Halált is okozhat, ha ilyen gyógyszert veszel: ezentúl nagyon figyelj!
A vérnyomás-betegségekre és a daganatokra kínált készítmények is nagyon veszélyesek lehetnek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyógyszerhamisítás az egyik legnagyobb illegális üzlet, melynek óriási a részesedése a nemzetközi terrorizmus pénzelésében - mondta a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - HENT - gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője a napokban, ahogy arról az MTI is beszámolt.

Ilku Lívia szerint a hamisítók rájátszanak a fogyasztói igényekre, diéta és testmozgás nélküli fogyasztószereket, valamint recept nélküli készítményeket, illetve akciós áron elérhető gyógyszereket kínálnak.

Rák- és szívgyógyszereket is hamisítanak

Hozzátette: európai szinten és azon belül Magyarországon bármilyen hamisított gyógyszerhez hozzá lehet jutni az interneten, mert míg régebben jellemzően csak az életmódszereket hamisították, a fogyasztók már vérnyomáscsökkentőt, cukorbetegség elleni, illetve daganatellenes készítményt is tudnak online vásárolni.

Ilku Lívia hangsúlyozta: az Európai Unió nagy gondot fordít a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemre, ennek az egyik eleme, hogy már internetes logó védi az online térben működő legális patikákat, Magyarországon mintegy 70-80 patika használja ezt a jelzést.

A HENT gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy többféle gyógyszerhamisítás létezik, az egyes esetekben kicserélik az adott gyógyszerek hatóanyagait, míg más esetekben az adott készítmény egyáltalán nem tartalmaz hatóanyagot. Ez azonban egy vérnyomáscsökkentő, cukorbetegség elleni, valamint rák ellenes gyógyszernél egészségkárosodást vagy akár halált is okozhat - mondta.

Ezt is szeretjük