Egyben lejön a tojás héja, ha így főzöd meg: a világ legegyszerűbb trükkje
Ezt a hámozótrükköt mindenkinek érdemes megismernie: egyben lejön a főtt tojás héja.

GettyImages-1219237897
beauty and style
Top olvasott cikkek

A főtt tojás nemcsak finom és tápláló, de megannyi kedvelt fogás, rakott és húsételek, saláták, szendvicskrémek hozzávalójaként roppant sokoldalú is.

A gyakori tojásfőzés ugyanakkor sokak számára mumus a konyhai tevékenységek sorában, hámozása ugyanis sok bosszúsággal járhat. A héj gyakran csak apró szilánkokban könyöröghető le róla, és előfordul, hogy a darabok magukkal rántják a tojásfehérjét is. Így a főtt tojás ahelyett, hogy gusztusosan sima és fényes lenne, göcsörtös lesz, és cseppet sem hívogató.

Tojáshámozás trükkösen

Szerencsére van négy nagyszerű trükk, mely egyszer és mindenkorra véget vet a bosszantó pepecselésnek. A tojás ezekkel a főző-, illetve hámozópraktikákkal gyorsan kicsusszan a héjából, ami alig sérül, szinte egyben leválik a felületéről.

Az első trükk - Már a főzővízen is sok múlhat: a pucolást megkönnyítendő érdemes egy kanál ecetet vagy némi sót adagolni hozzá, és így forralni. Ennek a főzőpraktikának köszönhetően a héj könnyebben lefejthetővé válik az elkészült tojásról.

A második trükk - Ha a tojás megfőtt, óvatosan, azonnal öntsd le róla a forró vizet, majd eressz rá hideget. Ezután fogd meg a tojást, és kocogtasd a két végét egy tál vagy a mosogató széléhez. Mivel a héja megreped, a tojás gyorsabban fog lehűlni. A hirtelen hőmérsékletcsökkenés hatására a héj megadja magát, a tojás pedig könnyen kibújik belőle.

A cikk az ajánló után folytatódik

A harmadik trükk - A készre főtt tojást helyezd egy műanyag ételtároló dobozba. Engedj rá annyi hideg vizet, hogy félig ellepje, majd helyezd fel a doboz tetejét, és alaposan rázd össze az egészet. A héjat ezután lazán és egyben fejtheted le a tojásról.

A negyedik trükk - A már kész tojást öblítsd le egy kis hideg vízzel, majd helyezd egy vágódeszkára. Tedd rá a tenyered, és enyhe nyomást kifejtve gurítsd a tojást néhányszor előre, majd vissza. A lassan berepedező héj elválik a tojásfehérjétől, így egyben lefejthető lesz a felületéről.

Tojásfrissesség-teszt

A praktikák sora ezzel még nem ért véget: a tojás frissességét egyszerűen tesztelheted. A következő ötlet különösen főzés esetén hasznos, hiszen ilyenkor nem jöhet szóba, hogy leüssük, megvizsgáljuk a sárgáját, és megszagoljuk a tojást.

Ezt is szeretjük