Milyen gyakran szexeltek?
A minimális szükséglet az egészségedért
Sokféle betegséget tarthatsz távol, ha meghatározott gyakorisággal bújsz ágyba kedveseddel.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Régóta tudjuk, hogy a jó közérzet egyik alapvető feltétele a kiegyensúlyozott szexuális élet. A hangulatod és az alakod mellett testi-lelki egészségedre egyaránt jótékony hatással lehet a szex. És, hogy milyen gyakran érdemes összebújni? Természetesen ahányszor csak megkívánjátok egymást, de az egészségügyi kutatások alapján talán azt lehetne mondani, ha hetente legalább kétszer átmozgatsz bizonyos izomcsoportokat, már jó úton jársz.

Mint egy kiadós kardióedzés

Egy szexuális aktus alatt számos élettani változás megy végbe a szervezetedben. Ezeket a mechanizmusokat a szakemberek gyakran egy kiadós kardióedzés hatásaihoz hasonlítják.

Nem véletlen tehát, hogy a szaporább légzéssel, az emelkedő pulzusszámmal az ágytorna csökkenti bizonyos betegségtípusok kialakulásának kockázatát. Egy kutatás szerint a rendszeres nemi életet élők között jóval kisebb a szívbetegségek előfordulásának aránya. Ha gyakran - legalább hetente kétszer - szeretkeztek, akkor többé-kevésbé a párod is biztonságban érezheti magát, hiszen a kiegyensúlyozott nemi életet élő férfiak esetében kisebb a lehetősége annak, hogy később prosztatarákot diagnosztizál az urológus.

Fájdalomcsillapító

A gyakori és az edzésekhez hasonlóan rendszeresen ismételt szex - amellett, hogy csökkenti bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát - már meglévő panaszaidat is enyhítheti. Ha például hasogat a fejed, akkor nem biztos, hogy azonnal a gyógyszeres szekrényben kell keresgélned a megoldást. Egy örömteli együttlét - köszönhetően az orgazmust megelőző pillanatokban termelődő nagyobb mennyiségű oxitocinnak - bizonyítottan fájdalomcsillapító hatású. Ráadásul az endorfinszint is megemelkedik, ami közérzetedre gyakorolt pozitív hatása mellett tompítja a migrénes fájdalmat. A sok szex kitisztíthatja az eldugult orrot, illetve segíthet az asztma és a magas láz legyőzésében is.

Rendszeres szex, ellenálló immunrendszer

Ha hetente legalább kétszer szeretkezel, megerősödik az immunrendszered, minek köszönhetően ellenállóbb lesz a szervezeted például az influenzával vagy egyéb vírusos megbetegedésekkel szemben. Egy amerikai kutatás szerint a rendszeres szexuális életet élők vérében megnő az immunglobulin-A nevű ellenanyag koncentrációja. A szervezetbe került idegen anyagokat - baktériumokat, vírusokat - felismerő és semlegesítő immunglobulin a kórokozók elleni védekezés kulcsfontosságú fehérjéje.

Lelki béke

Nem csak a tested, a lelked egészsége szempontjából is rengeteg jótékony hatása van annak, ha a szex része a mindennapjaidnak. Azok, akik elmondhatják magukról, hogy szinte naponta szexelnek, kiegyensúlyozottabbak, magabiztosabbak, határozottabbak e tekintetben sanyarúbb sorsú embertársaiknál. Már önmagában is elégedettséggel tölti el az embert, ha a gyakran ismételt gyakorlatsornak köszönhetően karcsúbb, formásabb és izmosabb idomokkal büszkélkedhet.

Ugyanakkor számos pszichés eredetű betegséggel szemben is felvértezheted magad, ha harmonikus és rendszeres a nemi életed. A már említett endorfin - közismert nevén boldogsághormon - felelős a sűrűn pajzánkodó emberek jó hangulatáért. Az örömteli szexuális élet csökkenti a depresszió kialakulásának kockázatát. Egy kiadós szexuális aktus állítólag tízszer hatékonyabb, mint a válium nevű nyugtatószer.

Kisimuló ráncok

Tudományos tesztek kimutatták, hogy a nők teste szeretkezés közben ösztrogénhormonokat termel, melyek a hajat fényessé, a bőrt pedig simává varázsolják. Ha hetente legalább kétszer ágyba bújtok, akkor bizonyítottan csökken a bőrbetegségek kialakulásának kockázata, de a bőrkiütések és bőrhibák is ritkábban alakulnak ki a rendszeres nemi életet élő nők arcán. A rendszeres szex emellett csökkenti a gyulladások kialakulásának kockázatát, tisztítja a pórusokat, és fényesebbé teszi a bőrt.

Mellékhatások tekintetében

Sajnos azt sem szabad kijelenteni, hogy a rendszeres szexuális élet kivétel nélkül mindenkire egyformán pozitív - és csakis pozitív - hatással van. Bár megelőzési célzattal jó lehet a szívbetegségek ellen, nem ajánlott - vagy csak nagyon nagy odafigyeléssel, orvosi konzultációt követően javasolt - nemi életet élnie annak, aki már valamilyen szívbetegségben szenved. Egy szexuális aktus ugyanis alaposan megterheli a szívizmokat, ami extrém esetben akár végzetes következménnyel is járhat.

OLVASD EL EZT IS!

szex par
  • depresszió
  • megelőzés

8 érv a szex mellett

par agy 1
  • megelőzés
  • párkapcsolat

9 meggyőző tény a szexről

no kosztum
  • emésztőrendszeri betegség
  • munkahelyi ártalmak

Folyamatos időhiány? - 3 betegség, ami 10 éven belül utolér

Ezt is szeretjük