Izzadás és fokozott szívverés: a pánikroham 4 biztos jele
A pánikroham leggyakrabban huszonéves nők körében figyelhető meg. Ismerd fel időben!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szorongás tart éberen veszélyes helyzetekben. Mechanizmusa aktiválódik, ha nyilvánosan kell beszélned, meg kell küzdened a repüléssel szemben érzett félelemmel vagy a mindennapos stresszel. Ha azonban a szorongás eluralkodik rajtad, és kontrollálhatatlanná válik, akkor negatív hatású lehet. A legsúlyosabb esetekben pánikroham lehet úrrá rajtad.

Mi a pánikroham, és hogyan nyilvánul meg?

A pánikroham során a beteg szélsőséges szorongást él át, amit erős félelem és nyugtalanság kísér. A roham nagyon hirtelen jelentkezik, maximális intenzitását az első tíz percben eléri. A pánikroham előfordulása nők esetében körülbelül kétszer olyan gyakori. Általában gyermekeknél nem fordul elő, rendszerint 20-25 éves kor körül jelentkezik.

A pánikroham jelei

  • Verejtékezés.
  • Szívdobogásérzés.
  • Felgyorsult pulzus.
  • Reszketés, remegés.

Mi a teendő pánikroham esetén?

Ha jelentkezik a pánikroham, bizonyos lépések segíthetnek a kontrollálásában. Először is próbálj meg arra gondolni, hogy a félelem és bizonytalanság érzése csak a stresszes helyzetre adott normális reakció eltúlzása.

Mindig tartsd észben, hogy amit aktuálisan érzel, nem valóságos. Ha a pánikroham során elfog a halálfélelem, igyekezz arra gondolni, hogy ez még mindig nem a valóság. Ugyanakkor fontos, hogy ne küzdj az érzéseid ellen, hagyd, hogy elmúljanak úgy, ahogy jöttek.

Igyekezz valamilyen nyugodt helyre húzódni, ahol lazíthatsz, és nem vagy szem előtt. Ha az utcán tör rád a pánikroham, támaszkodj meg vagy ülj le. Próbálj arra figyelni, ami valójában történik veled, ne arra, ami történhet. A félelem csökkenésével lélegezz mélyeket, és folytasd a tevékenységed.

Pánikbetegség

Egészséges emberekkel is előfordulhat, hogy pánikrohamot élnek át - ez még nem minősül betegségnek. Ha azonban rendszeresen tapasztalod a fent leírt tüneteket, illetve jellemző rád, hogy attól félsz, a következő hetekben-hónapban újabb roham tör rád, valószínűleg már pánikbetegségről van szó.

Agorafóbiával is párosulhat

Gyakran előfordul, hogy a pánikroham agorafóbiával jár együtt. Ilyenkor a beteg fél közterületekre lépni, illetve attól, hogy a dolgokat nem tudja irányítani. Ez az érzés idővel megnehezítheti a társadalmi interakciókat, és elszigetelődéshez vezethet.

A betegség kezelése

A pánikbetegséget szinte minden esetben szakembernek kell kezelnie. Kimutatták, hogy gyógyszerek és pszichoterápia kombinációja segít csökkenteni az ilyen típusú rohamok gyakoriságát. Az orvos jellemzően kognitív viselkedésterápiát alkalmaz. A módszer lényege, hogy a beteg szakember segítségével újraértelmezheti a frusztráló, pánikot kiváltó szituációt. Mindez relaxációs technikákkal, valamint gyógyszeres kezeléssel egészíthető ki: az orvos általában antidepresszánst ír fel.

Cikkünk az Alexandra Kiadó Elsősegély című könyve alapján készült.

A kézikönyv az elsősegélynyújtás átfogó irányelveit tartalmazza. Ismerteti, mi a teendő a különböző balesetek és sürgősségi állapotok esetén. Biztosítja, hogy gyorsan hozzájuss a szükséges információkhoz számos speciális helyzetben. A kötetből megtudhatod, mi a teendő ételmérgezés, asztmás roham, ájulás és eszméletvesztés, szívmegállás, balesetek és egyéb sürgősségi helyzetek esetén. Emellett megismerheted az elsősegély alapszabályait és megtudhatod mi az, ami feltétlenül szükséges az otthoni elsősegély-felszereléshez.

Kiadja: Alexandra Kiadó.
Ára: 900 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük