Az egészséges táplálkozás és a fogyókúra egyszerűen összekapcsolható dolgok. Azok számára pedig kötelezően ajánlottak is, akik orvosi javaslatra döntenek a diétázás mellett, vagy előfordult a családjukban szív- és érrendszeri betegség.
A jól átgondolt étrend nemcsak energikussá és fittebbé tesz, hanem segít megszabadulni a fölösleges kilóktól. Mindezt anélkül, hogy koplalnod kellene. A megfelelő zöldségeket, gyümölcsöket felhasználva és a szükséges alapanyagokkal kombinálva szinte végtelen számú ízletes és egészséges ételt készíthetsz.
Szívbarát ételek
Mutatunk néhány olyan élelmiszert, mely jó hatással van a testedre, különösen a szíved egészségére, rendkívül ízletes, és nem kell, hogy lelkifurdalásod legyen akkor sem, ha gyakran eszel belőle.

A legtöbb olívaolaj közvetlen fogyasztásra alkalmas, és rendkívül egészséges, így kiváló alapanyaga lehet egy finom salátának, amit egy kis dobozban bárhová magaddal vihetsz.

Legalább százféle bab létezik, így akár az év minden napján fogyaszthatnánk babos ételeket. Aki teljesíti a kihívást, annak hosszútávon csökkenhet a koleszterinszintje, javulhat a memóriája, megszűnhet a migrénje, és erősebbek lehetnek a csontjai.
Fotó: Nicodape / Getty Images Hungary

A szőlő megőrzi az erek rugalmasságát, semlegesíti a szabad gyököket, megelőzheti az érelmeszesedést, csökkenti a vérnyomást, és megvédhet a szívinfarktustól. Magas cukortartalma miatt viszont a fogyókúra alatt jobb, ha csínján bánsz vele.
Fotó: Shutterstock

Laboratóriumi vizsgálatok igazolják, hogy a fokhagyma hatóanyagai gátolják több, a gyulladásos kórfolyamatban kulcsszerepet betöltő enzim működését. Ezáltal a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének egyik legtermészetesebb eleme, mellyel mindennap fűszerezhetsz.

A répában lévő rostoknak köszönhetően csökken a keringési betegségek kockázata, és tisztulnak a belső szervek, valamint az artériák. Kiváló rost- és vitamindús szénhidrátforrás.
Fotó: Bojsha65 / Getty Images Hungary

Bár a mogyoró kalóriatartalma meglehetősen magas, hatásos lehet a fogyókúrában. Ennek oka, hogy hosszan laktat rostjai, fehérjéi és nagyon egészséges, szívbarát zsírtartalma miatt. Emellett igazi vitaminbomba is.
Fotó: SWNS.com / Northfoto

A sajt - más tejtermékekkel ellentétben - bővelkedik jótékony zsírsavakban, míg fehérjetartalma segít az izomveszteség csökkentésében a fogyás során. Mivel kalóriadús, tarts vele mértéket.
Fotó: Azure-Dragon / Getty Images Hungary

A tonhal jó fehérjeforrás, tele van jótékony omega-3 zsírsavval, csökkenti a koleszterinszintet, ráadásul konzerv formájában sokáig eláll. Rendszeres fogyasztásával csökkenthető a stroke és a szívinfarktus kockázata.

A körte rostdús csemege, ha édesség után sóvárogsz, de mellé érdemes magvakat, mogyoróvajat enni, hogy laktatóbb legyen. Segít a rák kialakulásának megelőzésében, rengeteg C- és vízhajtó K-vitamint tartalmaz, ami a szív számára is előnyös.
Fotó: nkrivko / Getty Images Hungary

A chiamag nagyon egészséges, azonban évszázadokra feledésbe merült, most kezdjük újra felfedezni. A chia védi a szívet, erősíti a csontokat, kontroll alatt tartja a vérnyomást, és erősen csökkenti az étvágyat.