A vöröshagyma gyógyhatásai
Ha teheted, mellőzd a gyógyszereket, és válasz természetes szereket! Például a vöröshagymát!
A Közép-Ázsiából származó jellegzetes aromájú növény rengeteg étel nélkülözhetetlen összetevője – a magyar konyha számára szinte elengedhetetlen hozzávaló. A benne található értékes fitovegyületeknek és élelmi rostoknak köszönhetően a vöröshagyma egészségügyi szempontból is értékes növény. Vegyük sorra, hány féle betegségnek lehet hatékony ellenszere!
Gyomorfekély és gyulladásos bélbetegségek ellen
A vöröshagyma olyan kénvegyületeket tartalmaz, melyek segítenek a Helicobacter Pylori nevű baktérium közömbösítésében. Mivel a mikroorganizmus jelenléte a szervezetben szoros összefüggésben áll a gyomorfekély kialakulásával, így a betegség kiváló természetes gyógymódja lehet.
A hagyma héjában lévő természetes antihisztamin – kvercetin – hatékonyan gátolja azokat az allergiaszerű reakciókat, melyet a gyulladásos bélbetegség esetében egyes ételek okoznak. Ha nem pucolod meg a hagymát, mielőtt beletennéd a levesbe, a kvercetin kioldódik a héjából.
Ha erős aromája miatt nem szereted a hagymát, a gyógyszertárban vény nélkül is vásárolhatsz kvercetintartalmú táplálékkiegészítőt.
Rákellenes?
Székrekedés ellen
Ha gyakran okoz gondot a székrekedés, fontos, hogy ne csak a fokozott - napi két liter - folyadékbevitelről gondoskodj. A rostban gazdag étrend szintén nélkülözhetetlen, ha szeretnél búcsút inteni a problémának. A vöröshagyma magas - oldható és nem oldható - rosttartalmának köszönhetően segít az emésztési problémák, elsősorban a székrekedés orvoslásában. Mivel fokozza az emésztőnedvek termelését, így duplán hatékony - ráadásul a puffadást is megszünteti.
Köhögés és nátha ellen
A vöröshagymát már nagyanyáink is sikerrel alkalmazták a megfázásos betegségek ellenszereként. Baktériumölő hatóanyagainak köszönhetően a köhögés remek ellenszere.
Hámozz meg, majd darabolj össze hat fej vöröshagymát, és négy evőkanál mézzel együtt tedd lábosba. Helyezd az edényt egy nagyobba – melyben forr a víz. Fedd le, majd lassú tűzön forrald egy órát. Szűrd le, és egy-két óránként fogyassz belőle egy evőkanállal. A fokhagyma után a vöröshagyma a legerősebb antibakteriális hagymaféle. Illóolajának köszönhetően segít a nyák feloldásában, megszünteti az orrdugulást - így a náthás megbetegedések esetén nyugodt szívvel fogyaszthatod.
Szíved védelmében
A vöröshagyma héjának színét azok a hasznos antioxidánsok adják, melyek nélkülözhetetlenek egészséged megőrzése érdekében. A magas koleszterinszint csökkentésére is kiváló táplálék a vöröshagyma. HDL-szintet növelő kénvegyületei, valamint a kvercetin nevű antioxidánsa segít visszaszorítani a káros LDL koleszterin szintjét a vérben - így nélkülözhetetlen táplálék a szív-és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Indiai kutatók vizsgálatai szerint azonnali hatást fejt ki a koleszterinszintre. Amennyiben a zsíros ételek mellé nyers vöröshagymát is fogyasztasz, megakadályozhatod a zsírok lerakódását a szervezetben. Ha tehát pörköltet vagy szalonnát eszel, nem feledkezhetsz meg egy kisebb fej vöröshagymáról sem!
Cikkünk a Reader's Digest 1001 otthoni gyógyír című könyve segítségével készült.
OLVASD EL EZT IS!
- rák
- táplálkozás
Rákellenes, szívvédő, vírusölő
- rák
- joghurt