18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Óvszer nélküli szex: mitől egészségesebb, mint gumival?

A depresszió hatásos ellenszere lehet az óvszer nélküli együttlét. Két külföldi kutatás is erre a megállapításra jutott.

Az óvszer általánosabb használata a 17. században terjedt el, majd fénykorát az 1930-as évektől élte - amikor is kifejlesztették a latexet. A fogamzásgátló tabletták mellett máig a leggyakrabban alkalmazott módszer a nem kívánt terhesség ellen. Az elmúlt években azonban több külföldi kutatás is arra a megállapításra jutott, hogy az óvszernélküli szexuális együttlét pozitívan befolyásolja a mentális egészséget.

Természetesen az óvszert kizárólag tartós párkapcsolatban élve szabad mellőznöd. Mivel ez a védekezési módszer véd meg legnagyobb biztonsággal a szexuális úton terjedő betegségektől, egy nem túl régóta tartó viszonyban, egyéjszakás kalandnál veszélyes lehet tablettára váltanod - a védekezés nélküli szexről nem is beszélve.

Antidepresszáns spermiumok?

Azt már régóta tudjuk, hogy a depresszió kialakulásáért nem csupán környezeti tényezők felelnek, hanem a pszichés probléma összefüggésbe hozható bizonyos hormonális változásokkal is. Elég csak a menstruáció előtt jelentkező lehangoltságra vagy feszült idegállapotra gondolnod.

Statisztikai adatok szerint a szebbik nem körében több mint háromszor gyakoribb a depresszió, mint a férfiak esetében. Kutatások szerint az eredmény összefüggésbe hozható a spermiumban lévő férfi és női nemi hormonokkal, illetve az úgynevezett prosztaglandinokkal, melyek rontják a depresszió kialakulásának kockázatát.

A nők vidámságáért

Ezek a jótékony hatású vegyületek közösülés során a hüvely falán keresztül felszívódnak a női szervezetbe is - és kifejthetik hangulatjavító hatásukat. Gordon Gallup pszichológus vizsgálatai alátámasztották mindezt.

A New York-i Egyetem hallgatóinak körében végzett felmérés eredményei azt mutatták, hogy azok az egyetemista nők, akik nem használtak óvszert - hanem más módon védekeztek -, jóval kisebb valószínűséggel számíthattak depresszióra, mint az óvszerrel védekező, illetve szexuális életet nem élő társaik.

A férfiaknak is egészségesebb?

Nem csupán a nők mentális egészségét javíthatja az óvszernélküli szex. Stuart Brody, a Nyugat-Skóciai Egyetem munkatársa szerint a férfiakra is jó hatással van. A szakember 99 nő és 111 férfi szexuális szokásait vizsgálta.

A kérdőíves vizsgálat során arra kellett válaszolniuk, mennyire elégedettek a szexuális életükkel, milyen fogamzásgátló módszert használnak, illetve pszichés állapotukkal kapcsolatos kérdésekre kellett felelniük.

Az eredmények azt mutatták, hogy az óvszerhasználók közül mindkét nemben magasabb volt azoknak a száma, akik rosszul kezelték a stresszt, illetve lelki egészségük kívánnivalót hagyott maga után. Velük szemben a védekezés nélküli szexet gyakorlók táborában kevesebb depressziós, lelki problémákkal küzdő embert találtak.

Az elemzők szerint mindennek hátterében evolúciós magyarázatok állnak. Az ember biológiailag a védekezés nélküli szexre van kódolva - hiszen így nagyobb esély van az utódnemzésre. Ez pedig mind a férfiak, mind pedig a nők eredményeiben megfigyelhető volt.

A kutatás kritikája

Természetesen Stuart Brody kutatását sokan bírálták, hiszen a védekezés nélküli szex nem kívánt terhességhez, illetve nemi betegségekhez vezethet. Ezzel a módszerrel kizárólag abban az esetben szabad élned, ha kedveseddel régóta kiegyensúlyozott párkapcsolatban éltek, és a gyermekvállalás gondolata már nem rémít meg benneteket.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük