Hogyan élhetsz 100 évig? A kutatók most megmondják!

Bár az örök élet titkát még mindig nem találták meg a tudósok, azért van pár jó tippjük.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem kell hozzá különleges készítmény, bárki számára elérhető a hosszú élet - állítják a szakemberek. Az elmúlt évszázadban folyamatosan növekedett az átlag élettartam, és ez a tendencia feltehetőleg nem fog megszakadni a jövőben sem. Segíts a szervezetednek, hogy könnyen végezhesse a feladatát, így garantálhatod magadnak a hosszú életet.

Az öregedés okai

Az emberiség hajnalától kutatják, mégis, máig vita tárgya, hogy miért öregszünk. Jelenleg három teória tartja magát. Az egyik elgondolás szerint a szervezetben sejtszinten kódolva van egy öregedési program. Ez indítja el és koordinálja a lassú leépülést.

Egy másik koncepció azt tartja valószínűbbnek, hogy az élet során elszenvedett problémák, betegségek, sérülések következménye az öregedés. A negatív eseményeket ugyan korrigálja a szervezet, de nem tud mindent 100%-osan kijavítani, ezek a hibák pedig felhalmozódnak, összeadódnak.

Ebből a két elméletből született a harmadik, miszerint a testben működő öregedési folyamat gyorsaságát a külső tényezők is befolyásolják.

Majdnem csodaszer

2001-ben a tudósok úgy gondolták, hogy megtalálták az örök élet titkát. Ez a szirtuin fehérjét kódoló gén, amiről feltételezték, hogy túlműködésével meghosszabbítható az élettartalom. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a szirtuinok aktiválásával a resveratrol nevű vegyület is nagyobb hatást fejt ki. Ez egy olyan kémiai anyag, aminek több pozitív hatása is ismert, antioxidánsként nagy szerepe van a rosszindulatú sejtburjánzás megelőzésében. Úgy tartották, általa megnövelhető az élettartam.

A szőlő héjában, így a borban is nagy mennyiségben található resveratrolt egyre több formában, krémekben, pirulákban kezdték forgalmazni. Voltak azonban olyanok is, akik szkeptikusan álltak a felfedezés előtt.

A szirtuin bukása

David Gems, a Londoni Egyetem genetikusa megelégelte a híreszteléseket, és úgy döntött, hogy megvizsgálja a kérdést. Kísérletével megcáfolta a szirtuinnak tulajdonított élethossznövelő hatást. Állítása szerint a kísérlet során hosszabb ideig élő állatok más, genetikai ok miatt nem pusztultak el hamarabb. Dr. Sőti Csaba a Semmelweis Egyetem kutatóorvosa és csapata is hasonló eredményre jutottak kutatásaik során.

Mindamellett nem vitatják a szirtuin összes pozitív hatását, de véleményük szerint nem játszik akkora szerepet az öregedésben, mint azt 2001-ben állították. A gyógyszeriparban még így is felhasználhatják, ha konkrétan egy betegség ellen akarják alkalmazni.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A biztos módszer

Alekszandr Haljavkin orosz biokémikus állítja, hogy csak külső tényezőktől függ az emberi élet hossza. A szervezet sejtjei képesek megújulni: ha nem érné őket túl sok káros hatás, korlátlan ideig működnének. Még a tudósok sem ismerik az összes tényezőt, de például az ionizáló sugárzásról már kiderült, hogy képes segíteni a fiatalság megőrzésében.

Így élhetsz 100 évig!

Az általad is befolyásolható dolgok közül a biokémikus szerint a két legfontosabb a fizikai aktivitás és a táplálék minősége. Alekszandr Haljavkin úgy tartja, a 100-120 éves átlag élettartam elérése idővel nem okozhat problémát.

Dr. Vellai Tibor elmondása szerint a külső hatások közül a mérsékelt tápanyagfelvétel az egyik legfontosabb tényező, ami hosszú élethez vezethet. Régebben tapasztalati úton ismerték meg ezt a módszert, ami például a jógához kapcsolható életformának is az egyik alapja. Ma már molekuláris tények is alátámasztják, hogy a kalóriamennyiség minimalizálása segít megőrizni a fiatalságot. Ennek oka, hogy nem terheli meg a szervezetet a táplálékfeldolgozás. A kalóriacsökkentés pedig növeli a szirtuin fehérjék aktivitását is. Japánban is vallják ezt az úgynevezett 80%-os szabályt, olvass róla bővebben!

Te mit teszel meg a hosszabb életért?

Ezt is szeretjük