Így készítsd a hagymateát köhögés és influenza ellen!

Kíváncsi vagy a receptre, amit már nagyanyád is hatásosan alkalmazott a légúti betegségekkel szemben? Íme!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egyik legrégebbi termesztett növényként a hagyma nem csupán népszerű táplálék, hanem fontos gyógyszer is. Róla szóló feljegyzések már rovásírásos szövegekben is fellelhetők. A hagymát az ókorban étvágygerjesztésre, tisztításra és a has puhítására használták, de fül- és szembajokon is segített. Nem véletlen, hogy a kolostori orvoslás is gyógyszerként alkalmazta a növényt.

A nátha, szájtályogok, fül- és fogfájás éppúgy a gyógyító alkalmazások széles skáláját alkotta, mint a különféle bőrbetegségek. Ha ma túlzásnak tűnik is ezek nagy száma, épp a legújabb tudományos eredmények fényében többségük egyáltalán nem nevezhető tévedésnek.

Eredete és termesztése

A hagyma a liliomfélék - Liliaceae - családjába tartozik, és eredetileg Nyugat-Ázsiából származik. Ma világszerte számos különböző fajtáját termesztik, főként a szubtrópusi és mérsékelt égövi, melegebb vidékeken.

Ráadásul olyan szárazabb területeken is megmarad, ahol alig terem meg más növény. Hihetetlenül jó tűrőképességű.

Hasznos vegyületei

Éppúgy, mint a konyhában, a gyógyászat számára is maga a hagyma földben módosult hajtása a növény legértékesebb része. Kéntartalmú vegyületek vannak benne, például alliin, metilalliin, propilalliin és propilén-szulfonsavak, melyek a könnyezést okozzák a hagyma szeletélése közben. Tartalmaz továbbá illóolajokat, peptideket, flavonoidokat, vitaminokat, ásványi anyagokat.

Fontosabb ásványi anyagai

  • Vas, jód.
  • Foszfor, szelén.
  • Kálium, kalcium.

Ezek a vegyületek csökkentik a vérnyomást, javítják az étvágyat, erősítik a sejteket, illetve stimulálják a fehérvérsejteket. Baktérium- és vírusölő hatásuk is igen erős. A természetgyógyászatban a hagymát alkalmazzák középfülgyulladás, bőrproblémák és szemölcsök kezelésére is. Legelterjedtebb felhasználási köre azonban kétségkívül a köhögéscsillapításra, illetve az influenzára terjed ki.

Hagymatea-receptek

Valószínűleg már nagyanyád is ismerte a hagymatea receptjét, mely kiválóan enyhítette a köhögést és egyéb légúti megbetegedések tüneteit. A természetes gyógymód azonban az elmúlt évtizedekben sajnos feledésbe merült. Ismerj meg két remek receptet, valamint bónuszként a hagymaszirupét.

Hagyma egészben

Önts egy edénybe fél liter vizet, majd tegyél bele egy egész fej vöröshagymát. Főzd körülbelül fél órán át, de az időközben elfőtt víz folyamatos pótlásáról ne feledkezz meg! Ha fogyasztható hőmérsékletűre hűlt, keverj el benne két evőkanál mézet. Fontos, hogy a még forró hagymateába ne tegyél mézet - elillannak a hasznos vegyületek belőle.

Tudj meg többet a nátháról!

A nátha olyannyira hétköznapi légúti megbetegedés, hogy azt hiheted, már mindent tudsz róla. Valójában azonban számos vele kapcsolatos tévhit még ma is makacsul tartja magát a köztudatban.

Hagymatea karamellel

Karamellizálj egy edényben két evőkanál barna cukrot, majd önts hozzá fél liter vizet. Tedd bele két fej vöröshagyma külső héját. Az egészet forrald fel, majd hagyd hűlni negyed órát - illetve addig, amíg fogyasztható nem lesz. Ha szeretnéd - miután langyosra hűlt -, még ízesítheted egy kevés mézzel.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Különlegesség: köhögéscsillapító hagymaszirup

Egy deciliter vízben keverj el három evőkanál cukrot, majd forrald fel. Hagyd kihűlni, és tegyél hozzá egy kisebb fej, nagyon apróra vágott vöröshagymát. A léből naponta három-öt alkalommal egy-két teáskanálnyit fogyassz megfázásos betegségek, főleg köhögés enyhítésére.

Cikkünk az Athenaeum Kiadó Kis kolostori patika című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük