A káposzta tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyaggal, a szervezetre gyakorolt temérdek jótékony hatását kár lenne nem kihasználni.
A káposzta remek rostforrás, ami miatt a belek számára ideális emésztésserkentő növény: a benne levő emészthetetlen rostok a bifidobaktériumok és a lactobacillusok táplálékai. A káposzta emellett többek között szívvédő hatású káliumot és K-vitamint, kalciumot, C- és A-vitamint tartalmaz.
Ötletek a rákellenes káposztából
Gazdag antioxidáns hatású vegyületekben is, a színéért felelős antocián anyagok erősítik a szívet, és védik a sejteket a károsodástól. Más keresztesvirágú zöldségekhez hasonlóan rost- és karotinoidtartalma miatt a rákellenes harcban is segít, különösen a vastagbél-, a prosztata-, a tüdő- és a mellrák elleni küzdelemben találták hasznosnak a kutatások. A zöldség számos módon beépíthető az étrendbe.

A töltött káposzta hagyományos étel, melynek
hús nélküli változata is garantált siker: fehérjében, D-vitaminban gazdag gomba, likopintartalmú paradicsom, szívvédő olívaolaj és fokhagyma teszi még értékesebbé.
Fotó: LauriPatterson / Getty Images Hungary

Pofonegyszerű, gyors vacsora a
zöldséges tortillatekercs: a savanyú káposzta mellett magas karotintartalmú sárgarépa, kalciumban gazdag kecskesajt és édesburgonya is kerülhet bele.
Fotó: Kvladimirv / Getty Images Hungary

A lila káposzta tele van antioxidáns hatású antociánnal, a
dinsztelt változat ízét a vitaminokban gazdag alma egészíti ki, a köménymag pedig a könnyebb emésztést segíti elő.
Fotó: bhofack2 / Getty Images Hungary

A
kelkáposzta-főzelék liszt nélkül, krumplival sűrítve a legjobb, és sokkal egészségesebb a menzás verziónál. Antibakteriális hatású allicinban gazdag fokhagyma mindenképp kerüljön bele.
Fotó: Inspired by Travel / Getty Images Hungary

A kelkáposzta remek
krémleves-alapanyag. A levesbe sem kell liszt, sűrítésre ott a krumpli, emellett vörös- és fokhagyma is kerülhet bele.
Fotó: haoliang / Getty Images Hungary

A gazdag
minestrone levesből sem érdemes kihagyni az egészséges zöldséget. Tetszés szerint szárzeller, póréhagyma, sárgarépa, paradicsom, zöldbab, cukkini, bab teheti még értékesebbé a végeredményt.
Fotó: LauriPatterson / Getty Images Hungary

Fermentálás útján a káposzta probiotikus hatása is erősödik. A kaporral, babérlevéllel készülő
kovászos káposzta egy hét után fogyasztható, és számos egyéb ételbe jó.
Fotó: VadimZakirov / Getty Images Hungary

A
káposztás tészta kedvelt, laktató egytálétel, amit mindenki másképp szeret: borssal, cukorral egyaránt finom.
Fotó: Ács Bori / Sóbors

Kelkáposztából -
más zöldségekhez hasonlóan - egészséges chips is készülhet: leveleire bontva, apróra vágva, olíva olajjal meglocsolva, picit sózva tedd a sütőbe. Negyed óra alatt kész is van a rágcsálnivaló.
Fotó: Anaiz777 / Getty Images Hungary
(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)