Hogyan hat a cukorbetegek szervezetére a tojás? Nem mindegy, hogy készítik el
A cukorbetegeknek nem csak az adott élelmiszer szénhidráttartalmát érdemes mérlegelniük.

tojás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szénhidrátanyagcsere-zavarokkal élőknek annak érdekében, hogy a vércukorszint-ingadozást elkerüljék, meg kell válogatniuk, hogy mit tesznek a tányérjukra. A tojás megítélése az utóbbi években, évtizedekben finoman szólva is hullámzónak mondható, felmerül a kérdés, hogy a cukorbetegek számára ajánlható-e a fogyasztása.

A tojás jóformán minden háztartásban fellelhető alapanyag, megfizethető, laktató fehérjeforrás, ami sokféleképpen elkészíthető, mivel szinte elenyésző a szénhidráttartalma, a cukorbetegek számára is ajánlják a szakemberek, bizonyos kikötésekkel.

Nem csak a vércukorszintet érinti a probléma

Bár a cukorbetegséget és az előszobájának tartott inzulinrezisztenciát is sokan pusztán a vércukorszintre hatással lévő problémának gondolják, valójában mindkét állapot a test egészét befolyásolja. A diabétesz más kórképek előfordulásának valószínűségét is növeli, így például a szív- és érrendszeri betegségekét, szövődmény lehet egyebek mellett a vese, a szem és az idegek károsodása, a bőrproblémák, az Alzheimer-kór, a hangulatzavarok és a halláskárosodás is.

A tojás remek fehérjeforrás. Egy közepes, 44 grammos tojás szénhidráttartalma összesen 0,32 gramm, fehérjetartalma ennek a többszöröse, 5,53 gramm. A fehérje az izmok, a kötőszövetek, a csontok és a haj felépítésében is fontos, az immunrendszerben is szerephez jut. Az étkezések során segít a jóllakásban, gyakori hiba, hogy valaki a diéta során nem visz be eleget belőle. A napi ajánlott minimális bevitel 0,8 gramm testsúlykilogrammonként.

Mi a helyzet a koleszterinnel?

Egy nagy tojás sárgája körülbelül 200 milligramm koleszterint tartalmaz, leginkább ez az, ami miatt vegyes a megítélése, és ami miatt a mértéktartó fogyasztását javasolják a szakemberek. A koleszterinszint nyomon követése kifejezetten fontos cukorbetegség esetén, hiszen az már egyébként is rizikótényezője a karidovaszkuláris betegségeknek, a magas koleszterinszint pedig tovább ronthat a helyzeten. Ugyanakkor az újabb vizsgálódások arról tanúskodnak, hogy az étkezés során bejuttatott koleszterinnek valószínűleg nincs akkora hatása az értékekre nézve, mint azt korábban gondolták, ellentétben a transzzsírsavakkal és a telített zsírokkal.

Az orvosok tehát arra figyelmeztetnek, hogy leginkább a tojással együtt fogyasztott élelmiszerek, a szalonna, a bacon, a kolbász és a sonka, különösen, ha olaj vagy vaj felhasználásával vannak elkészítve, fokozhatják a szívbetegség valószínűségét. Vannak kutatások, amelyek arra a következtetésre jutottak, hogy a diabétesszel élők esetében heti hét tojás már kockázatos lehet, de sok kutató inkább azt tanácsolja, hogy mindenki figyeljen a koleszterin-, a transzzsírsav- és a telítettzsírsav-fogyasztására, a tojás mellé például társítson inkább zöldségeket.

A cikk az ajánló után folytatódik

A koleszterin napi bevitelét 300 milligramm alatt ajánlott tartani. A koleszterin elkerüléséhez a tojás sárgájának kihagyása is megfelelő módszer lehet, a főtt tojás pedig a szív egészsége szempontjából jobb opció, mint az olajjal készített tojásrántotta, omlett vagy tükörtojás. A sárgájában viszont értékes tápanyagok találhatók, így például A-vitamin, omega-3 zsírsavak, kolin és kalcium. A szénhidrátanyagcsere-zavarral élők egyébként jól teszik, ha az étkezéseikben hangsúlyt fektetnek a fehérjefogyasztásra, mert az nemcsak a jóllakásban segít, hanem a glükóz felszívódását is lassítja, így egyenletesebb vércukorszintet tesz lehetővé.

Mindemellett fontos megjegyezni, hogy léteznek ajánlások, amelyek szerint a cukorbetegeknek heti 3 tojással be kell érniük, sőt olyan tanulmányok is, amik arra az eredményre jutottak, hogy a napi egy vagy több tojás fogyasztása akár 60%-kal növelheti a diabétesz valószínűségét, a konkrét kapcsolat viszont még nem tisztázott, lehet, hogy az egyéb életmódbeli tényezőkben, például az inaktív életmódban és általában véve a táplálkozásban keresendő a kulcs. A személyre szabott étrend kialakításához dietetikus szakemberhez érdemes fordulni.

Fehérjehiány jelei

A fehérje alacsony szintje, hiánya (hypoproteinaemia) változatos tünetekkel járhat, ráadásul idővel súlyos szövődményekhez vezet. Míg a valódi hiánybetegség a fejlett országokban ritka, előfordul, hogy valaki nagyon keveset visz be a szervezetébe a tápanyagból, például egy nem megfelelően kalkulált diétának köszönhetően, illetve vannak olyan betegségek, amelyek talaján szintén kialakulhat a probléma.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük