Hogyan hat a cukorbetegek szervezetére a tojás? Nem mindegy, hogy készítik el

A cukorbetegeknek nem csak az adott élelmiszer szénhidráttartalmát érdemes mérlegelniük.

Tojás és cukorbetegség
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A szénhidrátanyagcsere-zavarokkal élőknek annak érdekében, hogy a vércukorszint-ingadozást elkerüljék, meg kell válogatniuk, hogy mit tesznek a tányérjukra. A tojás megítélése az utóbbi években, évtizedekben finoman szólva is hullámzónak mondható, felmerül a kérdés, hogy a cukorbetegek számára ajánlható-e a fogyasztása.

A tojás jóformán minden háztartásban fellelhető alapanyag, megfizethető, laktató fehérjeforrás, ami sokféleképpen elkészíthető, mivel szinte elenyésző a szénhidráttartalma, a cukorbetegek számára is ajánlják a szakemberek, bizonyos kikötésekkel.

Nem csak a vércukorszintet érinti a probléma

Bár a cukorbetegséget és az előszobájának tartott inzulinrezisztenciát is sokan pusztán a vércukorszintre hatással lévő problémának gondolják, valójában mindkét állapot a test egészét befolyásolja. A diabétesz más kórképek előfordulásának valószínűségét is növeli, így például a szív- és érrendszeri betegségekét, szövődmény lehet egyebek mellett a vese, a szem és az idegek károsodása, a bőrproblémák, az Alzheimer-kór, a hangulatzavarok és a halláskárosodás is.

A tojás remek fehérjeforrás. Egy közepes, 44 grammos tojás szénhidráttartalma összesen 0,32 gramm, fehérjetartalma ennek a többszöröse, 5,53 gramm. A fehérje az izmok, a kötőszövetek, a csontok és a haj felépítésében is fontos, az immunrendszerben is szerephez jut. Az étkezések során segít a jóllakásban, gyakori hiba, hogy valaki a diéta során nem visz be eleget belőle. A napi ajánlott minimális bevitel 0,8 gramm testsúlykilogrammonként.

Mi a helyzet a koleszterinnel?

Egy nagy tojás sárgája körülbelül 200 milligramm koleszterint tartalmaz, leginkább ez az, ami miatt vegyes a megítélése, és ami miatt a mértéktartó fogyasztását javasolják a szakemberek. A koleszterinszint nyomon követése kifejezetten fontos cukorbetegség esetén, hiszen az már egyébként is rizikótényezője a karidovaszkuláris betegségeknek, a magas koleszterinszint pedig tovább ronthat a helyzeten. Ugyanakkor az újabb vizsgálódások arról tanúskodnak, hogy az étkezés során bejuttatott koleszterinnek valószínűleg nincs akkora hatása az értékekre nézve, mint azt korábban gondolták, ellentétben a transzzsírsavakkal és a telített zsírokkal.

Az orvosok tehát arra figyelmeztetnek, hogy leginkább a tojással együtt fogyasztott élelmiszerek, a szalonna, a bacon, a kolbász és a sonka, különösen, ha olaj vagy vaj felhasználásával vannak elkészítve, fokozhatják a szívbetegség valószínűségét. Vannak kutatások, amelyek arra a következtetésre jutottak, hogy a diabétesszel élők esetében heti hét tojás már kockázatos lehet, de sok kutató inkább azt tanácsolja, hogy mindenki figyeljen a koleszterin-, a transzzsírsav- és a telítettzsírsav-fogyasztására, a tojás mellé például társítson inkább zöldségeket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A koleszterin napi bevitelét 300 milligramm alatt ajánlott tartani. A koleszterin elkerüléséhez a tojás sárgájának kihagyása is megfelelő módszer lehet, a főtt tojás pedig a szív egészsége szempontjából jobb opció, mint az olajjal készített tojásrántotta, omlett vagy tükörtojás. A sárgájában viszont értékes tápanyagok találhatók, így például A-vitamin, omega-3 zsírsavak, kolin és kalcium. A szénhidrátanyagcsere-zavarral élők egyébként jól teszik, ha az étkezéseikben hangsúlyt fektetnek a fehérjefogyasztásra, mert az nemcsak a jóllakásban segít, hanem a glükóz felszívódását is lassítja, így egyenletesebb vércukorszintet tesz lehetővé.

Mindemellett fontos megjegyezni, hogy léteznek ajánlások, amelyek szerint a cukorbetegeknek heti 3 tojással be kell érniük, sőt olyan tanulmányok is, amik arra az eredményre jutottak, hogy a napi egy vagy több tojás fogyasztása akár 60%-kal növelheti a diabétesz valószínűségét, a konkrét kapcsolat viszont még nem tisztázott, lehet, hogy az egyéb életmódbeli tényezőkben, például az inaktív életmódban és általában véve a táplálkozásban keresendő a kulcs. A személyre szabott étrend kialakításához dietetikus szakemberhez érdemes fordulni.

Fehérjehiány jelei

A fehérje alacsony szintje, hiánya (hypoproteinaemia) változatos tünetekkel járhat, ráadásul idővel súlyos szövődményekhez vezet. Míg a valódi hiánybetegség a fejlett országokban ritka, előfordul, hogy valaki nagyon keveset visz be a szervezetébe a tápanyagból, például egy nem megfelelően kalkulált diétának köszönhetően, illetve vannak olyan betegségek, amelyek talaján szintén kialakulhat a probléma.

Így jelzi a szervezet a fehérjehiányt: 10 tünet a hajhullástól a zsírmájig

A fehérjeszegény táplálkozás, valamint az egyes betegségek miatt kialakuló hiány változatos, mindennapos tünetekben nyilvánulhat meg, ismerd fel a jeleket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük