Segítik az emésztést, stabilan tartják a vércukorszintet: 8 finom étel rostban gazdag sárgaborsóból

A sárgaborsó rosttartalma és a benne levő ásványi anyagok révén segít az egészség megőrzésében.

Sárgaborsós ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hüvelyes zöldségek rendkívül fontos szerepet kaphatnak az étrendben, a bennük levő vitaminok, ásványi anyagok, valamint magas növényifehérje- és rosttartalmuk révén táplálják a szervezetet, serkentik az emésztést, stabilan tartják a vércukorszintet, továbbá védik a szívet, és támogatják az izomzat épülését is.

A sárgaborsó, mely gyakorlatilag az érett zöldborsó hántolt és felezett belső magját jelenti, gazdag élelmi rostban, melynek révén támogatja az emésztési folyamatokat, hozzájárul a bélflóra sokszínűségéhez, valamint a fogyókúra sikeréhez. A rostok továbbá javítják az inzulinérzékenységet, nem okoznak nagy kilengéseket a vércukorszintben. Az alapanyag glikémiás indexe alacsony. Szívvédő káliumot, magnéziumot is tartalmaz.

Ételek sárgaborsóból

Bár sokan csak főzelékként fogyasztják, a sárgaborsó valójában sokoldalúan felhasználható, ízesítéstől függően akár egzotikus raguk, levesek, pürék is készülhetnek belőle. A száraz felezett borsót néhány órát vagy egy éjszakát javasolt beáztatni az elkészítés előtt.

A görög konyha híres egytálétele a fava, melynek alapja a pürésített sárgaborsó, melyet magában vagy dinsztelt hagymával, grillzöldségekkel tálalnak. Sárgarépával, fokhagymával főzve, babérlevéllel, rozmaringgal fűszerezve mennyei.
Fotó: Enez Selvi / Getty Images Hungary
A hagyományos sárgaborsó-főzelék mellett az indiai változatnak is adj egy esélyt! A dahl akkor igazán finom és egészséges, ha gazdagon fűszerezett: kurkuma, gyömbér, római kömény és csili is kerülhet bele, melyet kókusztej tesz selymesebbé.
Fotó: billberryphotography / Getty Images Hungary
A sárgaborsó krémlevesnek is ideális, tartalmas, melegítő fogás készülhet belőle krumplival, hagymával összefőzve, tejszínnel krémesítve.
Fotó: GreenArtPhotography / Getty Images Hungary
Finom és laktató egytálétel a vöröslencsés sárgaborsó tojással, melyet a curry pikánsabbá, a korianderlevél és a petrezselyemzöld frissebbé tesz. Utóbbiak a vas- és K-vitamin-tartalmát is növelik. A tojás pedig tovább emeli a vitamin- és ásványianyag-tartalmát.
A sárgaborsó-főzelék receptjét sokan ismerik, az ínyencebbek és a diétázók akár joghurttal és mustárral is elkészíthetik a nagy klasszikust.
Fotó: dimitris_k / Getty Images Hungary
Ha szereted a hummuszt, sárgaborsóból is próbáld ki! 25 dekagrammot főzz puhára egy óra alatt, majd pürésítsd, és ízesítsd néhány gerezd fokhagymával, sóval, olívaolajjal, tahinivel, citromlével, római köménnyel! Feldobja némi sült cékla is, ha összepürésíted, de kurkumát is keverhetsz bele.
Fotó: frederique wacquier / Getty Images Hungary
A sárgaborsócurry is az indiai konyha ízeit idézi: 25 dekagramm sárgaborsót főzz puhára egy óra alatt. Egy lábasban piríts meg olajon egy hagymát, majd add hozzá a fűszereket, 1-1 teáskanál csilit, a gyömbért, kurkumát, őrölt koriandermagot, római köményt, két gerezd fokhagymát, sót. Tegyél hozzá néhány feldarabolt, hámozott paradicsomot vagy sűrítettet. Ha puhulni kezd, keverd hozzá a borsót, és főzd össze kicsit. Magában vagy rizzsel is finom.
Fotó: ajiravan / Getty Images Hungary
Saláta is készülhet sárgaborsóból. Főzz meg 25 dekagrammot félig puhára, majd leszűrés után ízesítsd tetszés szerinti mértékben apróra vágott lila hagymával, fokhagymával, kevés fehérborecettel, citromlével, aprított petrezselyemmel, korianderzölddel. Füstölt lazac és feta sajt, esetleg kis avokádó is tálalható mellé.
Fotó: siims / Getty Images Hungary

(Képek: Getty Images.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük