyisége. A reggeli mellé fogyasztva egy kis extra krómmennyiséget ad a napindításhoz.

A képek forrása: Getty Images.

Olvastad már?

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük