Így teszteld, friss-e még a tojás: pofonegyszerű módszerekkel kideríthető

A tojás nem örök életű, de három egyszerű trükk segíthet felmérni a frissességét.

GettyImages-696382840

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Van úgy, hogy a megvásárolt tojás lassabb ütemben fogy a megszokottnál. Bár a 2-3 hetes tojás még ehető, a várakozó darabok frissességéről mindig érdemes meggyőződni fogyasztás előtt.

Három egyszerű módszer is létezik a tojás frissességének tesztelésére. Akár mindegyik bevethető egymás után, biztos, ami biztos.

Három egyszerű tojásfrissességteszt

Az első teszthez egy nagyobb tálra lesz szükség, melyet háromnegyedéig kell tölteni vízzel. Ebbe helyezendő a tesztelni kívánt tojás.

Ha az az edény alján, fekvő helyzetben marad, akkor friss. Ha kissé feldobja a fenekét, de a csúcsa még mindig érinti az edény alját, már állottabb, de még fogyasztható. Abban az esetben azonban, ha a víz felszínére tör, és ott lebeg, már nem friss, és nem ehető a tojás.

Egy másik, szintén pofonegyszerű frissességteszthez egy kisebb edény szükséges, amibe óvatosan le kell ütni a tojást. Ha a sárgája és a fehérje tökéletesen elkülönül, és a sárgája gömbölyded, a tojás tökéletesen friss. Abban az esetben, ha a sárgája már laposabb, de még mindig jól elkülönül a két rész, a tojás fogyasztható. Akkor azonban, ha a sárgája nem válik el szépen a fehérjétől, illetve a fehérje szétfolyik, a tojás már nem friss.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Végül, a tojás megrázása is segíthet eldönteni frissességét. Ha hallhatóan és érezhetően, erősen lötyög, az arra utal, hogy már nem friss.

A két hétnél régebben tárolt darabok ellenőrzése elengedhetetlen, és fontos az alapos hőkezelés. Bármilyen eredménnyel is járt a frissesség-teszt, az egészben főzés helyett tanácsosabb rántottát vagy tükörtojást készíteni. Így a feltörés után megvizsgálható a sárgája és a fehérje viselkedése, valamint meg is szagolható a tojás, ami ugyancsak jelentős információt ad annak frissességéről.

Ételek, amiket tilos hűtőbe tenni

A hűtő jó segítség az ételek frissen tartásában, de nem mindent szabad beletenni: ez a lista segít elkerülni a hibát.

Ezt is szeretjük