Látászavar, légszomj, halálfélelem

A pánikbetegség tünetei

A lelki gondok testi tüneteket okozhatnak. A pánikbetegség főleg a fiatalabb korosztályt érinti.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pánikbetegség fizikai tünetekben megnyilvánuló pszichológia kórkép. Talán te is tapasztaltál már pánikrohamhoz hasonló tüneteket érettségi vizsga előtt vagy közúti baleset során. Ezekben a szituációkban fellépő viselkedési mintákat vészreakciónak hívjuk – és abszolút normálisak. Pánikbetegségről azonban akkor beszélhetünk, ha valakinél teljesen váratlanul, minden előzmény nélkül szorongásos rosszullét jelentkezik.

Ismerd fel időben!

A pánikbetegség tünetei meglehetősen sokfélék és igen szerteágazóak lehetnek. A probléma megnyilvánulási formái egyrészt függnek az egyéni eltérésektől, másrészt pedig a betegség súlyosságától. A kórkép tünetei egyénenként változóak lehetnek. Az amerikai osztályozási rendszer alapján minimum négy tünetegyüttes jelentkezése szükséges a diagnózis felállításához. De súlyosabb esetekben előfordulhat, hogy a betegség összes megnyilvánulási formájával számolnia kell a páciensnek. A probléma többnyire a következő tünetek formájában érhető tetten:

 • Szédülés
 • fejfájás
 • reszketés
 • mellkasi fájdalom
 • szapora szívműködés
 • légszomj
 • izzadás
 • verejtékezés
 • látászavar
 • szorongás
 • halálfélelem.

Miért alakul ki?

A pánikbetegség jellemzően a huszonéves korosztályt érinti, feltehetően a fokozott életvitelnek köszönhetően. A nők körülbelül 5%-ánál fordul elő a probléma, míg a férfiaknak nagyjából 3-4%-a érintett a betegségben.

Kevés boldogsághormon

A boldogsághormon, más néven szerotonin nevű vegyület csökkent termelődésével rengeteg pszichés eredetű betegség hozható összefüggésbe. Ilyen például a depresszió, vagy más kedélybetegségek. Tudományos kutatások azt mutatják, hogy a pánikbetegséget a szerotonin hormont felvevő receptorok csökkent működése okozza.

Nem megfelelő problémakezelés

Egy másik elmélet szerint a pánikbetegség civilizációs kórképnek számít. Oka nem más, mint a felfokozott életritmusból adódó stressz és a zaklatott lelkiállapot. Ha nem tudsz megbirkózni a mindennapi gondjaiddal, a feszültségeket képtelen vagy levezetni, és a problémáidat elfojtod, jó eséllyel te is veszélyeztetett vagy. Nem érdemes tehát sokáig szó nélkül tűrni a stresszt, mert az előbb-utóbb megbosszulja magát.

A legjobb tippek szorongás és depresszió ellen

Nézegess képeket!

Elolvasom

Mit tehetsz ellene?

Ha tudod, hogy a pánikrohamok milyen konkrét helyzetekhez kötődnek, megteheted, hogy egész egyszerűen próbálod elkerülni ezeket a szituációkat. Előbb-utóbb azonban nagy valószínűséggel azt fogod tapasztalni, hogy a rohamok egyre újabb élethelyzetekben is megjelennek. Épp ezért nem szabad elhanyagolni a problémát, hiszen az idő múlásával komoly életminőség-romláshoz vezethet. A pánikbetegség szélsőséges formájaként megjelenhet az agorafóbia. Ebben az esetben a beteg már képtelen elhagyni a lakást, mert úgy érzi, amint átlépi a küszöböt, rátör a pánikroham.

Gyógyszeres kezelés

A hazai orvosi gyakorlatban leginkább a gyógyszeres kezelést szokták preferálni. Érthető, hiszen a tünetek elmulasztásának ez a leggyorsabb és egyben legegyszerűbb módja. Rendszerint antidepresszánsokkal és benzodiazepinekkel lehet javítani a helyzeten. Az antidepresszánsok körülbelül három-négy hét alatt képesek elérni a kívánt hatást. Az újabb típusú benzodiazepinek azonban közvetlenül is alkalmazhatók, mivel képesek a rohamot megszüntetni.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Pszichoterápia és életmódváltás

A legideálisabb esetben azonban a gyógyszeres kezelés kiegészíthető pszichoterápiával és életmódváltással is. Mivel egyes kutatók civilizációs betegségnek minősítik a problémát, nyilván nem lehet kikerülni az összes kiváltó tényezőt, ám orvosi segítséggel és egy kis lassítással már viszonylag rövid idő alatt is komoly javulás érhető el.

OLVASD EL EZT IS!

no szomor
 • menstruáció
 • női egészség

A menstruációs panaszok lelki háttere

Ezt is szeretjük