Csökkenti a vérzsírok szintjét, segít a fogyásban: 5 étel, amiben megtalálható az inulin
Ez a természetes növényi rost többféleképpen is támogatja a szervezetet.
A bélflóra egészségéhez elengedhetetlen a megfelelő, rostokban gazdag táplálkozás. Az élelmi rostok a növényekben megtalálható, emészthetetlen, összetett szénhidrátok, amelyek számos úton-módon támogathatják a szervezet működését.
Az inulin is az élelmi rostok családjához tartozik, a vizsgálatok alapján egyebek mellett az optimális testsúly elérésében, a vérzsírok szintjének csökkentésében, valamint a cukorbetegség kordában tartásában segíthet.
Miben található inulin?
Az inulin nevével étrend-kiegészítők és különböző élelmiszerek címkéjén találkozhat az ember, kapszula és por formájában is kapható, de a zöldségespult kínálatában is érdemes körülnézni, hiszen ott természetes formában fordul elő a szervezet számára hasznos anyag. Az inulin vízben oldódó rost, a fruktánok csoportjához tartozik, fruktózegységekből áll, amelyek úgy kapcsolódnak össze, hogy a vékonybél nem tudja lebontani a rostot, így az a bélrendszer távolabbi szakaszaiba jut. A vastagbélben a hasznos baktériumok élelmeként, vagyis prebiotikumként funkcionál.
A bélbaktériumok a prebiotikumokat rövidláncú zsírsavakká alakítják, amik a vastagbél sejtjeit táplálják. A gyártók többnyire azért adnak inulint a termékeikhez, hogy fokozzák annak prebiotikum-tartalmát, helyettesítsék a zsírt vagy a cukrot, megváltoztassák az élelmiszer állagát, vagy növeljék a jótékony egészségügyi hatásait. Ha természetes forrásból szeretnéd bevinni a rostot, növényi táplálékok fogyasztásával teheted ezt meg, a növények főleg a gyökerükben és a gyökértörzsükben tárolják az inulint. A következő zöldségekben például megtalálható az értékes hozzávaló:
- csicsóka,
- cikóriagyökér,
- fokhagyma, hagymafélék,
- spárga,
- gabonafélék, rozs, árpa.
Az őszi-téli szezonban könnyen és olcsón beszerezhető csicsóka különösen jó forrása, 100 grammjában 16-20 gramm inulin található. A feldolgozott élelmiszerekben, például a müzli- és fehérjeszeletekben, joghurtokban és más tejtermékekben, illetve egyes pékárukban lehet találkozni vele. Mesterséges formában gyakran cikóriagyökérből állítják elő.
Az inulin jótékony tulajdonságai
Az inulin prebiotikumként jó hatással van a bélflóra összetételére, egyensúlyára. Ezzel pedig nem csak az emésztést támogatja, hiszen a bélflóra a szervezet számos folyamatában, például az immun- és az idegrendszer működésében is szerepet játszik. Az inulin étrend-kiegészítőt székrekedés, emésztőszervi panaszok esetén is sok esetben sikerrel vetik be, egy négyhetes vizsgálat során azok a résztvevők, akik napi 15 gramm cikóriából kinyert inulint fogyasztottak, javuló emésztésről, illetve a székrekedés csökkenéséről számoltak be.
A rost a fogyásban is segíthet, erre világított rá az a kutatás, amelyben prediabéteszes alanyok 18 héten át inulint vagy cellulózt kaptak. Az inulinos csoport a 9. és a 18. hét között jóval többet fogyott, mint a cellulózos.
Hasznosnak találták a cukorbetegség kezelésében, illetve a vérzsírok, a káros HDL-koleszterin, valamint trigliceridek szintjének csökkentésében is. Utóbbiak miatt a szívbetegségek megelőzéséből is kiveheti a részét.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A vízoldékony rostok, amelyekhez az inulin is tartozik, az emésztőrendszeri gyulladásos állapotok ellen hatnak, így a gyulladásos bélbetegséggel élők panaszait enyhíthetik. Hígítják a székletet, gyorsítják a béltartalom áthaladását a bélcsatornában. Megkötnek bizonyos tápanyagokat, például a glükózt és a koleszterint is, és rontják, lassítják azok felszívódását. Éppen ezért megfelelő rostfogyasztás mellett kevésbé jellemző a vércukorszint-ingadozás.
Kiegészítőként, nagy mennyiségben szedve fokozott gázképződéshez, puffadáshoz, hasi panaszokhoz és hasmenéshez vezethet, így aztán többnyire azt tanácsolják, hogy kis adagokkal, napi maximum 2-3 gramm fogyasztásával kezdjék a diétázók, majd fokozatosan, hetek alatt emeljék az adagot körülbelül 10 grammig.
Koleszterincsökkentő ételek
Amennyiben a vérzsírok, a trigliceridek és a koleszterin szintje magas, életmódváltásra van szükség a súlyos szövődmények elkerülése érdekében. Az emelkedett értékek mérséklésében az egészséges és finom ételek különböző módokon segíthetnek.
A 8 legjobb koleszterincsökkentő étel: érdemes mindennap fogyasztani belőlük
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!
- tojás
- cukorbetegség
Hogyan hat a cukorbetegek szervezetére a tojás? Nem mindegy, hogy készítik el
- koleszterin
- egészséges étkezés