Izomláznak hiszed, pedig súlyos betegséget jelez
A szakember a rheumatoid arthritisról
Farkas Lehel gyógymasszőr mesél a betegség jeleiről, kezeléséről.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ízületeket érintő problémák közül a legösszetettebb sokszor olyan lényegtelennek tűnő előjelekkel próbálja felhívni magára a figyelmet, mint például az izomlázszerű érzés, enyhe fájdalom

Cikkünkben Farkas Lehel okleveles gyógymasszőr mesél arról, hogyan ismerhető fel a rheumatoid arthritis, illetve milyen kezelési lehetőségek kínálkoznak.

Így alakul ki a rheumatoid arthritis

Az izomrendszer sejtjei a citokinek - a sejtek közötti kommunikációban részt vevő jelzőmolekulák - segítségével gyulladásos reakciót indítanak az idegen vagy idegenként felismert anyagok - antigének - ellen. A tumor necrosis factoroknak - TNF - nevezett csoport feltehetően hozzájárul a rheumatoid arthritis kialakulásához. Fokozott termelődésük gyulladásos folyamatokat idéz elő, ami nemcsak rheumatoid arthritishez vezethet, hanem Crohn-betegséghez, illetve bizonyos típusú érszűkülethez is. Ezek a gyulladásos folyamatok szinte ok nélkül, hirtelen törnek elő.

Bizonyos rendszerességgel enyhülnek, de nem szűnnek meg, a gyulladás jellemző módon fel-alá vándorol a szervezetben, a végtagok ízületeiben.

Tünetek

  • Vándorló izomfájdalom.
  • Az ízületek deformálódása.
  • Általános fáradtság, gyengeség.
  • Fájdalom a kéz és a láb ujjaiban.
  • Akut rohamok során kialakuló láz.
  • Éjszaka jelentkező ízületi fájdalom, amely ébredéskor erősödik.
  • Az ízület vörös, tapintásra meleg, duzzadt, merev, és mozgásterjedelme csökkent.

Mit tud a kiropraktika?

Kattints az alábbi videóra, ha kíváncsi vagy, hogyan segíthet az ízületi fájdalmakon a kiropraktika!

Autoimmun-betegség

A szervezet védelmi rendszere nem ismeri fel a saját szöveteit - ízületeket borító porcot, csontot, ízületi szalagokat -, és támadást indít ellenük, ezért az állapot idővel súlyossá válik. A rheumatoid arthritis nemcsak az ízületek megbetegedése, hanem az egész szervezetben lejátszódó gyulladásos betegség. Érintheti a kötőszövetet is, megtámadhatja a szemet, a szájat, minden szervet, ahol nyálkahártya van. A gyulladás által fehérvérsejtek szabadulnak fel, ami az ízületi hártya - synovium - megvastagodásához vezet. Ettől az ízületek deformálódnak, elveszítik alakjukat, sok esetben teljes ízületi pusztulás is kialakulhat.

A rheumatoid arthritis kezelése

Az ízületi bántalmaknál, főleg, ahol gyulladásos folyamatok tapasztalhatóak, óvatosan, előrelátóan kell kialakítani a gyógykezelést. Közvetlenül az ízületi felszíneket nem masszírozzuk, csakis a körülölelő kötőszöveti állományt és az izomrendszereket. Elsősorban a gyulladást kell mérsékelni - mindezt langyos és hideg borogatással lehet elérni.

Számos esetben alkalmazok friss gyógynövényfőzeteket, amelyek regenerálják az ízületi hártyát és a porcokat, emellett segítik kiüríteni az ízületi tokban felgyülemlett baktériumokat, vírusokat.

Ezzel enyhíthető a gyulladás mértéke és párhuzamosan, szakaszonként elkezdhető a terápia orvosi gyógymasszázzsal. Hosszú munkát és türelmet igényel a rheumatoid arthritis gyógykezelése.

A lelki okok felismerése

A kezelések alkalmával felismerhetővé válnak azok a fizikális és pszichés megszokások, berögződések, amelyek lényeges szerepet töltöttek be a betegség kialakulásában. Ahogyan a test elkezd megbékélni, úgy ismerhetőek fel az eltorlaszolt, visszafojtott lelki előzmények, reakciók, amelyek végső segélykiáltása a lázadás - gyulladás - és a torzulás. Ezt az önagressziót kell felszabadítani, illetve átalakítani tápláló egészséggé.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

A mozgás és táplálkozás szerepe

A rheumatoid arthritis esetében fontos szerep jut a mozgásnak, a gyógytornának: ha ugyanis a beteg kíméli magát, az csak súlyosbítja az állapotot. Természetesen a kimerítő edzésforma ebben az esetben tilos, de a speciális torna segít regenerálni a szöveteket. A kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás is nagyon fontos: a tápanyagokban, rostokban gazdag élelem kulcsfontosságú a gyógyulás céljából. Az étrend összeállításában sokat segíthet egy dietetikus szakember.

Ezt is szeretjük