Így teszteld, friss-e még a tojás: pofonegyszerű módszerekkel kideríthető
A tojás nem örök életű, de három egyszerű trükk segíthet felmérni a frissességét.

- Hamar kiverik a biztosítékot, pedig sokan viselik így ezeket a darabokat: 6 részlet a nyári öltözékben, ami megosztónak számít »
- 7 nap alatt tisztább, erősebb, ragyogóbb bőr? – A megújult szépségampullák tesztje minket is meglepett »
- Gyönyörűen formálja a lábakat ez a torna, és csak 15 perc naponta: tónusosabb, keskenyebb combokat farag »

- Kvíz! Emlékszel az általánosban tanult versekre? 8 idézet szerzőjére kérdezünk rá
- Kvíz! Átmennél most az elsősegélyvizsgán? 8 kérdés, amire nem csak a jogsi miatt kell tudni a választ
- Az 5 legrosszabb élelmiszer, ami rontja a vérkeringést: szűkítik az ereket, emelik a koleszterinszintet
- Dobó Kata 25 év után felvette a zöld miniruhát: A miniszter félrelépben láttuk rajta először
- 22 évesen vesztették életüket a magyar sziámi ikrek: kegyetlenül kihasználták, vásárban mutogatták őket
Van úgy, hogy a megvásárolt tojás lassabb ütemben fogy a megszokottnál. Bár a 2-3 hetes tojás még ehető, a várakozó darabok frissességéről mindig érdemes meggyőződni fogyasztás előtt.
Három egyszerű módszer is létezik a tojás frissességének tesztelésére. Akár mindegyik bevethető egymás után, biztos, ami biztos.
Három egyszerű tojásfrissességteszt
Az első teszthez egy nagyobb tálra lesz szükség, melyet háromnegyedéig kell tölteni vízzel. Ebbe helyezendő a tesztelni kívánt tojás.

Ha az az edény alján, fekvő helyzetben marad, akkor friss. Ha kissé feldobja a fenekét, de a csúcsa még mindig érinti az edény alját, már állottabb, de még fogyasztható. Abban az esetben azonban, ha a víz felszínére tör, és ott lebeg, már nem friss, és nem ehető a tojás.
Egy másik, szintén pofonegyszerű frissességteszthez egy kisebb edény szükséges, amibe óvatosan le kell ütni a tojást. Ha a sárgája és a fehérje tökéletesen elkülönül, és a sárgája gömbölyded, a tojás tökéletesen friss. Abban az esetben, ha a sárgája már laposabb, de még mindig jól elkülönül a két rész, a tojás fogyasztható. Akkor azonban, ha a sárgája nem válik el szépen a fehérjétől, illetve a fehérje szétfolyik, a tojás már nem friss.
Végül, a tojás megrázása is segíthet eldönteni frissességét. Ha hallhatóan és érezhetően, erősen lötyög, az arra utal, hogy már nem friss.
A két hétnél régebben tárolt darabok ellenőrzése elengedhetetlen, és fontos az alapos hőkezelés. Bármilyen eredménnyel is járt a frissesség-teszt, az egészben főzés helyett tanácsosabb rántottát vagy tükörtojást készíteni. Így a feltörés után megvizsgálható a sárgája és a fehérje viselkedése, valamint meg is szagolható a tojás, ami ugyancsak jelentős információt ad annak frissességéről.
Ételek, amiket tilos hűtőbe tenni
A hűtő jó segítség az ételek frissen tartásában, de nem mindent szabad beletenni: ez a lista segít elkerülni a hibát.