Így kell helyesen lefagyasztani a tojást: nem veszik kárba, ha sok megmaradt
Pár lépés csupán a tojás lefagyasztása: később jól jöhet, ami kimaradt.

GettyImages-892761302
beauty and style
Top olvasott cikkek

Előfordul, hogy több tojás marad meg, mint amennyire szükség lenne, ám ne tarts attól, hogy a felesleges darabok a kukában fognak landolni: le is fagyaszthatod őket.

Bár tükörtojásként már nem lesz felhasználható, a fagyasztott tojásból kiolvasztás után éppúgy készülhet rántotta, mint egy frissből, de alapanyagként is belekerülhet az ételekbe. A lényeg, hogy a lefagyasztás megfelelően történjen.

Hogyan kell lefagyasztani a tojást?

Az első számú tudnivaló, hogy feltöretlen tojást nem szabad lefagyasztani, mivel a héj a hideg hatására megrepedhet. Felütött egész tojást azonban jegelhetsz, ahogyan külön a sárgáját és a fehérjét is.

Egész tojás lefagyasztásához szükség lesz egy tálra, egy villára vagy habverőre, egy nagyobb kockák készítésére alkalmas szilikon jégkockaformára és fagyasztózacskókra. Érdemes olyat beszerezni, amely cipzárszerűen zárható, de a hagyományos is megteszi, ha gondoskodsz a tökéletes lezárásáról.

A cikk az ajánló után folytatódik

Üsd fel a megtisztított tojást, és a tálban gyengéden keverd össze a sárgáját a fehérjével. Fontos, hogy ne legyen habos. Törekedj arra, hogy egyáltalán ne kerüljön buborék, azaz levegő a keverékbe. Öntsd a jégkockatartóba, és helyezd be a fagyasztóba. Amikor megfagytak, gurítsd ki őket a szilikonformából, és egyesével vagy kettesével, minél légmentesebben zárd őket a tasakokba. Általában egy kocka fél M-es méretű tojás mennyiségnek felel meg.

Ha a tojást szétválasztva szeretnéd lefagyasztani, a sárgája és a fehérje is más-más eljárást kíván. A sárgáját gyengéden keverd szét, hogy az elveszítse eredeti, kerek formáját. Mivel a fehérje nélkül fagyasztva hajlamos kissé megkeményedni, érdemes fél kanál sót vagy másfél kanál cukrot is elkeverni benne attól függően, desszertekhez vagy sós ételekhez szeretnéd őket felhasználni. Praktikus mindkettőből készíteni néhányat, és színes kapoccsal, matricával vagy egyéb módon jelölni az ízesítést. A fehérjét különösebb keverés nélkül, egyszerűen öntsd a formába, és fagyaszd meg.

Milyen ételt nem szabad hűtőbe tenni?

Bár a hűtő nagy áldás, egyes ételeknek kifejezetten árt a hűtés. Hét olyat sorol a cikk, amelyeket nem érdemes hűtőbe tenni.

Ezt is szeretjük