A tejnél 10-szer több kalciumot tartalmaz: 10 étel a csonterősítő hatású mákból

A kalciumban gazdag mák sósan és édesen is finom.

Kalciumdús mákos ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kalcium számos egészségügyi előnnyel bír a szervezet számára: segít megelőzni a csontritkulást, megőrizni a fogak és a csontok épségét, de a sejtmegújulást, a keringési rendszer, valamint az izmok megfelelő működését, valamint a magnézium felszívódását is támogatja.

A kalcium napi ajánlott beviteli mennyisége 800-1000 milligramm. Hosszabb távú túladagolását ugyan összefüggésbe hozták már az érelmeszesedéssel is, ám étkezéssel lehetetlen túladagolni ezt a fontos ásványi anyagot.

A mák kalciumtartalma

Az első számú kalciumforrásként legtöbbször a tejet szokás említeni, pedig léteznek olyan élelmiszerek, melyek sokkal nagyobb arányban tartalmazzák. Miközben egy deciliter tehéntej 100-120 milligrammot tartalmaz, a mák 100 grammonként 1400 milligrammot, ami laktóz- és tejfehérje-érzékenyeknek is fontos adat. A D-vitamin pótlására azonban fontos figyelni mellette, ez támogatja ugyanis a kalcium megfelelő felszívódását.

A zab remek rost-, kálium-, magnézium- és mangánforrás, a reggeli zabpehely ezért még egészségesebb lesz, ha a kalciumdús mákkal párosítva készíted el.
Fotó: GMVozd / Getty Images Hungary
A mák a sós ételekhez is remekül illik: a lazacos vagy csírás avokádósalátát még izgalmasabbá teszi.
Fotó: luchezar / Getty Images Hungary
Ha kedveled a mákos gubát, a mákos tejberizs is kedvenced lesz: csak főzd fel a rizst a szokásos módon, és keverd bele a magot. Laktózérzékenység esetén rizs- vagy kókuszitallal is készítheted.
Fotó: Tuned_In / Getty Images Hungary
A sós ebédekhez is fogyasztható a mák: egy fehérjében gazdag, könnyű, csirkés tésztasaláta tökéletes kísérője.
Fotó: happy_lark / Getty Images Hungary
Nemcsak szezámmagot, akár mákot is szórhatsz a panírba. Arra vigyázz, hogy magokkal hamarabb megég, így inkább gyorsan sülő csirkefalatokat vagy zöldségeket készíts a bundában, alacsonyabb hőfokon!
Fotó: Paul_Brighton / Getty Images Hungary
A mák jellegzetes íze nem kerekedhet felül a curryn, ezért az indiai fűszerkeverékben sem ritka hozzávaló. A magvakkal megszórt curryszósz csirke vagy akár garnéla mellé is mehet.
Fotó: Ravsky / Getty Images Hungary
Tízóraira vagy édességként is fogyasztható a banános-mákos vagy a meggyes-mákos muffin, még jobb, ha a receptben a cukrot mézre vagy eritritre cseréled.
Fotó: Fascinadora / Getty Images Hungary
A házi müzliszeletekben kiválóan megállják a helyüket a magvak, így kissé kesernyésebb ízű mákkal is feldobhatod a receptet.
Fotó: undefined undefined / Getty Images Hungary
Akár a szezámmag, úgy a mák is bátran szórható sós pékáruk, bagelök, házi pogácsák tetejére.
Fotó: Fudio / Getty Images Hungary
Akár sós, akár édes kekszek hozzávalója is lehet a csonterősítő hatású mák. Marcipánnal egészen különleges lesz a végeredmény.
Fotó: Yuliya Kirillova / Getty Images Hungary

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Olvastad már?

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük