Tökéletesen elkülönül a fehérje és a sárgája, ha így választod szét: 3 szuper praktika a konyhába

Többé nem folyik össze a sárgája és a fehérje, ha ezeket a módszereket alkalmazod.

GettyImages-588597788
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár egy tojás leütése egyike a legegyszerűbb konyhai műveleteknek, számos olyan recept van, ami egy csapásra megbonyolítja a dolgot. Sok ugyanis vagy csak a fehérje, vagy csak a sárgája felhasználását írja, az is előfordul, hogy ezek külön-külön habosítva kerülnek a keverékbe. Akárhogy is, a tojásszétválasztás sokszor elkerülhetetlen mozzanat, és sajnos nagyon könnyű elszúrni.

A precíz szétválasztás nemcsak azért fontos, hogy a készülő étel valóban olyan legyen, mint amilyet a recept ígér, hanem azért is, mert ha a fehérje és a sárgája egy kicsit is összeszaladt, az egész keverék tönkremehet. Gondoljunk csak a piskótatésztához szükséges, keményre vert tojásfehérjehabra, ami nem jön fel, ha akár néhány csepp sárgája is került az edénybe. Sajnos azonban a leütés után nem mindig sikerül a hagyományos, fele héjból fele héjba öntögetős módszerrel szétválasztani a tojást, különösen, ha a két oldal nem lett egyenlő nagyságú. Ugyan itt is igaz, hogy gyakorlat teszi a mestert, de egy-egy trükk a kevésbé jártas kezek esetében is beválhat, nem is beszélve arról, hogy sok bosszúságtól megkímélheti az embert.

3 trükk a tojássárgája és tojásfehérje szétválasztására

Noha a boltokban is kaphatók kifejezetten a tojásszétválasztást segítő konyhai eszközök, egy forint pluszkiadás nélkül, pár egyszerű trükkel is megoldható a dolog. Nulladik lépésben természetesen meg kell mosni a tojást, ezután jöhet az ügyeskedés a különböző praktikákkal.

Szétválasztás PET-palackkal

Az első praktikához mindössze egy könnyen összenyomható, lágyabb anyagból készült, félliteres PET-palackra van szükség. Üsd le egy tálba a tojást, majd jöhet az üveg: nyomd be az oldalát, és érintsd gyengéden a sárgájához, majd hirtelen engedd vissza a palack falát! Miközben visszaugrik, fel fogja szippantani a tojássárgáját, a fehérje pedig a tálban marad. Egyszerre akár több darabot is átköltöztethetsz az egyik edényből a másikba. Végül nyomd be a palack falát, hogy az üveg tartalma távozhasson. A kolosszális trükk még biztosabb eredménnyel jár, ha a tojás valóban friss, és jó, ha előzőleg a hűtőben volt, mivel így keményebb állagú a sárgája. Nézd meg a következő videón, hogyan kell csinálni!

Elő a lyukacsos kiszedőkanállal!

A második praktika talán még egyszerűbb, mint az előző: végy egy tányért, és fektesd rá a lyukacsos kiszedőkanalat. Üsd rá a tojást anélkül, hogy a sárgája és a fehérje szétválasztásával bajlódnál.

Ha a lyukacsos eszközt felemeled, a tojásfehérje a tálba csurog, de a sárgája annak felületén fog maradni, és már mehet is a másik edénybe. Fontos, hogy olyan kanalat használj, amely homorú, és nem egyenes felületű, mert így a tojás nem fog lecsúszni róla.

Kanalas trükk

A harmadik módszerhez egy pohár és egy evőkanál szükséges. Tedd a kanalat a pohár tetejére úgy, hogy az stabilan feküdjön, majd üsd le a tojást, és engedd a kanálra úgy, hogy a sárgáját a kanálba célzod! Míg a fehérje lecsurog róla, a sárgája rajta marad. Fontos, hogy a héjat feltöréskor ne a pohár széléhez kocogtasd, mert az ütéstől a kanál leeshet, és a művelet meghiúsul.

Plusz tippek a tökéletes szétválasztáshoz

A szétfolyó tojásfehérje nem kizárólag balszerencse dolga, hanem a frissességet is jelzi. Ha nem maradt egyben, akkor a tojás felett valószínűleg már eljárt az idő, és érdemes lehet frissebbet vásárolni. Amennyiben valaki mégis adna neki egy esélyt, és a tojás nem büdös, akkor tökéletesen hőkezelve még felhasználható lehet. Sajnos a maradéktalan szétválasztásra ez esetben csekély a remény, és legfeljebb kiskanállal ügyeskedve valósulhat meg.

Jó tudni, hogy a tojássárgája sokszor az ügyetlen feltörés miatt folyik szét. A héjat egy finom de határozott mozdulattal kell leütni. Közben a tojás úgy tartandó, hogy se a héjak szilánkos széle, se az ujjak ne forduljanak befelé, mert az szétroncsolhatja a sárgáját. Végül az is lényeges, hogy a tojást ne magasról pottyantsd az edénybe, mivel a huppanástól is szétmehet a sárgája.

Praktikák főtt tojás hámozásához

Nem töredezik, és egyben lecsusszan a héj, ha így készíted a főtt tojást: egyszerű, de aranyat érő praktikák!

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük