Sarokfájdalom: 9 gyakori ok a háttérben, amire nem gondolnál
Farkas Lehel gyógymasszőrtől megtudhatod, hogy mi okozhat sarokfájdalmat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A sarok nem múló vagy újra és újra kialakuló fájdalma olyan egészségügyi problémákra hívja fel a figyelmet, melyeket érdemes komolyan venned.

Farkas Lehel okleveles gyógymasszőr elárulja, hogy milyen testi, illetve lelki panaszok állhatnak a sarokfájdalom mögött.

Sarokfájdalom, sarkantyú - calcaneodynia

A sarok körüli fájdalom gyakori panasz. A sarok, lábfej területét járásnál erős terhelésnek teszed ki, ezért könnyen sérülhet, károsodhat, ami által gyulladás keletkezik, és saroktáji fájdalom alakul ki.

9 ok a sarokfájdalom mögött

 • Az Achilles-ín gyulladása.
 • Túlzottan magas talpívű láb.
 • A sarokcsont törése, cisztája.
 • Feszes, görcsös, merev lábikra izom.
 • Túlságosan intenzív edzés, leterheltség.
 • Lúdtalp, ami súlyhordás miatt alakul ki.
 • Csontritkulás, ízületi kopás - idősebb korban.
 • Lábfejre nehezedő súly - terhesség, elhízás, cipekedés.
 • A talpívet nem támasztó vagy nem megfelelően támasztó lábbeli.

A csontkinövés nem ok, hanem következmény

A fájdalmat nem a talpi csontkinövés okozza, hanem a láb túlterhelése, ami miatt csonthártyagyulladás keletkezik. Csontkinövés akkor alakul ki, ha a csonthártyagyulladást hanyagolod, de szerencsére ritkán fordul elő, hogy a sérült csonthártya végül csontkinövést produkáljon. Ha az Achilles-ín túlterhelődik, akkor gyulladása miatt a sarokcsont hátulsó felszínén sarkantyú alakulhat ki. Mindez nem túl gyakori probléma, és a csontkinövés sokkal zavaróbb, mivel a cipő állandó nyomás alatt tartja azt.

Viselj talpbetétet!

A sarkantyú elkerülhető, ha megfelelő, kényelmes lábbelit viselsz, illetve, ha nem hanyagolod a lúdtalp miatt felírt talpbetétet. A talpbetét többféle is lehet, esettől függően például szilikonos, zselés sarokék vagy lyukasztott sarokpárna. Segítségével megelőzhető a sarokfájdalom, illetve az ízületek sérülése, gyulladása.

Gyógymasszázs és borogatás

A kezelések elsősorban a gyulladás csökkentésére irányulnak, nem pedig a csontkinövés eltávolítására. A gyógymasszázs abban nyújthat segítséget, hogy fellazítja a talp és lábizmokban keletkezett görcsösséget, kötöttséget. Általa javul az izomszövetek és ízületek vérellátása, ettől a láb megkönnyebbül, a járás rugalmas lesz, és nem terhelődik a sarok. Voltaképpen a gyógymasszázs megelőzi a terhelésből fakadó gyulladást. Ha már kialakult a gyulladás, azt célszerű pihentetni és gyulladáscsökkentő borogatással kúrálni. Ha már lejött a gyulladás, akkor kezelhető masszázzsal a láb.

Borogatás összetétele:

 • fólia
 • rozmaringkrém
 • kisebb méretű pamuttörölköző
 • állott - egy napos - hideg víz

A lábfejet és az egész sarkadat kend be rozmaringkrémmel úgy, hogy beszívódjon a bőrbe. Ezután ismételd meg a műveletet, de ekkor már nem szükséges bedörzsölni. A kenegetés után két-három perc elteltével a pamut törölközőt mártsd bele az állott vízbe, csavard ki, és helyezd rá az egész lábfejre úgy, hogy körbefogja a bokát és a sarkat is. Ezt tekerd be óvatosan, lazán fóliával, hogy rögzüljön a borogatás, majd takard be. Hagyd rajta éjszakára vagy legalább egy órán át. Kisebesedett lábra, sarokra nem alkalmazható!

Ha nem javul a helyzet

Egyéb kezelési formákhoz kell nyúlni, amennyiben nem javul a helyzet. Ilyen lehet a röntgenbesugárzás, ami szintén gyulladáscsökkentő hatással bír. További megoldást jelenthet a gyulladt csonthártyára a gyulladáscsökkentő injekciókúra. Legvégső esetben jöhet szóba a műtéti beavatkozás, vagyis a csontkinövés eltávolítása.

Mit tud a kiropraktika?

Kattints az alábbi videóra, ha kíváncsi vagy, hogyan segíthet az ízületi fájdalmakon a kiropraktika.

Lelki panaszok a sarokfájdalom mögött

A sarokfájdalom mögött állhat olyan élethelyzet, amikor lassítanod kellene, te mégis makacsul ellenállsz, és rohanva próbálsz lépést tartani a világgal. Az is előfordulhat, hogy átvitt értelemben nem vagy képes a sarkadra állni, félsz az előrehaladástól, stabilitástól. Lépteid legyenek rugalmasak, ne engedd, hogy eltérítsen vagy elbizonytalanítson valami vagy valaki. Fontos, hogy olyan irányba haladj, melyet a magadénak érzel.

Ezt is szeretjük