Kádfürdő menstruáció alatt: lehet, vagy felejtsd el?
A nőgyógyászt kérdeztük
Jólesne a meleg víz görcsoldó hatása, de nem tudod, szabad-e?

beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbb nő menstruáció idején a gyors zuhanyra szavaz, annak ellenére, hogy sokaknak jólesik ilyenkor a meleg víz lazító, görcsoldó hatása.

Valóban kell tartani a kádfürdőtől azokon a napokon, vagy nem vagy komoly fertőzésveszélynek kitéve? Cikkünk megírásában dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyász segített.

Tilos a kádfürdő menzesz alatt?

Sokan félnek a kádban fürdés közben a hüvelyen keresztül felszálló kórokozók által kiváltott gyulladásoktól. Bár a fürdővíz valóban behatolhat a hüvelybe, ez nem jelent veszélyt, nem igazolódott, hogy gyakrabban alakul ki nőgyógyászati fertőzés ennek következtében.

- Gondoljunk csak bele, hogy egy fürdőkádban történő szülés esetén mennyivel nagyobb az esély erre, és még ilyenkor sem gyakoribb a szülés utáni méh-, illetve kismedence-gyulladás. Menstruáció alatt minden további nélkül lehet kádban fürdeni, akár az első napokban, erősebb vérzés alatt is. A meleg víz bizonyítottan oldja az alhasi görcsöket, megnyugtat és felfrissít, amire ilyenkor nagy szükség lehet - mondja dr. Oláh Orsolya.

Érdemes tampont használni fürdéskor?

Tampon használatára nincsen szükség ilyenkor, általánosságban elég, ha a fürdőkádban történő fürdés előtt alaposan lezuhanyozol, így a vér legnagyobb része már nem kerül a fürdővízbe. Ha azonban a legkisebb mennyiségű vér látványa is zavar, nyugodtan helyezz fel fürdés előtt egy tampont.

- Gyakori még a meleg víz hatására kialakuló alhasi vérbőségtől és az ennek hatására fellépő bővebb vérzéstől való félelem. Igaz, hogy a magasabb hőmérséklet értágulatot okoz, így a fürdőzés időtartamára egy bizonyos fokig megerősödhet a vérzés, de egy egészséges nőnél ennek semmilyen káros hatása nincsen - tudjuk meg dr. Oláh Orsolyától.

Amire még figyelj a napi tisztálkodás során!

Mindenki számára ismert, ám nem lehet eleget hangsúlyozni: mind a fürdésnél, mind a vécézésnél a helyes tisztálkodási mozdulatsor a hüvely felől a végbél irányába történik - a fertőzések jelentős része ugyanis a végbél bakteriális flórájából származik.

Menstruáció alatt a folyamatos vérzés miatt felborul a hüvely-pH, és ez fogékonnyá teszi a hüvelyt a különböző fertőzésekre. Nagyon sok nőnél közvetlenül a menzeszt követően alakul ki gombás vagy bakteriális fertőzés.

- Sokat tehetünk ellene, ha zuhanyzás vagy fürdés közben sem szappannos kézzel nem nyúlunk mélyen a hüvelybe, sem intim mosakodóval nem végzünk hüvelyöblítést. Természetesen a szeméremtájékot érheti tisztálkodószer, de utána alaposan öblítsük le vízzel - magyarázza dr. Oláh Orsolya.

Ezt is szeretjük