Véd a ráktól, segíti az emésztést, és tele van vitaminnal: 10 finom ételötlet káposztából

A káposztafélék rákmegelőző és emésztéssegítő hatása bizonyított, és sokféleképp elkészíthetők.

Káposzta-receptek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A káposzta tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyaggal, a szervezetre gyakorolt temérdek jótékony hatását kár lenne nem kihasználni. 

A káposzta remek rostforrás, ami miatt a belek számára ideális emésztésserkentő növény: a benne levő emészthetetlen rostok a bifidobaktériumok és a lactobacillusok táplálékai. A káposzta emellett többek között szívvédő hatású káliumot és K-vitamint, kalciumot, C- és A-vitamint tartalmaz.

Ötletek a rákellenes káposztából

Gazdag antioxidáns hatású vegyületekben is, a színéért felelős antocián anyagok erősítik a szívet, és védik a sejteket a károsodástól. Más keresztesvirágú zöldségekhez hasonlóan rost- és karotinoidtartalma miatt a rákellenes harcban is segít, különösen a vastagbél-, a prosztata-, a tüdő- és a mellrák elleni küzdelemben találták hasznosnak a kutatások. A zöldség számos módon beépíthető az étrendbe.

A töltött káposzta hagyományos étel, melynek hús nélküli változata is garantált siker: fehérjében, D-vitaminban gazdag gomba, likopintartalmú paradicsom, szívvédő olívaolaj és fokhagyma teszi még értékesebbé.
Fotó: LauriPatterson / Getty Images Hungary
Pofonegyszerű, gyors vacsora a zöldséges tortillatekercs: a savanyú káposzta mellett magas karotintartalmú sárgarépa, kalciumban gazdag kecskesajt és édesburgonya is kerülhet bele.
Fotó: Kvladimirv / Getty Images Hungary
A lila káposzta tele van antioxidáns hatású antociánnal, a dinsztelt változat ízét a vitaminokban gazdag alma egészíti ki, a köménymag pedig a könnyebb emésztést segíti elő.
Fotó: bhofack2 / Getty Images Hungary
A Coleslaw-saláta a hagyományos változat mellett ázsiai ízekkel újragondolva is működik: karotintartalmú sárgarépa, káposzta mellett gyömbér, szezámolaj és ázsiai fűszerek is gazdagíthatják.
Fotó: Janna Danilova / Getty Images Hungary
A kelkáposzta-főzelék liszt nélkül, krumplival sűrítve a legjobb, és sokkal egészségesebb a menzás verziónál. Antibakteriális hatású allicinban gazdag fokhagyma mindenképp kerüljön bele.
Fotó: Inspired by Travel / Getty Images Hungary
A kelkáposzta remek krémleves-alapanyag. A levesbe sem kell liszt, sűrítésre ott a krumpli, emellett vörös- és fokhagyma is kerülhet bele.
Fotó: haoliang / Getty Images Hungary
A gazdag minestrone levesből sem érdemes kihagyni az egészséges zöldséget. Tetszés szerint szárzeller, póréhagyma, sárgarépa, paradicsom, zöldbab, cukkini, bab teheti még értékesebbé a végeredményt.
Fotó: LauriPatterson / Getty Images Hungary
Fermentálás útján a káposzta probiotikus hatása is erősödik. A kaporral, babérlevéllel készülő kovászos káposzta egy hét után fogyasztható, és számos egyéb ételbe jó.
Fotó: VadimZakirov / Getty Images Hungary
A káposztás tészta kedvelt, laktató egytálétel, amit mindenki másképp szeret: borssal, cukorral egyaránt finom.
Fotó: Ács Bori / Sóbors
Kelkáposztából - más zöldségekhez hasonlóan - egészséges chips is készülhet: leveleire bontva, apróra vágva, olíva olajjal meglocsolva, picit sózva tedd a sütőbe. Negyed óra alatt kész is van a rágcsálnivaló.
Fotó: Anaiz777 / Getty Images Hungary

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük