A mediterrán diéta egészségre gyakorolt jótékony hatása már régóta bizonyított, egy újonnan publikált kutatás most arra mutat rá, hogy az étrend a mikrobiom bélbaktériumait is támogatja, amely nemcsak az emésztőrendszeri betegségektől véd, de erősíti az immunrendszert is.
A kutatást a hollandiai University Medical Center Groningen kutatói végezték több mint 1400 résztvevővel, eredményük szerint a mediterrán étrend támogatta a mikrobiom baktériumflóráját, és a székletvizsgálatok alapján a gyulladásos markerek alacsonyabb szintjével is összefüggésbe hozták. Arra következtetnek, a gyulladásos eredetű bélbetegségek - így a Crohn-betegség, a fekélyes vastagbélgyulladás és irritábilisbél-szindróma - megelőzésében is fontos szerepet játszhat.
A mediterrán diétába illő ételek
A főként növényi alapú mediterrán diéta fő összetevői a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, gabonafélék, olajos magvak, valamint a halak. A kutatók arra már korábban rámutattak, hogy a szívbetegségek és a rák kockázatát is csökkenti az étrend, most az emésztőrendszerre gyakorolt hatására is rávilágítottak, ezért érdemes gyakran enni a változatos és finom fogásokat.

A sok zöldség és a teljes értékű gabona fogyasztása alapköve a mediterrán diétának. A
céklás bulgur, azaz tört búza kecskesajttal vitaminokban, káliumban, kalciumban is gazdag.
Fotó: martinrlee / Getty Images Hungary

A
mozzarella caprese saláta könnyű fogás, mely likopinban gazdag paradicsomot, friss mozzarellát, szívbarát olívaolajat és bazsalikomot is tartalmaz.
Fotó: picalotta / Getty Images Hungary

A mediterrán étrendben fontos szerepe van a
halételeknek is. A
roston sült fogas fokhagymával, olívaolajjal és petrezselyemmel sokkal egészségesebb a nyári büfékben kapható változatoknál.
Fotó: Alleko / Getty Images Hungary

A lecsó ezerarcú fogás, francia változata, a
ratatouille padlizsánnal, friss zöldfűszerekkel készül, kerülhet bele friss bazsalikom, petrezselyem, kakukkfű is, melyek mindegyike segíti az emésztést.
Fotó: vkuslandia / Getty Images Hungary

Mivel kevés húst tartalmaz, a fehérje pótlására előkelő helyet kapnak a hüvelyesek is a mediterrán diétában. A
babbal töltött édesburgonya vitaminokkal, magnéziummal, kalciummal, káliummal is ellátja a szervezetet bőven.
Fotó: Edalin / Getty Images Hungary

Könnyű, mégis laktató zöldséges fogás az aranysárga
sütőtökös rizottó, mely szintén hozzájárul az elegendő zöldségfogyasztáshoz, ráadásul karotint is bőven tartalmaz.
Fotó: antares71 / Getty Images Hungary

A
görög saláta kihagyhatatlan eleme a könnyű diétáknak. Az olívabogyó, a lila hagyma, a paradicsom és a feta mind-mind védik a szív és az emésztőrendszer egészségét.
Fotó: Getty Images Hungary

A spagetti is része lehet a mediterrán étrendnek,
tenger gyümölcseivel nagyon egészséges és finom fogás készülhet, amely az érfalakat erősítő
rézben is rendkívül gazdag.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors

A
fetával töltött, grillezett cukkini egy nagyon könnyű vacsorának is megfelelő. Az aszalt paradicsomos, fokhagymás töltelék még egészségesebbé teszi, és az íze is kiváló lesz.
Fotó: mikafotostok / Getty Images Hungary

Az olajos magvak sem maradhatnak ki a mediterrán diétából. Ezeket nemcsak rágcsálnivalóként vagy salátákban érdemes fogyasztani, hanem főételbe is illenek: a
mandulás, zöldfűszeres pisztráng D-vitaminban, ómega-3 zsírsavban, magnéziumban is gazdag fogás.
Fotó: kabVisio / Getty Images Hungary
(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)