Csökkenti a vérzsírok szintjét, segít a fogyásban: 5 étel, amiben megtalálható az inulin

Ez a természetes növényi rost többféleképpen is támogatja a szervezetet.

Inulin hatásai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A bélflóra egészségéhez elengedhetetlen a megfelelő, rostokban gazdag táplálkozás. Az élelmi rostok a növényekben megtalálható, emészthetetlen, összetett szénhidrátok, amelyek számos úton-módon támogathatják a szervezet működését.

Az inulin is az élelmi rostok családjához tartozik, a vizsgálatok alapján egyebek mellett az optimális testsúly elérésében, a vérzsírok szintjének csökkentésében, valamint a cukorbetegség kordában tartásában segíthet.

Miben található inulin?

Az inulin nevével étrend-kiegészítők és különböző élelmiszerek címkéjén találkozhat az ember, kapszula és por formájában is kapható, de a zöldségespult kínálatában is érdemes körülnézni, hiszen ott természetes formában fordul elő a szervezet számára hasznos anyag. Az inulin vízben oldódó rost, a fruktánok csoportjához tartozik, fruktózegységekből áll, amelyek úgy kapcsolódnak össze, hogy a vékonybél nem tudja lebontani a rostot, így az a bélrendszer távolabbi szakaszaiba jut. A vastagbélben a hasznos baktériumok élelmeként, vagyis prebiotikumként funkcionál.

A bélbaktériumok a prebiotikumokat rövidláncú zsírsavakká alakítják, amik a vastagbél sejtjeit táplálják. A gyártók többnyire azért adnak inulint a termékeikhez, hogy fokozzák annak prebiotikum-tartalmát, helyettesítsék a zsírt vagy a cukrot, megváltoztassák az élelmiszer állagát, vagy növeljék a jótékony egészségügyi hatásait. Ha természetes forrásból szeretnéd bevinni a rostot, növényi táplálékok fogyasztásával teheted ezt meg, a növények főleg a gyökerükben és a gyökértörzsükben tárolják az inulint. A következő zöldségekben például megtalálható az értékes hozzávaló:

  • csicsóka,
  • cikóriagyökér,
  • fokhagyma, hagymafélék,
  • spárga,
  • gabonafélék, rozs, árpa.

Az őszi-téli szezonban könnyen és olcsón beszerezhető csicsóka különösen jó forrása, 100 grammjában 16-20 gramm inulin található. A feldolgozott élelmiszerekben, például a müzli- és fehérjeszeletekben, joghurtokban és más tejtermékekben, illetve egyes pékárukban lehet találkozni vele. Mesterséges formában gyakran cikóriagyökérből állítják elő.

Az inulin jótékony tulajdonságai

Az inulin prebiotikumként jó hatással van a bélflóra összetételére, egyensúlyára. Ezzel pedig nem csak az emésztést támogatja, hiszen a bélflóra a szervezet számos folyamatában, például az immun- és az idegrendszer működésében is szerepet játszik. Az inulin étrend-kiegészítőt székrekedés, emésztőszervi panaszok esetén is sok esetben sikerrel vetik be, egy négyhetes vizsgálat során azok a résztvevők, akik napi 15 gramm cikóriából kinyert inulint fogyasztottak, javuló emésztésről, illetve a székrekedés csökkenéséről számoltak be.

A rost a fogyásban is segíthet, erre világított rá az a kutatás, amelyben prediabéteszes alanyok 18 héten át inulint vagy cellulózt kaptak. Az inulinos csoport a 9. és a 18. hét között jóval többet fogyott, mint a cellulózos.

Hasznosnak találták a cukorbetegség kezelésében, illetve a vérzsírok, a káros HDL-koleszterin, valamint trigliceridek szintjének csökkentésében is. Utóbbiak miatt a szívbetegségek megelőzéséből is kiveheti a részét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A vízoldékony rostok, amelyekhez az inulin is tartozik, az emésztőrendszeri gyulladásos állapotok ellen hatnak, így a gyulladásos bélbetegséggel élők panaszait enyhíthetik. Hígítják a székletet, gyorsítják a béltartalom áthaladását a bélcsatornában. Megkötnek bizonyos tápanyagokat, például a glükózt és a koleszterint is, és rontják, lassítják azok felszívódását. Éppen ezért megfelelő rostfogyasztás mellett kevésbé jellemző a vércukorszint-ingadozás.

Kiegészítőként, nagy mennyiségben szedve fokozott gázképződéshez, puffadáshoz, hasi panaszokhoz és hasmenéshez vezethet, így aztán többnyire azt tanácsolják, hogy kis adagokkal, napi maximum 2-3 gramm fogyasztásával kezdjék a diétázók, majd fokozatosan, hetek alatt emeljék az adagot körülbelül 10 grammig.

Koleszterincsökkentő ételek

Amennyiben a vérzsírok, a trigliceridek és a koleszterin szintje magas, életmódváltásra van szükség a súlyos szövődmények elkerülése érdekében. Az emelkedett értékek mérséklésében az egészséges és finom ételek különböző módokon segíthetnek.

A 8 legjobb koleszterincsökkentő étel: érdemes mindennap fogyasztani belőlük

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük