Nyelvdiagnosztika: 2 súlyos betegség, amit megmutat a lepedék

Állj a tükör elé, és ölts nyelvet magadra! Egészségügyi problémáidra derülhet fény.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kínai orvostudomány egyik fontos diagnosztikai eszköze a nyelv alapos vizsgálata. A szerven megjelenő lepedék gyorsan jelzi, ha tested belső egyensúlya felborult. Nyelvednek normál esetben olyan rózsaszínnek kellene lennie, mint a kisgyerekeké. Ha száraz vagy lepedékes, az valamilyen egészségügyi problémára utal. Minél vastagabb és minél sárgább a lepedék, annál komolyabb bajra hívja fel a figyelmet.

Nyelvtérkép - tájékozódj!

Abból, hogy nyelved mely területein figyelhető meg a lepedék, következtethetsz a konkrétabb egészségügyi problémákra. A kínai orvostudomány a nyelvet különböző részekre osztja annak megfelelően, hogy ezek a test mely szerveivel állnak összefüggésben. Hegyéhez rendeli például a szívet, illetve a tüdőt, míg a nyelvgyököt a veséhez kapcsolja. A nyelv középső részének lepedékesedése pedig a gyomor, illetve a lép problémáira hívja fel a figyelmet.

Szájüregi gombás fertőzés

Bár számtalan gombafertőzés leselkedhet rád, leggyakrabban a Candida albicans okoz problémákat. A hüvelygyulladástól kezdve egészen a szájüregi gombás fertőzésekig számos betegség írható a számlájára. A mikroorganizmus normál körülmények között is megtalálható a test több részén, jelenléte akkor okoz problémát, ha kórosan elszaporodik.

Elterjedése mögött általában a legyengült immunrendszer, kezeletlen cukorbetegség vagy tartós antibiotikum-szedés áll. Első tünetként piros foltok jelenhetnek meg a nyelven, majd ezeken alakul ki a gombatelep. A foltokat lassan lepedék borítja, mely súlyos esetben összefüggő réteget képezhet. Ha letörlöd a nyelvedről, alatta vérezni kezd a nyálkahártya.

A szájüregi gomba következménye és kezelése

Az elhanyagolt gombás fertőzés következtében a mikroorganizmusok az emésztőrendszer alsóbb szakaszaiba kerülhetnek. Gyomor-, illetve bélrendszeri problémákat okozhatnak - például a tartós hasmenés kialakulásával sokszor összefüggésbe hozhatók. A szájüregi gombát ezért ecsetelővel, illetve gombaellenes tablettákkal kell kezelni.

Leukoplákia - rákmegelőző állapot

Bár tünetei nagyban hasonlítanak a száj gombás fertőzéséhez, a két probléma közötti lényeges különbség, hogy a leukoplákia esetében a lepedék nem távolítható el. A betegség egy rákot megelőző - úgynevezett prekancerózus - állapot, mely jellemzően nem jár fájdalommal, ám a nyelv érintésre, esetleg fűszeres ételek fogyasztására érzékeny lehet.

A lepedék sokszor nem csupán a nyelvre koncentrálódik: gyakran érinti a szájpadot és a fogínyt is. Szakemberek szerint kiváltó oka lehet a dohányzás vagy a túlzott alkoholfogyasztás. Kizárólagos kapcsolat azonban nem áll fenn a szenvedélybetegségek és a leukoplákia között, bizonyos esetekben erősen fűszeres ételek fogyasztása, illetve A-vitamin-hiány is előidézheti.

Hogyan kezelhető?

A legfontosabb teendő a kiváltó tényezők - például dohányzás, alkoholfogyasztás - elhagyása. Ezután az orvos rendszerint A-vitaminos, hámosító ecsetelőt ír fel. Amennyiben mindez néhány hónap leforgása alatt nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, valószínűleg sebészi beavatkozásra lesz szükség. Ha az operáció időben történik, megelőzhető a tényleges daganat kialakulása. A műtét után azonban rendszeres, félévenkénti kontrollvizsgálatokra van szükség.

Rákszűrés nőknek

Az egyik legfontosabb szűrővizsgálat, melyről akkor sem feledkezhetsz meg, ha nincs semmilyen panaszod, a méhnyakrákszűrés.

További okok a lepedék mögött

Fül-orr-gégészeti betegség

A különféle arcüregi gyulladások, mandulagyulladások - és olykor fogínybetegségek - is meghúzódhatnak a lepedékes nyelv hátterében. Ilyenkor a baktériumok megtelepednek a nyelveden, és nem csupán rossz szájszagért, de  lepedék kialakulásáért is felelősek. Ahhoz, hogy a kellemetlen tünetek megszűnjenek, először természetesen az alapproblémát kell kezelni.

Szegényes rostfogyasztás

Ha tápanyagbeviteled nem kiegyensúlyozott - sok pékárut, húsfélét, ám kevés gyümölcsöt és zöldséget fogyasztasz -, tested nem kapja meg az egészséges működéshez szükséges rostokat. Ennek számos következménye lehet - a székrekedéstől kezdve egészen a különféle gyomorbetegségekig. A szegényes rostfogyasztásra azonban még időben felhívja a figyelmet a nyelveden - rendszerint középtájon - megjelenő lepedék. Ha nem vagy benne biztos, hogy elegendő rostot fogyasztasz, töltsd ki tesztünket, és kiderül, érdemes-e növelni az adagot!

Kevés folyadékbevitel

Felnőttek esetében a napi minimálisan ajánlott folyadékmennyiség körülbelül másfél-két liter. Amennyiben nem fogyasztasz elegendő vizet, az szervezeted kiszáradásához és veseproblémákhoz vezethet. A problémára ilyenkor nem csupán bőröd kiszáradása vagy a fejfájás hívhatja fel a figyelmet. A lepedékes, száraz és tapadós nyelv is kóroki tünet lehet.

Ezt is szeretjük