Rákellenes, szívvédő, vírusölő

Ezeréves csodaszer a konyhádban

Sokszor hallani, mennyi jótékony hatással bír a fokhagyma. Ismerd meg közülük a három legfontosabbat!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Régi, népi gyógymódok kapcsán gyakran felmerül a fokhagyma, mint csodaszer, hiszen köztudottan rendkívül sokféle probléma esetén hatékony. Legyen szó lábgombásodásról, magas vérnyomásról, megfázásról és köhögésről, ez a fűszernövény valóban rengeteg betegség kezelésére alkalmas.

Immunerősítő hatása megkérdőjelezhetetlen, manapság egyre népszerűbbek a belőle készülő kapszulák, és bizony a kutatások fényében úgy tűnik, hogy komolyabb betegségek esetén is sikerrel alkalmazható.

Fokhagymával a rák ellen

Számos kutatás alátámasztja, hogy a fokhagyma gátolja azokat a sejtelváltozásokat, melyek rákos megbetegedésekhez vezethetnek - ezenkívül elpusztíthatja a már létrejött rákos sejteket is. Az egyik vizsgálat szerint a fokhagyma heti rendszeres fogyasztása a nők körében harmadára mérsékelheti a vastagbélrák kockázatát.

Az allicin és a fokhagymában található más vegyületek közvetlenül a daganat ellen hatnak. A fokhagyma a rákkeltő anyagok képződését is megakadályozhatja. Közömbösíti a szabadgyököknek nevezett veszélyes molekulákat, melyek hozzájárulnak a sejtek öregedéséhez, valamint károsítják a DNS-t, és rákos sejtelváltozásokat indítanak el. Ez a nagyszerű növény gátolja a gyomorrákért felelős nitritek képződését is, így akár napi egy fejet is nyugodtan elfogyaszthatsz belőle - kizárólag pozitív hatásai lesznek.

Tudtad?
Az egyiptomiak azért adtak fokhagymát a piramisépítőknek, hogy az növelje az erőnlétüket, illetve megelőzze a vérhasjárványt. Európában úgy tartották, megvéd a pestis ellen. A tábori orvosok mindkét világháborúban sebfertőtlenítésre használták.

Védd a szíved fokhagymával!

Amióta a modern orvostudomány felfedezte magának a fokhagymát, rengeteg kutatást végeztek vele kapcsolatban, és nyilvánvalóvá vált, hogy elsősorban a szív- és érrendszeri betegségek gyógyításában lehet hatékony szerepe.

A fokhagymában található hatóanyagok száma a százat is meghaladja. Ezek közül az egyik legfontosabb az alliin nevű kénvegyület, mely allicinná alakul át, amikor a fokhagymát összezúzod vagy elrágod. A tudósok szerint ennek köszönhető a növény antibiotikus, valamint a szív- és érrendszeri betegségeket megelőző hatása.

A fokhagyma az egész szervezet vérkeringését javítja, értágító hatású, ezért csökkenti a vérnyomást, és fokozza az artériák falának rugalmasságát is. Rendszeres fogyasztása - a vényköteles gyógyszerek hatásához hasonlóan - tudományos kutatások szerint 9-12%-kal csökkenti a koleszterinszintet, amely, amennyiben magas, hozzájárul a zsíros lerakódások kialakulásához az érfalakon, és növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A fokhagyma, mint antibiotikum

Talán első hallásra meglepő lehet, de a fokhagyma még néhány olyan baktérium ellen is hatékony, mely ellenálló az antibiotikumokkal szemben. A nyers, zúzott fokhagyma sokféle mikroorganizmust képes elpusztítani: így többek között a lábgombásodás, a hüvelyi élesztőgombás fertőzés, a fülfertőzések, továbbá a tuberkulózis és a húgyúti fertőzések kórokozóját.

Íme, a legerősebb baktérium- és vírusölő növények

Nézegess képeket!

Elolvasom

A fokhagyma a testen kívül és belül is elpusztítja a kórokozókat. Elfogyasztva megvédi a bélrendszer falát a fekélyek többségét okozó Helicobacter pylori nevű baktériumtól. Mivel pedig a fokhagyma illóolaja keresztülhalad a tüdőn, különösen hasznos akkor, amikor légúti megbetegedésben szenvedsz.

+Tipp: amennyiben a legtöbb értékes összetevőt szeretnéd bejuttatni a szervezetedbe, inkább nyersen, összezúzva vagy elrágva fogyaszd a fokhagymát. Ne rettenj vissza a kimondottan erős illatától se: ha nem szeretnél fokhagymaszagú leheletet, rágj el néhány szár petrezselymet az elfogyasztása után. Amennyiben nem kedveled az ízét, beveheted kapszula formájában is, így csupán pozitív hatásait élvezheted.

Cikkünk a Reader's Digest 1000 otthoni gyógyír című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük