A tápanyagok alapvetően két csoportra oszthatóak: mikro- és makrotápanyagokra. Míg előbbi a szervezetünk számára olyan nélkülözhetetlen anyagokat szolgáltat, amelyek gondoskodnak a természetes egyensúly fenntartásáról, addig amakrotápanyagokenergiát biztosítanak számunkra, így nem mindegy, milyen arányban vannak jelen a tányéron.
A mikrotápanyagok közé sorolhatóak a vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok, amelyek a makrókkal szemben nem szolgáltatnak energiát a szervezet számára, de fontosságuk ugyanolyan kiemelkedő, hiszen fogyasztásukkal a makrotápanyagok megfelelő felszívódását és ezen keresztül a teljesítőképességet is befolyásolják. A mikrotápanyagokkal nemcsak a fellépő hiánybetegségek kerülhetőek el, de nagy löketet adnak a fogyókúrának és a zsírégetésnek is. Az őszi-téli hónapokban a gyümölcsök és zöldségek korlátozott választéka, valamint a borongós, hideg, fényhiányos idő miatt is szükség van a pótlásukra.
10 mikrotápanyag, ami segíti a fogyást
Az alábbi mikrotápanyagok amellett, hogy erősítik az immunrendszert, és felveszik a harcot a vírusokkal szemben, a zsírleadást is támogatják, így ezek bevitelére a fogyókúra alatt jobban érdemes odafigyelni.

A B1-vitamin amellett, hogy
hozzájárul a szénhidrátok lebontásához, fontos szerepet játszik az étvágy szabályozásában is. Hiánya hozzájárul, hogy a test a szénhidrátokat zsírként tárolja ahelyett, hogy elégetné. Fő forrásai a tej, tojás, gabonafélék, magvak, sertéshús, halak, burgonya, hüvelyesek. A javasolt napi bevitel körülbelül 1,2 mg.

A C-vitamin nem csak az immunrendszert erősíti, de
kísérletek szerint 30%-kal javítja a zsíroxidációt egy közepes intenzitású edzés során, hiányában azonban a folyamat hatékonysága csökken. Legfőbb forrásai: citrusfélék, bogyós gyümölcsök, zöldségek, nagy mennyiségben található a paprikában, az eperben és a narancsban. Javasolt napi minimális bevitele férfiaknál 90 mg, nőknél napi 75 mg, de az egészséges felnőttek számára napi 1000 milligramm bevitele sem okoz gondot.
Fotó: bit245 / Getty Images Hungary

Az E-vitamin jó hatással van a vérnyomásra, javítja a fizikai állóképességet, csökkenti az izmok sérülését edzés közben, valamint javítja az izomerőt. A napi ajánlott mennyiség legalább 15-30 mg, de hiány esetén 100-300 mg is szedhető belőle. Fő forrásai az olajos magvak, hüvelyesek, avokádó, lazac, kivi, libahús.

A biotin, más néven B7- vagy H-vitamin nélkülözhetetlen szerepet tölt be a fehérje-, a szénhidrát-, az aminosav- és koleszterin-anyagcserében, megakadályozza a zsírlerakódásokat a szervekben, így a májban és a vesében is. Fő forrása a tojássárgája, a csirkemáj, a vese, az édesburgonya, a karfiol, az avokádó, a lazac, a napraforgómag, a dió- és mogyorófélék és az élesztő. Felnőttek számára az ajánlott napi bevitel nők esetében 1,6, férfiak esetében 2 milligramm.

A K-vitamin a véralvadás és csontképzés mellett a máj méregtelenítő munkáját is segíti. A zöld leveles zöldségek, a spenót a karfiol, a kelbimbó, a brokkoli, a kelkáposzta, a savanyú káposzta remek forrásai. Napi ajánlott mennyisége 65-80 mikrogramm.
Fotó: fcafotodigital / Getty Images Hungary

A kálium a puffadás megszüntetésében segít olyan módon, hogy kihajtja a feleslegesen visszatartott vizet a szervezetből, a káliumban gazdag étrend segít csökkenteni a vérnyomást, és segít az izomépítésben és az izmok megfelelő működésében. Napi ajánlott mennyisége 2-5 gramm, fő forrásai közé tartozik a zöldbab, édesburgonya, banán, krumpli, szójabab, avokádó.

A króm amellett, hogy segít az inzulin- és a vércukorszint kiegyensúlyozásában, csökkenti az étvágyat is. A napi ajánlott 25-30 mikrogrammos adagot brokkoliból, zabpehelyből, marhahúsból, zöldbabból fedezheted.

A magnézium nemcsak az idegrendszer védelmében játszik fontos szerepet, de a fogyásban is segít a vércukorra, a csontokra és az emésztőrendszerre gyakorolt pozitív hatásain keresztül. A felnőttkori magnéziumszükséglet 300-350 mg naponta, nagyobb fizikai terhelés esetén 450 mg is lehet. Fő forrásai a brokkoli, a mandula és a tök.

A jód egy fontos nyomelem, amelynek hiánya pajzsmirigy-alulműködéshez vezethet, ezáltal anyagcserelassuláshoz, ami súlygyarapodást idéz elő. Nagyon csekély mennyiségben van a szervezetnek szüksége rá, naponta körülbelül 150 mikrogrammra. Elégséges mennyiségű jód található a jódozott tengeri sóban, az algákban, a halakban és a tenger gyümölcseiben.

A vas hiánya állandó fáradtsággal, kimerültséggel párosulhat, ami a megfelelő testmozgásra is rányomhatja a bélyegét. A hiánybetegséget vörös húsok, máj, cékla, spenót, kelkáposzta, chiamagok, szeder és spirulina fogyasztásával előzheted meg. Napi ajánlott mennyisége férfiaknak 8, nőknek 18 milligramm, de terhesség során ennél többre van szükségük.
Prémium vitaminok szerves forrásából
Fedezd fel a BioTechUSA új, prémium étrendkiegészítőit, melyeket a természet által inspirált hatóanyagok gondos válogatásával alkottunk meg a szervezetünk optimális működésének támogatására. A funkcionális termékek tökéletesen kiegészítik egymást, így teljeskörű megoldást nyújtanak a legmagasabb szintű napi rutinhoz.
Promóció
(Képek: Getty Images Hungary.)