Így teszteld, friss-e még a tojás: pofonegyszerű módszerekkel kideríthető
A tojás nem örök életű, de három egyszerű trükk segíthet felmérni a frissességét.

GettyImages-696382840
beauty and style
Top olvasott cikkek

Van úgy, hogy a megvásárolt tojás lassabb ütemben fogy a megszokottnál. Bár a 2-3 hetes tojás még ehető, a várakozó darabok frissességéről mindig érdemes meggyőződni fogyasztás előtt.

Három egyszerű módszer is létezik a tojás frissességének tesztelésére. Akár mindegyik bevethető egymás után, biztos, ami biztos.

Három egyszerű tojásfrissességteszt

Az első teszthez egy nagyobb tálra lesz szükség, melyet háromnegyedéig kell tölteni vízzel. Ebbe helyezendő a tesztelni kívánt tojás.

Ha az az edény alján, fekvő helyzetben marad, akkor friss. Ha kissé feldobja a fenekét, de a csúcsa még mindig érinti az edény alját, már állottabb, de még fogyasztható. Abban az esetben azonban, ha a víz felszínére tör, és ott lebeg, már nem friss, és nem ehető a tojás.

Egy másik, szintén pofonegyszerű frissességteszthez egy kisebb edény szükséges, amibe óvatosan le kell ütni a tojást. Ha a sárgája és a fehérje tökéletesen elkülönül, és a sárgája gömbölyded, a tojás tökéletesen friss. Abban az esetben, ha a sárgája már laposabb, de még mindig jól elkülönül a két rész, a tojás fogyasztható. Akkor azonban, ha a sárgája nem válik el szépen a fehérjétől, illetve a fehérje szétfolyik, a tojás már nem friss.

A cikk az ajánló után folytatódik

Végül, a tojás megrázása is segíthet eldönteni frissességét. Ha hallhatóan és érezhetően, erősen lötyög, az arra utal, hogy már nem friss.

A két hétnél régebben tárolt darabok ellenőrzése elengedhetetlen, és fontos az alapos hőkezelés. Bármilyen eredménnyel is járt a frissesség-teszt, az egészben főzés helyett tanácsosabb rántottát vagy tükörtojást készíteni. Így a feltörés után megvizsgálható a sárgája és a fehérje viselkedése, valamint meg is szagolható a tojás, ami ugyancsak jelentős információt ad annak frissességéről.

Ételek, amiket tilos hűtőbe tenni

A hűtő jó segítség az ételek frissen tartásában, de nem mindent szabad beletenni: ez a lista segít elkerülni a hibát.

Ezt is szeretjük